Fondssparing når markedet faller

  •  

Grafen viser opp- og nedturer på Oslo Børs siden 1997. Det er ikke unikt det vi nå ser denne vinteren og våren i 2020.

Frykten for koronavirus har i skrivende stund gjort det litt tøffere å være fondssparer. Ikke glem at du sparer langsiktig!

Et klokt hode sa en gang: Irritasjonen over å tape en hundrelapp er vesentlig større enn gleden ved å tjene en hundrelapp. Har du plassert penger i fond, er det helt naturlig at det er festligere å se at verdien stiger enn at det faller. I tillegg kan det som fondssparer være tøft å lese kriseoverskrifter om finansmarkedene i media nå for tiden. Frykten for koronavirus har gjort det litt skumlere å være fondssparer.

Har du fast månedlig spareavtale betyr det at du får flere fondsandeler for den faste summen nå, enn det du gjorde før markedet begynte å falle.

Kenneth Sjåvåg, privatøkonom

Aksjemarkedet vil alltid svinge

For de av oss som sparer i aksjefond, er nok de fleste klar over at slik sparing bør være langsiktig. Vi vet også at sparing i aksjemarkedet medfører svingninger underveis. For rene aksjefond opererer bransjen med en gjennomsnittlig årlig avkastningsforventning på 7-8 %. Jeg må poengtere at dette er snitt forventning over tid, det betyr at gjennom mange år i aksjefond vil du oppleve at noen år får du kjempeavkastning, mens andre år får du dårlig betalt for risikoen du tar, og fondet gir negativ avkastning.

Frykt for korona - frykt for tap

For mange kan frykten for koronaviruset stige sammen med frykten for at verdien på sparepengene skal smuldre bort. I slike perioder som vi nå er inne i, er det lett at du som investor blir usikker og tar valg som ikke nødvendigvis er de smarteste. Det er lett å tenke: nei, nå selger jeg fondsbeholdningen min og stopper spareavtalen før det faller mer. Rent teoretisk blir dette ofte feil, men så kan det være vanskelig å holde seg til teorien når følelsene begynner å ta overhånd. Nattesøvnen er tross alt viktigere over tid enn den avkastningen man får på sparepengene sine.

Både teorien og historien er klar

Teorien er imidlertid klar: Når markedene faller, får du billigere fondsandeler! Har du fast månedlig spareavtale, betyr det at du får flere fondsandeler for den faste summen nå, enn det du gjorde før markedet begynte å falle. Det blir litt som å kjøpe julegaver på januarsalg! Når markedet begynner å stige igjen har du da plutselig flere fondsandeler som du får med deg oppturen på.

Historien har vist oss gang på gang at markedet reiser seg igjen etter et fall, og neste topp blir alltid høyere enn den forrige. Oslo Børs består av norske aksjer, og selv om det norske aksjemarkedet svinger relativt mye, så har det faktisk gitt en årlig gjennomsnittlig avkastning siste 35 år på 10 % - det er god avkastning!

For å sette fallet vi nå ser i et visst perspektiv: Siden januar 1997 har Oslo Børs gitt en avkastning på ca. 800 %, mens fallet på børsen siden årsskiftet er på ca. 12,5 %.

Kenneth Sjåvåg, privatøkonom

Noen fondssparere prøver å time markedet, noe som er en særdeles krevende idrett. Ønsket er å selge på topp og kjøpe på bunn. Er du heldig å få solgt på topp, viser det seg at det er utrolig vanskelig å komme seg inn i markedet på rette tidspunkt og man går derfor fort glipp av mye avkastning.

Sitte stille i båten - det er trolig smart

Sparer du i fond og fortsatt kan tenke langsiktig med pengene, vil det nok også denne gangen være lurt å sitte stille i båten. La spareavtalene tikke og gå og gled deg over billige fondsandeler. Ingenting er som følelsen av å ha gjort et godt kjøp!

Er du ekstra tøff, kan det jo til og med være tiden for å kjøpe litt ekstra fondsandeler, siden markedene har falt og andelene er billigere enn de var. Men dette er individuelt, og dersom du synes nedgangen nå er vanskelig å forholde seg til, er det ikke sikkert at det som lønner seg rent økonomisk er det som betyr mest.

Fornuftig aksjesparing i gode og dårlige tider

Norne Securities er vår leverandør på fondssiden. Ønsker du mer informasjon om finans- og aksjemarkedene i tiden fremover, anbefaler vi å lese mer hos Norne.

Les mer om fornuftig aksjesparing (åpnes i nytt vindu)

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank