Slik gjør du båten klar for sommeren

  •  

Det er snart på tide å ta av presenning og gjøre båten klar for en ny sesong.

Båtsesongen nærmer seg og det er snart på tide å ta av presenningen. Salgssjef i Båthuset i Kristiansand, Jonas Lønn, gir sine beste tips for en sommerklar båt!

- Det er viktig å sette av tid til å gjøre båten sesongklar. Dersom båten ikke er vedlikeholdt kan det oppstå farlige situasjoner hvis båten for eksempel stopper midtsjøs, sier Lønn.

Salgssjef i Båthuset i Kristiansand, Jonas Lønn.

Rengjøring

Det aller første punktet på listen din bør være å rengjøre båten ordentlig, og det beste er å ta en runde med høytrykkspyleren før du parkerer båten for vinteren. Det gjør jobben din enklere på våren.

- Det beste er å bruke en høytrykksspyler opp til vannlinjen. Oppe i båten bør du være litt mer forsiktig, og heller bruke hageslange og svamp, sier Lønn.

Vask og polering

Dette punktet henger litt sammen med det forrige, men det er viktig å påpeke at en god vask av båten er spesielt viktig før du polerer den.

- Jeg anbefaler å polere båten hvert år. Dette vil nemlig føre til at smuss og skitt preller av. For at poleringen skal gå enkelt, må båten være helt ren. Vask med såpe og vann, gjerne en sjampo som er tilpasset båter. Du kan også bruke vanlig Zalo.

Lønn ser også at noen bruker Aceton på skitt som sitter veldig godt. Her er anbefalingen å være forsiktig, da det sterke middelet kan ta mer enn du ønsker.

Liten båt ligger fortøyd

Sjekk båten innvendig

De to forrige punktene har for det meste handlet om båtens ytre, men det er viktig å ta en god kikk på innsiden også. Dersom båten din inneholder noe treverk eller tredetaljer, vil dette kunne holde seg pent med litt olje eller lakk.

Dersom du ikke behandler teak, vil den fort bli grå. Vi anbefaler derfor å vaske årlig med grønnsåpe. Har teaken allerede begynt å gråne er teakrens veien å gå. Da vil treverket kunne få tilbake sin gamle shine. Vær obs på at dette er et veldig kraftig middel, så les bruksanvisningen godt, sier Lønn.

Noe annet som kan være greit å ha fokus på er en innvendig vask inkludert vindskjermen. 

- Vinduene bør vaskes godt på begge sider, men kanskje spesielt på innsiden, da skitne vinduer kan forhindre god sikt. Andre ting som kan gjøres innvendig; tørke støv og rengjøre putetrekk og andre overflater. Dette er ikke avgjørende, men vil gi deg en god følelse når båtsesongen starter.

Bunnstoff

Når du er ferdig med vask og polering, bør bunnstoffet sjekkes.

Bunnstoff holder båten fri for vekst under vannlinjen, vi anbefaler derfor å bunnsmøre båten hvert år. Husk å skrape bort gammelt smuss og løst bunnstoff, før du ruller på et nytt lag. Dagens bunnstoff har mindre gift i seg enn tidligere, derfor bør det legges på et nytt lag hvert år, sier Lønn.

Båtmotor

Båtmotoren trenger også en gjennomgang. Dette er noe som er lurt å gjøre hos et merkeverksted som har eventuelle deler tilgjengelig, og kan gjøre oppgraderinger for deg.

På samme måte som du leverer bilen på service, bør du levere inn båten din en gang i året. Dette anbefaler jeg å gjøre på høsten, for da vil feil kunne rettes opp i før vinteren forverrer dem i form av rust og annet. Det er også stort trykk hos båtforhandlere fra påske og gjennom sommeren, så alt du kan gjøre før dette vil spare deg for lang ventetid. Leverer du på et merkeverksted vil de uoppfordret sjekke og gjøre garantiarbeid som kan omhandle din motor, sier salgssjefen i Båthuset.

Askeladden med familie ombord på sjøen

Fyll på bensin

Det sier seg kanskje selv, men husk å fylle på bensin før du sjøsetter båten for sesongen.

Bensin kan faktisk bli gammel, og for å være på den sikre siden anbefaler vi at du fyller tanken med ferskt drivstoff. 

Nå er båten klar for sesongen

Har du sjekket av for punktene over, er både du og båten mest sannsynlig klar for sommeren.

Drømmer du om å kjøpe båt?

Vi tilbyr båtlån til både nye og brukte båter. Du kan enkelt beregne og søke om båtlån i lånekalkulatoren.

Test båtlånkalkulatoren

Priseksempel båtlån

(over 23 fot ved 35 % egenkapital)

Lånebeløp 800 000 kroner innenfor 65 % av kjøpesum, annuitet, 10 års nedbetaling. Effektiv rente 8,03 %. Kostnad 355 700 kroner, totalt 1 155 700 kroner.

 Kilde: Artikkelen er hentet fra brage.no

Silhouette av gjesteblogger
Av: Gjesteforfatter Gjest
Blogg:
Ikke bare bank