Hvordan avsløre svindlere?

 •  

Hvordan kan du avsløre om tilbudet du har fått på e-post er ekte eller bare svindel? Hvordan vet du at de som sier de ringer fra banken din lyver?

Mange kriminelle utnytter krisesituasjonen vi nå er inne i. Se konkrete eksempler på svindelforsøk, og få tips til hva du kan gjøre for å unngå å bli lurt.

Dette kan du ha i bakhodet hvis du blir kontaktet av noen du ikke kjenner

 1. Svindlerne kan «forfalske» norske telefonnumre. Vi har sett eksempler i Norge på svindlere som tilsynelatende ringer fra din lokale bank sitt telefonnummer for å få ekstra kredibilitet. Telefonnummeret gir i seg selv ingen sikkerhet. Ring tilbake til bankens hovednummer og be om å få snakke med din kontaktperson hvis du er i tvil.
 2. Banken din vil aldri kontakte deg for å be om dine BankID detaljer. Det vil ikke Skatteetaten, NAV, Politiet eller noen andre seriøse aktører heller gjøre. BankID er personlig og skal ikke deles med noen – og i hvert fall ikke noen som ringer deg ute av det blå. De trenger ikke kopi av passet ditt heller.
 3. Svindlerne spiller ofte på våre basale følelser slik som frykt og grådighet – og de skaper veldig ofte en situasjon med hastverk slik at du ikke får tid til å tenke deg om. Hvis du havner i en slik «høytrykk-situasjon» kan det være en god ide å sove på det.
 4. Svindlerne er som oftest hyggelige, snakker godt norsk og er flinke til å bygge tillit. Prøv å se forbi dette og forstå hvorfor personen tar kontakt og hva han/hun vil ha deg til å gjøre.
 5. Ikke trykk på lenker for å logge deg inn på kontoene dine – skriv heller inn adressen i adressefeltet. Hvis du er usikker på en lenke (sånn som den under her) plasser pekeren over og se hva adressen er.  

Svindeltypene er varierte, men her er noen eksempler fra virkeligheten

 1. Olav Thon investerer ikke i Bitcoin, og han har ikke vært på God Morgen Norge for å fortelle om det. Ikke stol på reklame som lover ting som høres for godt ut til å være sant.
 2. Selskaper som utvikler vaksiner mot korona selger ikke aksjer mot direkte pengeoverføringer til utlandet. Gjør dine investeringer via seriøse aktører.
 3. Du trenger ikke gi fra deg kredittkort-informasjon for å delta i en konkurranse på Facebook.
 4. Hvis sjefen sender deg en e-post for å be om en  internasjonal haste-overføring eller bytte av kontonummer på en planlagt overføring kan det være smart å ringe og be om muntlig bekreftelse.
 5. Den hyggelige personen du har møtt på nett og fått god kontakt med – som plutselig trenger penger til flybillett/visum/legebehandling til bestemor og så videre – er ikke nødvendigvis den du tror.

Oppsummert 

Vær skeptisk til de som kontakter deg for å få deg til å overføre penger eller gi fra deg informasjon. Tenk deg om en ekstra gang og si heller nei en gang for mye.

Her er linker til to gode kilder om informasjonssikkerhet:
• Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM)
• Norsk Senter for Informasjonssikkerhet (NorSIS)

Hold hodet kaldt og ta vare på deg selv og de rundt deg i denne krevende situasjonen!

Foto av Åsmund Myklevoll, ansvarlig digital sikkerhet
Av: Åsmund Myklevoll Ansvarlig digital sikkerhet
Blogg:
Ikke bare bank