8 sparetips for studentvennlig mat

  •  

Du trenger ikke å leve på knekkebrød og vann, selv om økonomien er trang.

Tenker du at studenter bare kan leve på knekkebrød, nudler og tunfisk? Tenk om igjen! Her kommer mine beste tips til hvordan du kan spise godt uten å bli ruinert.

Planlegg innkjøpene

Det første du må gjøre er å få oversikt over hvor mye penger du kan bruke på mat i måneden.

Dette gjør du, slik jeg nevnte i forrige innlegg, ved å lage et enkelt budsjett over alle faste utgifter du har. Når du har trukket utgifter og eventuell sparing fra inntektene ser du hvor mye du sitter igjen med til mat.

Deretter er det lurt å dele beløpet på fire slik at du vet hvor mye du kan bruke i uka. Jeg prøver å kun handle en dag i uka, gjerne mandag. Jeg sjekker først hva jeg allerede har, planlegger hva jeg skal spise til middag de neste dagene og lager en handleliste som jeg følger til punkt og prikke.

Å planlegge handleturen er det lureste du kan gjøre for å ikke kjøpe masse unødvendige matvarer.

Unngå å kjøpe for mye ved å lage oversikt over hva du har tenkt å spise i løpet av en uke.

 

Sjekk hvor det er tilbud 

Jeg er så heldig at jeg har både Meny, Coop Prix, Rema 1000, Kiwi og Joker innen gangavstand. Dette har vært veldig nyttig med tanke på å benytte meg av de ulike tilbudskampanjene. Det er ikke sikkert du har like mange butikker i nærheten, men det kan likevel lønne seg å undersøke hva som er på tilbud på de ulike butikkene. Noen tilbud er for gode til å gå glipp av.

Det er viktig å huske på at selv om ost er på supertilbud på Meny eller Joker, så burde du unngå å gjøre hele handelen der med tanke på at de fleste andre matvarer er dyrere. Jeg anbefaler deg å laste ned appen «mattilbud». Der kan du se alt som er på tilbud i alle matbutikkene til enhver tid.

 

Sjekk alltid om noen av dine nærbutikker har noen gode tilbud før du handler!

 

Tenk stort

Å kjøpe store pakninger av en matvare lønner seg nesten alltid. Det kan virke dyrt der og da, men du ender opp med å ha mat i lang tid fremover.

Problemet med dette er at det forutsetter at du har en måte å lagre det du ikke rekker å spise før det blir dårlig. Det beste er hvis du har tilgang på en fryseboks, men det er også en mulighet å spleise med noen på store pakninger slik at det blir billigere for dere begge.    

Fokuser på kilopris og vær kritisk

Dette er viktig. Prisene på de ulike merkene på samme matvare kan variere veldig, og det er fort gjort å gå for det billigste alternativet.

Men har du tenkt på at selv om det tilsynelatende ikke ser slik ut, varierer ofte vekten og innholdet på de ulike pakningene mer enn du tror. Billig kjøttdeig er ofte tilsatt mer vann og salt, luftmengden i chipsposer kan variere veldig og Colaflaskene i 4-pakningen inneholder bare 1,25 liter. Det er med andre ord lett å bli lurt av emballasje og innpakning. Det samme gjelder toalettpapir. Jeg fant ut for et par uker siden at de billige rullene jeg pleier å kjøpe nesten var 5 meter kortere enn de som kostet 10 kroner mer. Vær kritisk. Sjekk kiloprisen og det faktiske innholdet før du bestemmer deg for hva som egentlig lønner seg.

 

Det er fort gjort å tro at en matvare inneholder mer enn det den egentlig gjør.

 

Lag alt fra bunnen

Ikke nok med at det er mye rimeligere å lage mat fra bunnen er det som regel også mye sunnere og bedre på smak.

I lengden blir det dyrt å alltid kjøpe halvfabrikat, og det er fullstendig unødvendig når det er såpass enkelt å lage ting selv. Ja, det krever litt mer innsats og kreativitet, men det er fullt overkommelig.

