2-faktor autentisering

  •  

2-faktor autentisering eller MFA (multi-factor authentication) er en en sikkerhetsmetode du kan bruke ved pålogging av kontoer, som e-post og Facebook. Ved å aktivere 2-faktor autentisering/MFA reduserer man risikoen betydelig for hacking og svindel.

2-faktor autentisering (eller multifaktor autentisering – MFA) er kort og godt at for å logge på en konto (for eksempel Facebook eller e-post) så må du autentisere deg med noe i tillegg til brukernavn/passord – en ekstra faktor.

I praksis er dette en av tre faktor-typer:

  1. Fysisk dongle, som for eksempel nettbank-dongle. De har en skjerm som viser påloggingskoder som skifter løpende. For tiden mest brukt av BankID, men ble mye brukt av sikker tilgang til jobb, som RSA-brikke og lignende.
  2. SMS/E-post. Dette er en veldig vanlig faktor som ikke krever forberedelser før man kan ta det i bruk. Du får en SMS eller e-post for hver gang du har behov for en påloggingskode.
  3. Autentiserings-apper på mobiltelefon (Google Authenticator, Microsoft Authenticator, BankID på mobil (erstattes i løpet av våren 2020 av BankID App). Dette er egne app’er man må klargjøre for hver tjeneste man skal bruke de på – og som viser påloggingskoder som skifter løpende. De forskjellige tjenestene har vanligvis gode veiledninger for å ta dette i bruk.

Så hvorfor skal man begynne med 2-faktor autentisering?

Kort og godt fordi det er mye sikrere! På en sikkerhetskonferanse (RSA security conference 2020) i begynnelsen av mars 2020 fortalte Microsoft at 99,9 % av hackede kontoer ikke hadde 2-faktor autentisering/MFA aktivert.

Ved å aktivere 2-faktor autentisering reduserer man altså risikoen som jeg nevnte i min forrige bloggpost risikoen med dårlige passord hvor man velger da man i tillegg må ha en ekstra faktor. Man bør fortsatt benytte gode passord – men 2-faktor autentisering gjør det mye vanskeligere for kjeltringene (så mye vanskeligere at de aller fleste vil gå videre til neste offer).

Du har sannsynligvis allerede 2-faktor autentisering på nettbank og offentlige tjenester gjennom BankID på mobil, men det er mange andre tjenester som du også bør beskytte.

Tips

  • Skru på 2-faktor autentisering på alle tjenester som støtter dette, og det er det mange som gjør.
  • Ta i bruk SMS eller E-post selv om autentisering app’er er enda bedre, og ta vare på «recovery codes» hvis du bruker autentiserings-apper i tilfelle mobiltelefonen skulle bli ødelagt eller forsvinne. Du får instrukser om hvordan man gjør dette fra hver enkelt tjeneste som du initialiserer.
Foto av Åsmund Myklevoll, ansvarlig digital sikkerhet
Av: Åsmund Myklevoll Ansvarlig digital sikkerhet
Blogg:
Ikke bare bank