BSU - lureste valg etter utdannelse

  •  

BSU - boligsparing for ungdom var en av de smarte grepene jeg gjorde i studietida. I tillegg til å studere, da.

Har du husket å fylle opp BSU-kontoen din? Ikke gå glipp av muligheten til å fylle opp BSU-kontoen din før nyttår - så utnytter du alle fordeler med kontoen.

Jeg begynte å spare penger på BSU-konto for ganske lenge siden. Jeg jobbet frilans like etter studiene, og tjente ikke så mye, men skjønte at det var lurt å spare penger til bolig likevel. Heldigvis hadde samboeren min fast inntekt, og årelang erfaring som student lot meg leve greit på det jeg tjente - så  hvert år fylte vi opp BSU-en så mye vi kunne.

Skattefradrag og beste rente

Den gangen var det lov å sette av opptil 15 000 kroner hver til boligsparing for ungdom, og det gav 3000 i skattefradrag på hver av oss. Nå er det blitt lov å spare opptil 27 500 kroner i året og få så mye som 5500 kroner i skattefradrag. I tillegg er det nå lov å spare totalt 300 000 kroner. Dessuten må vi ikke glemme den gode renten, i Sparebanken Sør har du BSU-konto med bankens beste rente på 2,80 % .  

BSU-sparing også om vi har kjøpt hus

Vi kjøpte hus før vi hadde fylt opp maksimalt BSU-beløp, og heldigvis var det mulig å vente med å benytte BSU-kontoene våre til vi hadde spart opp alt. Dermed sparte vi i BSU helt til vi hadde klart å fylle kontoen opp, og betalte ned huslånet med over 200 000 i ett jafs like etter nyttår for noen år tilbake. Det er jo også en fin måte å starte et nytt år på!

Nå er reglene endret slik at man ikke får skattefradrag når man eier en bolig, men uansett er renten god!

BSU noe for deg?

Er BSU noe for deg? Du kan spare til og med det året du fyller 33 år, og både skattefradrag og beste rente gjør dette til en glimrende idé. 

Les mer om boligsparing for ungdom her.

Her er reglene for BSU-sparing i 2021

  • Du kan spare inntil 27 500 kroner årlig i boligsparing for ungdom.
  • Du kan totalt spare 300 000 kroner på kontoen.
  • Du kan spare til og med det året du fyller 33 år.
  • Du får skattefradrag på 20 prosent av årlig innbetalt sparebeløp på BSU.
  • Du får ikke skattefradrag dersom du helt eller delvis eier en bolig.
  • Pengene du har spart opp må brukes til å kjøpe bolig eller betale boliglån. Hvis du ikke bruker pengene på bolig, må du tilbakebetale skattefradraget du har fått.
  • Du kan ta ut de pengene du har satt inn samme år.
  • Når du avslutter BSU-kontoen din, kan du ikke opprette ny BSU-konto senere.
Bloggfoto av Ann-Kristin Robstad Jørgensen
Av: Ann-Kristin R. Jørgensen Webredaktør og blogger
Blogg:
Ikke bare bank