Hvorfor kjøpe tomatsuppe på pose når du enkelt kan lage det av en boks hakkede tomater, noen grønnsaker og litt krydder? Det aller meste kan lages enkelt fra bunnen, og resultatet blir mye bedre. De fleste ingredienser som brukes til for eksempel kaker, brød, pizza, gryteretter og supper er rimelige og lett tilgjengelige.

Her gjelder det bare å bruke fantasien litt, og på internett kan du finne oppskrifter på alt.

Ta med matpakke

Æsj. Egentlig hater jeg ordet «matpakke».

Det minner meg om da jeg gikk på barneskolen og fikk med meg to brødskiver med svett gulost. De havnet som regel i søpla og jeg gikk rundt sulten hele dagen. Heldigvis har jeg innsett at matpakke ikke trenger å være noe kjedelig og uappetittlig.

Nå tar jeg alltid med meg en god lunsj de dagene jeg vet jeg skal være hele dagen på universitetet. Kantina frister ikke like mye når jeg vet det ligger en fargerik pastasalat, resten av gårsdagens pizza eller en sandwich med masse godt pålegg i sekken.

Dette krever naturligvis også litt innsats, men du sparer mye penger på å ta med deg mat i stedet for å kjøpe i kantina. Når jeg lager middag pleier jeg bare å lage litt ekstra slik at jeg kan ha det til lunsj dagen etter.

Husk også at frukt er genialt som påfyll i pausene.     

 Ta med matpakke for å unngå å bruke masse penger i kantina! 

Bli med i Sparebanken Sørs studentprogram.

Spis sammen med venner

Dette punktet er både bra for økonomien og for sjela.

Ingenting er vel bedre enn å spise sammen med noen du er glad i? Da jeg flyttet for meg selv kjente jeg fort på savnet etter å spise middag sammen med familien. Det problemet løste jeg ved avtale å spise sammen med venner i samme situasjon. I begynnelsen tenkte jeg at det bare var en fin måte å være sosial, men jeg innså raskt at det også viste seg å være mer økonomisk. Vi pleier å gjøre det slik at en handler inn også spleiser vi på det. Det fikser vi ved å bruke Vipps. Det er så mye enklere å gjøre opp digitalt med en gang.

Jeg kjenner mange som ofte dropper middag fordi det er kjedelig å lage mat alene, men når man gjør det sammen blir det mye hyggeligere. Studiehverdagen kan være hektisk, men selv om jeg har mye å gjøre finner jeg alltid tid til å spise sammen med noen et par ganger i uka.

 

Å spise med venner kan være både økonomisk og veldig hyggelig.


Kast 
mindre mat

Vi kaster alt for mye mat.

I Norge går faktisk hver femte handlepose rett i søpla, og matbutikkene kaster flere hundretusen tonn mat hvert år. Dette svinnet kunne mettet nesten en million mennesker. Det er ganske sykt å tenke på.

I tillegg til å være ekstremt lite miljøvennlig er det også forferdelig uøkonomisk. Vi nordmenn er alt for raske til å kaste maten vi har i kjøleskapet fordi den har gått ut på dato.

Husk på at «best før» ikke betyr det samme som «siste forbruksdag». Enkelte matvarer har mye lengre holdbarhetsdato enn det det står på pakningen. Egg, tørrvarer og uåpnede meieriprodukter er eksempler på matvarer som holder mye lengre enn vi tror. Hvis du vil spare penger burde du være bevisst på dette.

Når du kaster mat kaster du egentlig penger rett ut av vinduet. Spis opp maten før den går ut på dato, og lukt og smak på de utgåtte matvarene før de havner i søpla. Mange butikker setter ned prisen på matvarer som holder på å gå ut på dato. Dette er lurt å sjekke når du handler for å spare penger.Du kan spise den raskt eller fryse den ned.

Ofte selger også restauranter ut varene sine til en latterlig lav pris rett før de stenger.

Appen «to good to go» gir deg en oversikt over hvilke restauranter du kan hente mat nesten gratis rett før stengetid.   

Jeg håper disse tipsene kan hjelpe deg til å bli litt mer bevisst når du handler mat. Til syvende og sist handler det meste om prioriteringer og planlegging.

Lykke til!

Av: Kristine Vasland Flåt Studentblogger
Blogg:
Ikke bare bank