Når feriepengene kommer

  •  

Tips når feriepengene kommer.

De aller fleste får utbetalt feriepenger i juni. Her får du vite det du trenger om feriepenger, og du får også noen gode tips til hvordan de kan vare lenger.

Hvor mye får jeg i feriepenger?

Feriepengene skal være en erstatning for at du ikke får lønn når du er på ferie. Som oftest er utbetalingen vesentlig større enn en vanlig månedslønn. Skal du ta ut fem uker ferie i løpet av året, trekkes du dermed lønn for fem uker. Altså mer enn én månedslønn. Det betyr at du som regel ikke får utbetalt hele beløpet som står oppført som «feriepenger til utbetaling» på lønnslippen. Det kan være forvirrende, men regnestykket er ganske enkelt:

Månedslønn for juni
+ Feriepenger
- Lønn for antall uker ferie
= Feriepenger utbetalt

Er det skatt på feriepenger?

Det trekkes ikke skatt av feriepengene, men det betyr ikke at feriepenger ikke er skattepliktige. Du betaler noe mer skatt resten av året for å kompensere for at feriepengene utbetales uten forskuddstrekk.

4 tips til hvordan du kan bruke feriepengene smart

Selvfølgelig kan man bruke penger på en fin sommerferie for å lade batteriene til hverdagen starter opp igjen. Det er en veldig god investering!  Men for mange er dette en gyllen anledning til å starte sparing, eller betale ned dyr gjeld. Med privatøkonomiske briller ønsker jeg å gi deg noen gode tips til muligheter disse ekstra pengene gir deg:

  • Nedbetale eller helst innfri dyr gjeld som forbrukslån eller kredittkortgjeld
  • Sette av penger til buffer om du ikke allerede har det. Det er alltid greit å ha noen penger stående om noe uforutsett skjer.
  • Benytte muligheten til å sette bort noen kroner til langsiktig sparing for eksempel i et fond. Kanskje kan dette være første skritt mot å skaffe deg en tilfredsstillende fremtidig alderpensjon.
  • Nedbetale ekstra på boliglånet. 

Usikker på hvordan du bør spare? Vi hjelper deg her.

Ønsker deg en riktig flott sommer, og unn deg en is i sola ☀️

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank