Åtte sparetips for studentvennlig mat

  •  

Kaja Gray Karlsen har mange gode tips til hvordan matbudsjettet kan reduseres med litt planlegging.

Gjennom Instagram-kontoen @student.matglede inspirerer Kaja Gray Karlsen (23) fra Lillesand sine følgere til å lage god og rimelig mat på studentbudsjett. Her får du hennes åtte tips til hvordan du kan redusere forbruket, men likevel spise godt.

1. Sjekk hva du har hjemme før du handler

– Vit hva du har i frysen, kjøleskapet og tørrvareskapet før du går på butikken. Det kan bli dyrt hvis du tenker på hva du skal ha til middag mens du handler. Vær kreativ med det du har, slik at du får brukt det opp. Har du mye grønnsakersrester, så kan det meste gå i en wok.

Les om hvordan det gikk da Jenny forsøkte å bruke 0 kroner på mat i en uke

Wok, foto

2. Egen matkonto

– Ha en konto med bankkort som du kun bruker til mat. I begynnelsen av måneden setter du inn beløpet du har tenkt å bruke på dagligvarer, og slik har du hele tiden kontroll. Hvis det er penger til overs kan du sette det inn på sparekonto, unne deg noe ekstra godt, kjøpe noe du har ønsket deg eller bli med på en aktivitet med venner.

Vil du spare penger hver gang du trekker kortet? Da kan SmåSpar være noe for deg. 

3. Følg med på tilbud

– Sjekk hva som er på tilbud i matbutikkene. Bruk mattilbud-appen, den gir deg oversikt over hvilke varer som er på tilbud i de ulike butikkene. Det kan lønne seg å gå innom flere butikker, hvis du er så heldig å ha flere kjeder i nærheten. Men ikke la deg lure av tre for to-tilbud, bare kjøp det du trenger!

Kaja Gray Karlsen i matbutikk, foto

4. Kjøp større kvantum

– Kiloprisen er ofte rimeligere på større pakninger. Derfor kan det være lurt å kjøpe store kvantum, og heller dele dem opp og fryse ned. Kjøp store pakker med kyllingfilet og kjøttdeig, og frys ned det du ikke spiser med en gang.

5. Få oversikt med appen Listonic

– Det er en handleliste-app som også hjelper deg med å få kontroll på hva du har hjemme. Jeg hadde nylig en varetelling i frysen hvor jeg registrerte alt jeg har der, slik at det er enkelt å se hva jeg trenger når jeg skal handle, uten å måtte rote rundt i fryseboksen hver gang. Når en vare brukes opp, så registrerer jeg det også i appen, slik at den til enhver tid er oppdatert.

Kaja Gray Karlsen lager handleliste, foto

6. Vurder å droppe dyre ingredienser

– Når du skal spare penger, så er det lurt å sette seg ned og tenke over hva du spiser. Hvor er de store kostnadene? Er det retter du lager som koster mye? Kan du bytte til billigere produkter som smaker like godt? Når du lager taco for eksempel, trenger du alltid å ha guacamole, som koster ganske mye å lage?

Les om hvordan du kan spare smart i BSU

7. Spis mer plantebasert

– Det er i vinden å spise plantebasert, og det kan du spare en del penger på. Rene, plantebaserte produkter, altså ikke kjøtterstatninger, er billigere enn kjøtt. Du kan for eksempel bytte ut kjøttdeig med bønner, og lage deilige gryteretter med linser og bønner. Du kan også vurdere å kjøpe mer frosne bær og grønnsaker, som ofte er billigere enn ferske, men like sunt.

8. Oppsøk inspirasjon

– Det er mye inspirasjon å hente i sosiale medier! Jeg lar meg inspirere av ulike profiler på Instagram, spesielt kontoene @middagunder25kr, @fattigstudent og @forbrukerfrue.

Av: Siril Reyes Aartun Marked- og kommunikasjonsrådgiver for bedriftsmarked
Blogg:
Ikke bare bank