Sparer sommerjobbpengene i BSU

  •  

Kirsten Møll er glad for at hun har skaffet seg sommerjobb, og at det gir henne muligheten til å spare.

Kirsten Møll (17) fikk sin første sommerjobb som 14-åring og har jobbet hver sommer siden. – Du utvikler en større selvstendighet, i tillegg til at du tjener dine egne penger, forteller hun.

Kirsten fikk sin første sommerjobb etter eget initiativ i familieparken Lindland Gård, og har siden jobbet to sesonger på Mandal Hotel. Denne sommeren skal hun jobbe i pleie- og omsorgstjenesten i Lindesnes kommune.

Gode grunner til å ha sommerjobb

Å ha sommerjobb gir deg god erfaring med hvordan det er å jobbe, og forbereder deg på arbeidslivet som venter. I dag er Kirsten glad hun begynte å jobbe tidlig, og mener flere ungdommer bør vurdere å få seg sommerjobb.

– Å jobbe gir deg en helt annen erfaring enn skole. Du må være profesjonell i møte med andre mennesker, noe jeg tror utvikler en større selvstendighet og mulighet til å komme seg videre i livet.

Foto av Kirsten Møll

Sparer i BSU

– Hvis ikke man jobber hele året, er det lurt å sette av en fast sum på en øremerket konto de månedene du jobber. Jeg setter av penger til sparing når jeg har mulighet, særlig på sommeren når jeg vet jeg skal jobbe mye.

Kirsten begynte å spare i BSU (boligsparing for unge) da hun var 16, og ser frem til den dagen hun kan kjøpe egen bolig.

Lurer du på hva BSU er? Les mer om det her. 

– Det er motiverende å jobbe for noe man sparer til. Slik får man også et innblikk i hvordan voksenlivet er, og at man ikke bare kan få det man har lyst på uten å jobbe for det, sier hun og fortsetter:

– I starten var det stas å tjene egne penger, slik at jeg kunne kjøpe ting jeg ønsket meg. Men nå som jeg er blitt eldre, ser jeg selvfølgelig mer verdien av å kunne spare.

Huskeliste

  • Ta kontakt med bekjente eller bedrifter du har lyst til å jobbe hos og fortell at du er interessert i sommerjobb
  • Presenter deg personlig, enten ved å møte opp eller å ringe arbeidsgiver
  • Sørg for å få en ordentlig arbeidskontrakt
  • Husk at du har rett på skikkelig opplæring
  • Hold deg oppdatert på rettigheter og plikter hos Arbeidstilsynet.
  • Planlegg hvordan du skal bruke pengene du tjener. Det er lurt å spare litt, gjerne i BSU

Slik får du sommerjobb

Kirsten fikk sin første sommerjobb gjennom folk hun kjenner, og har et godt tips:
– Man må ikke være redd for å spørre og by på seg selv. Det satt litt langt inne første gangen jeg ringte for å høre om sommerjobb, men jeg var tøff og turte å gjøre det. Det angrer jeg ikke på i dag.

Når Kirsten har søkt andre jobber i ettertid, har hun fulgt opp søknaden med å ringe eller gå innom arbeidsgiver for å vise hvem hun er.

– Det tror jeg arbeidsgiver setter pris på, for da vet de at du er interessert i jobben.

Sørg for arbeidsavtale og riktig lønn

Når du har sommerjobb, er det også en rekke ting du må huske på. Ifølge Susanna Wolfgramm, faglig ungdomssekretær i LO, er det særlig viktig at ungdommen sørger for å ha arbeidsavtale i orden før de starter i jobben. Dette er noe de ser at ofte har en tendens til å flyte ut hos bedrifter.

Foto av Susanne, ungdomssekretær i LO

– Mange tenker at så lenge de får et ark der det står hvor mye de skal jobbe, så er det en arbeidsavtale. Slik er det ikke. En arbeidsavtale skal være signert av både deg som arbeidstaker, og av arbeidsgiver. Dersom du ikke selv har et eksemplar som er signert av begge parter har du ikke et arbeidsforhold å vise til, og du har derfor ikke rettigheter hos arbeidsgiver, forteller Susanna.

Hun råder unge som starter i ny jobb om å finne ut hvem som er tillitsvalgt på arbeidsplassen, og spørre vedkommende om hva slags tariffavtale som gjelder.

– Som ung er man gjerne fornøyd med å ha fått en jobb og tenker at lønna er bra nok uansett. Men her anbefaler jeg å være kritisk og snakke med den personen på arbeidsplassen som kan hjelpe deg med de formelle tingene som lønn, for å sjekke at du får det du skal ha.

Ifølge Susanna er det også viktig å huske på at du skal ha lønn under opplæring, og at man skal ha tilfredsstillende opplæring slik at man kan utføre oppgavene sine med trygghet.

Av: Anine Bentsen Tidligere trainee i marked og kommunikasjonsavdelingen
Blogg:
Ikke bare bank