Slik gir du barna dine økonomisk trygghet

  •  

Sarah Uldal fra Lillesand sparer i fond til sønnene Noah (2) og Oliver (5).

Har du barn, eller planlegger du familieforøkelse? Få våre tre beste tips til hva du kan gjøre i dag for å gi barna dine en god, økonomisk start på voksenlivet.

1.  Spar et fast, månedlig beløp

– Jeg vil jo gjerne ha mulighet til å hjelpe barna mine økonomisk når de blir større. I stedet for å gi dem en stor sum når de blir myndige, så velger jeg heller å spare jevnt og trutt, sier tobarnsmamma Sarah Uldal fra Lillesand.

 Hun startet sparingen da hun var gravid for første gang. Sønnene Oliver (5) og Noah (2) har derfor allerede en solid startkapital som vil fortsette å vokse i årene framover.

Hver måned trekkes et fast beløp fra kontoen hennes, som tilsvarer barnetrygden.

– Det er enklere å spare når det går automatisk, sier Sarah. 

 Sarah Uldal og sønnene Noah og Oliver leker i hagen, foto

2.  Velg fondssparing til barna

Enten du sparer hele barnetrygden eller et mindre beløp kan det lønne seg å plassere pengene i fond.

– Jeg vurderte først vanlig sparekonto, men oppdaget fort at rentene var veldig lave. I fond kan vi forvente en høyere gevinst til barna når de etterhvert skal ta ut pengene, sier Sarah.

Hun har inntrykk av at mange tror at fond er komplisert, men forstår ikke helt hvorfor: 

– Det er veldig enkelt, og ikke så skummelt som mange tror. Det er gøy å følge med på utviklingen, og du velger selv hvor stor risiko du vil ta. I tillegg er det godt å vite at det er kyndige folk som plasserer pengene for deg, sier hun.

Tre tips for å sikre barnas økonomi

  1. Sett av barnetrygden eller et mindre beløp hver måned
  2. Spar i fond
  3. Ha en god barneforsikring

Tor Martin Kristiansen, finansiell rådgiver i Sparebanken Sør Lillesand, foto.

Tor Martin Kristiansen, finansiell rådgiver i Sparebanken Sør Lillesand, synes det er fornuftig at Sarah setter av barnetrygden i fond til barna.

– Det gir dem en startkapital som kommer godt med når de skal ta sertifikatet, studere eller kjøpe sin første bolig. Historisk sett har det vist seg at sparing i aksjemarkedet gir høyere avkastning enn en vanlig sparekonto, spesielt når man sparer over en lengre tidsperiode, sier han.

Prøv vår sparekalkulator, og se forventet avkastning. Her kan du også starte spareavtalen din. 

3. Sørg for å ha en god barneforsikring

Dersom barnet ditt blir sykt eller utsatt for en ulykke kan det få store konsekvenser for familieøkonomien. Du som forelder må kanskje være mye borte fra jobb en periode, eller huset må bygges om for å tilrettelegge for funksjonsnedsettelse. 

– Derfor bør alle ha en god barneforsikring, helst en som har uføredekning. Da sikres barnet økonomisk dersom det skulle bli medisinsk ufør og ikke kan jobbe som voksen, sier Tor Martin.

Sparebanken Sør tilbyr Frendes barneforsikring, som flere ganger har blitt kåret til best i test, blant annet på grunn av uføredekningen. 

Ønsker du hjelp til å komme i gang med sparing til barna, forsikring eller har du andre spørsmål? Kontakt din nærmeste Sparebanken Sør-avdeling for å avtale tid for økonomisk rådgivning.

Av: Siril Reyes Aartun Marked- og kommunikasjonsrådgiver for bedriftsmarked
Blogg:
Ikke bare bank