Sikrer økonomien med samboeravtale

  •  

En samboeravtale er viktig for å unngå økonomiske problemer ved et eventuelt brudd. For Sander Bentsen (22) og Frida Stenberg (21) fra Spangereid var det en selvfølge å opprette dette da de kjøpte sin første bolig sammen.  

– Siden vi har felles verdier som bolig sammen og felles økonomi, var det viktig for oss å lage en samboerkontrakt da vi flyttet sammen. Man vet jo aldri hva som kan skje, derfor var vi enige om at det er lurt å ha dette på plass, for sikkerhets skyld, sier Sander.  

Hva er en samboeravtale og hvorfor bør dere ha det? 

En samboeravtale sier noe om eierforholdet til det partene eier av verdier når de går inn i samboerskapet, og det som anskaffes underveis. Den sier også noe om hvordan utgifter skal fordeles, og hva som skal skje dersom forholdet tar slutt, eller hvis den ene dør. 

Privatøkonom Kenneth Sjåvåg i Sparebanken Sør råder alle samboere til å lage en samboeravtale som sikrer økonomien til begge parter. 
 
– Har dere barn, felles verdier eller felles økonomi vil det være hensiktsmessig å sette opp en samboeravtale. Formålet er å få god oversikt over økonomien både så lenge man bor sammen, og ved et eventuelt brudd, sier Kenneth.  

Kenneth Sjåvåg, privatøkonom, foto

Lag avtalen i "gode dager" 

De økonomiske forutsetningene i et samboerskap kan være veldig forskjellige, og da er det ekstra viktig å ha en samboeravtale. Sander og Frida satte seg ned allerede før de flyttet sammen for å få oversikt over økonomien, utgifter og eiendeler.  

– For oss var det viktig at begge har et bevisst forhold til hva som skal skje dersom det skulle bli slutt mellom oss, eller hvis en av oss dør. Vi har sett andre som har gått fra hverandre, der den ene sitter igjen med veldig lite i forhold til den andre, fordi de ikke hadde samboeravtale. Ingen av oss ønsker å havne i en slik situasjon, sier Frida.  

Frida og Sander skriver samboeravtale, foto

Kenneth synes det er bra at Frida og Sander har tenkt gjennom dette, og tatt grep for å unngå problemer senere.  

– Ofte ser vi at det er en «finansminister» som styrer økonomien i forholdet, og da kan det være lurt å begynne med å sette opp en samboeravtale i gode dager for å regulere dette, sier han.  

Les om hvordan Camilla og Christer har klart å spare maksimalt på BSU

Hvordan lager man samboeravtale og hva bør den inneholde?

Å sette opp en samboerkontrakt kan virke omfattende, men det trenger ikke å være det. Det finnes mange forslag til slike avtaler fra seriøse aktører på nett, men man kan også lage en selv. 

Hva bør samboerkontrakten inneholde?

Forhold under samlivet: 

• Lag en oversikt over alt dere eier hver for dere og sammen 
• Avtal eierbrøk på eiendeler dere skaffer dere i samboertiden
• Skal det opprettes en felles regningskonto? 
• Avtal hvordan utgifter skal dekkes i samboertiden
• Ta stilling til hvilke forsikringer dere har eller bør skaffe dere
• Økonomiske forhold endrer seg over tid og samboeravtalen bør oppdateres jevnlig

Forhold rundt et eventuelt brudd:  

• Beskriv hva som er eneeie og som skal holdes utenfor fordeling 
• Finn ut hvordan verdifulle eiendeler skal verdisettes 
• Avtal hvem som skal løse ut hvem, om mulig 
• Bli enige om hva som skal skje med eventuelle begunstigelser på forsikringsavtaler  
• Sett opp en frist for enighet om fordelingen etter bruddet for at ikke hver av partene kan kreve eiendelen solgt  
• Avtal hvordan eventuell uenighet om forståelsen av avtalen skal løses 

Samboeravtalen bør inngås skriftlig med begge parters underskrift i to eksemplarer. Dersom den ene parten dør, så må man være klar over at samboeres arverett er beskjeden. Har man felles barn, arver man fire ganger grunnbeløpet i folketrygden som per i dag utgjør 445 908 kroner. Har man ikke felles barn arver man ingenting, med mindre man har satt opp et testament.  

Lurer du på noe rundt arveoppgjør? Her får du svarene du trenger. 

Sett opp et testament i tillegg til samboeravtalen 

– For samboere vil det være veldig gunstig å sette opp et gjensidig testament som sikrer den lengstlevende økonomisk. Har man ikke livsarvinger som barn eller barnebarn, kan man testamentere alt til sin samboer. Har man livsarvinger, kan man testamentere alt utover 2/3 av formuen sin til samboer, forklarer Kenneth.  

Også dette har samboerparet fra Spangereid tenkt på: 

– Vi har skrevet testament i tillegg til samboeravtale, og i tillegg har vi valgt å tegne livsforsikring, for å sikre at den som sitter igjen har økonomi til å beholde huset, sier Sander. 

Les om hvorfor livsforsikring kanskje er den viktigste forsikringen du kan ha. 

Vil du vite mer?

Helle Cecilie Lineikro i advokatfirmaet Tofte og privatøkonom Kenneth Sjåvåg forklarer alt du trenger å vite om samboerkontrakt på under ti minutter: 

Av: Siril Reyes Aartun Marked- og kommunikasjonsrådgiver for bedriftsmarked
Blogg:
Ikke bare bank