Se opp for lommetyvene!

  •  

Alle har vi våre vaner og uvaner. Når jeg i overskriften skriver at vi må se opp for lommetyver mener jeg ikke lommetyver helt bokstavelig, men jeg tenker på mange små utgifter som over tid til sammen blir store summer. For en del kan det være avgjørende å få bukt med alle disse småbeløpene.

I Sparebanken Sør har vi et team på ca 10 rådgivere som bruker deler av sin tid på undervisning i personlig økonomi ovenfor elever- fortrinnsvis på ungdomsskole og videregående skole. Elevene lærer å sette opp budsjett og å ha styring på egen økonomi slik at man unngår den etter hvert mye omtalte luksusfellen.

Baguetten i kantina virker ikke spesielt dyr når du betaler 50 kroner for den, men legger du igjen en 50-lapp i kantina hver dag gjennom året så blir det ca 13 000 kroner i løpet av et år! 

 

Bilde av baguette med ost og skinke

Lommetyven er absolutt ikke et problem som bare gjelder barn og unge. Dette er i aller høyeste grad noe som også gjelder voksne. En kjøpekaffe i hånda på vei til jobb hver dag- si at kaffen koster 45 kroner koppen og du har 230 arbeidsdager i løpet av året bruker du over 10 000 kroner i året på slik kaffe.

Kvitt deg med en lommetyv eller to

Det er viktig for meg å si at lommetyver ikke nødvendigvis er feil bruk av penger, men i banken ser vi en del eksempler på at kundene kunne hatt godt av å bli litt mer bevisste på dette. Har du problemer med å få pengene til å strekke til hver måned kan det å kvitte seg med en lommetyv eller to faktisk være redningen. Klarer du aldri å spare penger til den nødvendige bufferen eller til egenkapital for fremtidig boligkjøp kan også redningen være å bli mer bevisst på dine lommetyver.

Fange lommetyven og begynne å spare

Et tenkt eksempel: Du finner ut at du bruker tusen kroner per måned på bensinstasjoner til brus, pølser og sjokolade. Du konkluderer med at det er unødvendig og usunn pengebruk og velger å sette av pengene til langsiktig sparing i aksjefond i stedet. Gitt forventet årlig avkastning er på 6,50 %. Tusen kroner i månedlig sparing gir da forventet kr 167 580 etter 10 år, kr 482 150 etter 20 år og nesten 1,1 million kroner etter 30 år. Jeg poengterer at dette er gitt forventet avkastning for kategorien aksjefond, samt at inflasjon og skatt ikke er med i regnestykket.

POENGET ER: Mange små beløp blir store summer over tid!

Du skal ikke nødvendigvis eliminere alle dine lommetyver, for det handler også om livskvalitet og det å unne seg ting, men noen lommetyver kan fint fjernes med bedre personlig økonomi som resultat.

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank