Hva gjør du når du er for gammel for BSU?

  •  

Når du vokser ut av BSU, er det lurt å holde på de gode de gode sparevanene.

BSU-sparing er genialt for unge, men en dag har du plutselig blitt for gammel for den gunstige spareordningen. Hva gjør du da?

Tiden flyr, og det er nå snart 30 år siden boligsparing for ungdom (BSU) ble innført i forbindelse skattereformen i 1992. 1992 var året da Tande P og Lille Martin briljerte i TV-ruta på lørdagskveldene, året da det var både vinter- og sommer-OL og undertegnede var 10 år og brydde seg lite om BSU.

Gode sparevaner

Gjennom årenes løp har veldig mange ungdommer og unge voksne benyttet seg av muligheten til å spare i ordningen. Ikke bare har dette gitt dem skattefradrag, høy rente og egenkapital til kjøp av bolig, det har også gjort dem vant til å spare og ikke minst gitt dem gode sparevaner.

Myndighetene har gjennom årene gradvis økt årlig maksimalt sparebeløp og også samlet beløp som kan spares inn i ordningen. I 2021 er årlig maksbeløp 27 500 kroner, og mange unge fyller opp BSU-kvoten sin hvert år – noe som utgjør et månedlig sparebeløp på 2 292 kroner.

For gammel til BSU

Men, så er det slik at man på ett eller annet tidspunkt blir for gammel til å spare i BSU, nærmere bestemt så skjer det fra og med det kalenderåret man runder 34.

Da gjelder det å tenke rasjonelt; ok så er du kanskje ikke ungdom lenger, men det betyr jo ikke at du trenger å slutte med å spare.

Riktignok kan du ikke lenger spare til egen bolig gjennom BSU, men det finnes tusen andre måter å spare på. Du har vært vant med bolig som et langsiktig sparemål, kanskje er det fortsatt det, eller har du fått andre sparemål som for eksempel:

  • Hytte
  • Ny bil
  • Drømmereise
  • Pensjon

Millioner til pensjon

For ikke å slippe helt tak i det siste punktet ovenfor. Det er skrevet mangfoldige spaltekilometer om ny pensjonsreform og det faktum at du i mye større grad må ta ansvar for egen pensjon. En 34-åring som ikke lenger kan spare i BSU må påregne at hun/han har minimum 30 år igjen til pensjoneringstidspunktet.

Fortsetter denne personen med 2 292 kroner i månedlig sparing i 30 år og plasserer pengene til såkalt middels risiko kan vedkommende regne med å ha spart opp mer enn 2 millioner kroner ved inntreden i pensjonistenes rekker. Dette vil være et særdeles godt bidrag til pensjonistbudsjettet.

Sjekk om fondssparing passer for deg - prøv spareroboten vår.

Husk at som pensjonist har du 100 % fritid, og fritid koster penger, det er i alle fall min erfaring!

En oppfordring til slutt: Kan du ikke lenger spare i BSU, opprett en spareavtale i aksjefond i nettbanken som viderefører dine gode sparevaner!

Du kan gjerne kontakte oss i banken, for hjelp og veiledning til å nå dine sparemål.

Les også: Når bør du starte pensjonssparing?

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank