Tips når du skal kjøpe bruktbil

  •  

Skal du kjøpe bruktbil er det en del ting du bør tenke gjennom.

Skal du kjøpe bruktbil, er det noen ting det er smart å sjekke slik at du får en trygg og god handel. Her har du tipsene.

Det kan være mye penger å spare på å kjøpe bruktbil, fremfor å handle helt ny. Det skyldes først og fremst at en stor del av verdifallet på bilen kommer de første årene.

Ifølge Autolease Norge vil selv de mest populære nybilene være verdt i underkant av 70 prosent av nybilprisen etter tre år. Ofte er verdifallet enda større enn dette også.

Høyere verktstedsutgifter og drivstoff-forbruk på eldre biler er momenter som kan jevne ut verdifallet noe, men om du tar visse forholdsregler vil det normalt sett lønne seg å kjøpe brukt. 

Her er noen tips til hva du bør undersøke når du skal kjøpe bruktbil.

Finn markedspris på bruktbilen

Sjekk nøye markedsprisen på den bilen du tenker på å kjøpe. Det kan du gjøre ved å vurdere sammenlignbar bil fra flere annonser opp mot hverandre. 

Sjekk eksterne registre ved kjøp av bruktbil

Sjekk om det kan være heftelser på bruktbilen du vil kjøpe. Dette kan du enkelt gjøre på Brønnøysundregistrene.

Undersøk om bilen er EU-godkjent. Du kan se det på Statens vegvesen side sider.

Sjekk historikk på bilen

Sjekk at serviceheftet følger med bilen - og at det er ekte, utfylt og komplett. Du må også sjekke at alle servicer er utført så ofte som det anbefales.

Be om å få oversendt kopi av vognkort, serviceheftet og andre relevante opplysninger om bilen – slik som utstyrsliste, tidligere skader og eventuelt merverdiavgift. Undersøk papirene nøye.

Sjekk bruktbilen – bruk gjerne fagpersonell

Undersøk bilens kilometerstand og årsmodell, gjerne hos autorisert verksted. Har bruktbilen har hatt skade? Gjør nødvendige undersøkelser og be eventuelt verkstedet om en vurdering.

Undersøk bilen nøye. Ta gjerne en kjøpstest/salgstest av bilen før du tegner kjøpekontrakt. Sørg for at en eventuell garanti gir deg rettigheter utover de alminnelige reklamasjonsreglene.

Forhandler du med riktig eier?

Undersøk eierforhold på bilen, og be om legitimasjon. Vær sikker på at det er eier av bilen som selger den.

Skriv alltid kontrakt

Når du skal kjøpe bruktbil, bør du alltid skrive kontrakt – og sørge for å få med alle detaljer på den. Dersom du vil ha hjelp til å huske detaljene til en kontrakt, kan det være lurt å benytte seg av Brage Finans sin ferdige kjøpekontrakt.

Trenger du billån?

Trenger du billån til bruktbilkjøpet? Prøv vår billån-kalkulator her.

Tipslisten er hentet fra Brage Finans, vårt finansieringsselskap som blant annet gir billån.

Av: Hans Jacob Brekke Ansvarlig kommunikasjon
Blogg:
Ikke bare bank