Tommel opp for gjeldsregisteret

  •  

Gjeldsregisteret ble innført 1. juli 2019, og skal hjelpe deg som forbruker til ikke å trå feil.

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder privat gjeld. Etablering av gjeldsregister gir bankene bedre oversikt over din økonomi og bidrar igjen til at du ikke får tatt opp mer lån enn det du har råd til.

Gjeldsregisteret gir full oversikt over din samlede usikrede gjeld. Som usikret gjeld regnes her kredittkortgjeld og forbruksgjeld.

Banken er opptatt av full oversikt

Om du går til banken for å søke boliglån kommer banken til å kartlegge din økonomi; hva har du av eiendeler og gjeld? Har du mye usikret gjeld med høy rente vil det redusere beløpet du kan få i boliglån. Banken er opptatt av at du skal klare å betjene lånene dine og i tillegg ha råd til de andre løpende utgiftene knyttet til det å leve.

Det er rammen som teller

En viktig ting å være klar over er at det er rammen på lånene dine som teller inn i bankenes beregning av hva du kan låne. Har du et kredittkort med 100 000 kroner i kredittramme, mens du bare har brukt 5000 kroner av dem, ja så tilsvarer dette likevel et lån på 100 000 kroner i bankens beregning. Begrunnelsen for det er at det er 100 000 kroner du har fått bevilget i kreditt, og som er lett tilgjengelig på kortet. Går du med tanker om å søke boliglån, kan det derfor være lurt å rydde i kredittkortene dine; har du kredittkort du ikke bruker er det like greit å slette avtalene.

Skaff deg oversikt selv

Per i dag er det to store tilbydere av gjeldsregister i Norge;  Disse selskapene er TietoEVRY, gjennom sitt selskap Gjeldsregisteret AS, og Finans Norge, gjennom sitt selskap Norsk Gjeldsinformasjon. Bruk bank-ID eller bank-ID på mobil og logg inn for å skaffe deg oversikt over din egen usikrede gjeld.

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank