Flytte fra hus til leilighet?

 •  

Veronica Hamstad er autorisert finansiell rådgiver i Sparebanken Sør. Hun har gode tips til deg som vurderer å flytte fra eneboligen.

Dersom gleden med eneboligen har forsvunnet, vurderer du kanskje å bytte den ut med en leilighet. Dette bør du tenke på før du bestemmer deg.

– Det er helt klart mange som velger leilighet fremfor hus når for eksempel barna flytter ut. Det er garantert mange fordeler med det, selv om det betyr en livstilsending, sier Veronica Hamstad, finansiell rådgiver i Sparebanken Sør.  

Praktiske fordeler ved å flytte i leilighet 

 • Du får mindre vedlikehold.
 • Det er mindre flater å holde rene.
 • Det blir mindre snømåking. I en leilighet kan du kose deg med en kopp kaffe mens noen andre tar seg av den jobben.
 • Du slipper hagearbeid. Er du en av dem som liker å pusle i hagen, kan du skaffe deg en leilighet med en hageflekk, eller du kan skaffe deg en urban hage.
 • Leiligheter ligger ofte mer sentralt og gir deg kort vei til venner, varer og tjenester.

Økonomiske fordeler 

 • Lavere strømregning: Du får mindre areal å varme opp.
 • Du får som oftest et lavere lån å betjene.
 • Færre kostnader til vedlikehold. Kostnadene til maling, hageredskaper, utskifting av plattinger og andre ting som forfaller forsvinner ofte helt, eller bakes inn i fellesutgiftene.
 • Lavere kommunale avgifter. Disse er også ofte en del av fellesutgiftene i leilighetskomplekset.
 • Å bo mer sentralt gjør at du kanskje slipper å ha bil.

Dette må du være forberedt på 

 • Leiligheter har ofte mer innsyn, og naboene er tettere på. Det betyr at du må ta mer hensyn til dem i hva du gjør og hvor mye lyd du lager.
 • Du vil få mindre plass til oppbevaring enn før. Å organisere et flyttelass vil derfor innebære å gå igjennom gamle minner og gjenstander. Hva kan du leve uten, og hva er viktig for deg å ha med videre?
 • Generelt mindre plass. Kanskje har dere ikke plass til like mange rundt middagsbordet lengre, men kanskje trenger dere heller ikke det.
 • Mange har glede av å bo i hus selv om barna ikke bor der lengre. Å gjøre vedlikehold og hagearbeid kan være givende. Er du en av disse, bør du tenke deg om en ekstra gang før du tar avgjørelsen.

Vit hva som er viktig for deg 

Tenk igjennom hva som er hovedgrunnen til at dere flytter. Er det for å få mer tid og penger til overs? Har huset blitt for stort etter barna flyttet ut? Eller ønsker dere generelt et enklere liv?

Hvis økonomien er en av årsakene, er det lurt å sjekke hvor mye du ser for deg å betale i måneden før du kjøper leiligheten.

Test boliglånskalkulatoren og få en verdivurdering på huset ditt.

Hvilke aktiviteter ønsker dere å fortsette med, og hva ønsker dere å slippe? Kanskje trenger du fortsatt plass til et stort middagsbord med mange stoler. Kanskje trives du med litt hagearbeid innimellom? Finn en leilighet som passer livsstilen deres.

Trenger du like mange rom som før? Er barnebarna ofte på besøk, kan det være praktisk. Men kommer de langveisfra to ganger i året, er det kanskje vel så praktisk å la dem bo på et hotell i nærheten.

Er dere et par som flytter fra hus til leilighet sammen, er det viktig å forsikre at den andre parten fortsatt kan betjene lånet dersom en av dere skulle falle bort. Sjekk at dere har livsforsikringen i orden.

Bruk god tid, men ikke vent for lenge 

Jo eldre du blir, jo tyngre vil flytteprosessen bli. Følelsene for det gamle huset fester seg enda sterkere, og det fysiske ved flyttingen blir tyngre.

– Har barna deres vokst opp i huset, er det lurt å involvere dem. Si ifra om at dere tenker på å flytte til noe mindre, slik at de ikke får sjokk den dagen dere har kjøpt noe nytt, sier Veronica.

Et godt råd er derfor å flytte til en enklere bolig mens du enda er frisk og sprek. Du bør også tenke på å skaffe fremtidsfullmakt.

Selge før du kjøper, eller omvendt? 

– Vi vurderer fra gang til gang hvilken rekkefølge som er lurt. Er markedet varmt og godt å selge i, er det mest praktisk å kjøpe noe først, og selge etterpå, sier hun.

Men det vil alltid være en risiko for å ikke få solgt når du vil. Da må du betjene to lån frem til du har solgt.

På den andre siden må du være rask med å kjøpe leilighet hvis du velger å selge først. Det er mulig å avtale god tid mellom kjøp og overtakelse. Men det vil likevel tvinge dere til å finne ny bolig innen overtakelsen.

– Har du nok kapital, kan en løsning være å kjøpe når du finner drømmeleiligheten. Så kan du leie den ut frem til du er klar for å flytte selv, sier Veronica.

De fleste er derimot avhengig av å få solgt huset for å finansiere leiligheten. Ofte er også grunnen til boligbyttet å frigjøre kapital til pensjonisttilværelsen.

Benytt anledningen til å kvitte deg med ting 

Skal du flytte til leilighet, vil du få mindre plass til oppbevaring. Da er det lurt å kaste eller gi bort så mye som mulig. Eller kanskje du skal kjøre et godt gammeldags garasjesalg.

Noen av tingene på loftet er nok fylt med mye emosjonell verdi, men du har garantert spart på ting du ikke kommer til å få bruk for igjen.

Den gamle videospilleren, verktøy du har hatt i flere år uten å bruke, eller alle de gamle bøkene? De gjør seg garantert bedre i noen andres hender.

Susanne Tollerød, profilbilde
Av: Susanne Tollerød Kommunikasjonsrådgiver
Blogg:
Ikke bare bank