Vær ekstra varsom for svindelforsøk

  •  

Svindlerne prøver å utnytte den ekstraordinære stress-situasjonen vi er inne i, med mange på hjemmekontor.

Vi har en krevende og uoversiktlig situasjon med både korona-frykt, lave aksjekurser, permitteringer og stupende oljepris. Mange er for tiden enten på hjemmekontor eller permitterte – noe som i begge tilfellene medfører at fokus og rasjonalitet kanskje ikke er like høy som vanlig.

Dette vet svindlerne og de er allerede i full gang med å utnytte situasjonen.

For tiden ser vi både korona-orientert svindel og investeringssvindel knyttet til aksjekurs og oljepris. Dette kan være alt fra vanlig betalingssvindel (falske fakturaer, forfalskede e-poster til eller fra bedriftens ledelse for å få gjennomført hastebetalinger), forespørsler om økonomisk bistand og så videre.

Svindler-teknikker spiller på frykt

Som vanlig prøver svindlerne å skape en stressituasjon med knapp tid for å få deg til å handle overilt. Vanlige teknikker er å spille på frykt (beskytt familien din med disse supertipsene, noen forsøker å svindle deg og vi trenger BankID-en din for å stoppe det) eller tidsnød (du må betale regningen med en gang, invester penger nå før det er for sent). Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide å gjøre investeringer i fond eller aksjer mens kursene er lave, men gjør alle investeringer i verdipapirer gjennom en betrodd aktør.

Falske informasjonssider

Vi har også sett nettsider som utgir seg for å være (og er tilnærmet like) ekte informasjonssider om korona-spredningen. Men i tillegg til oppdatert informasjon, får man også ondsinnet kode inn på datamaskinen sin som igjen brukes for å stjele kredittkortnummer, brukernavn og passord og annen sensitiv informasjon. Det er naturlig å ville få oppdatert informasjon om det som skjer i verden, men pass på at det kommer fra gode og etterrettelige kilder du stoler på.

Hold hodet kaldt i denne krevende tiden og ta en ekstra sjekk før du sender penger eller går inn på nettsider! Husk også at BankID er bare for deg – ingen andre har behov for tilgang (i hvert fall ikke banken din)!

Skattemelding 18. mars 2020

18. mars begynner utsendelsen av skattemeldingen. Som min kollega Kenneth Sjåvåg har advart om, forventer vi at dette vil bli forsøkt utnyttet – så være oppmerksom også her. Skattemeldingen får du kun ved å gå inn på skatteetaten.no eller altinn.no.

Foto av Åsmund Myklevoll, ansvarlig digital sikkerhet
Av: Åsmund Myklevoll Ansvarlig digital sikkerhet
Blogg:
Ikke bare bank