Slik fikk Håvard (13) BankID

  •  

Håvard Berg fikk god hjelp i banken av kunderådgiver Grete Raknes.

Da Håvard Berg fylte 13 år, kunne han endelig skaffe seg BankID for ungdom. – Nå kan jeg handle på nett uten hjelp fra foreldrene mine, sier han.

Hva er BankID?

BankID er en elektronisk legitimasjon for sikker identifisering og signering på nett. Med foreldrenes samtykke kan ungdom fra 13-17 år få BankID og BankID på mobil. 

Da Håvard Berg ble 13 år fikk han bursdagskort fra banken med invitasjon til noe mer selvstendighet. Nå kan han blant annet

  • få nytt bankkort med høyere beløpsgrense
  • "tæppe" i butikken
  • handle på nett med eget bankkort 
  • kjøpe bussbillett i apper
  • få fullverdig Vipps

Men alt dette krever at han har BankID, og sammen med sin mor tok han derfor en tur i banken i Arendal for å ordne dette. 

– Med BankID kan ungdommen selv opprette Vipps uten at det må gå gjennom foreldrene. BankID er trengs når de for eksempel skal ta mopedlappen og søke skoleplass og stipend fra Lånekassen. I tillegg er det nødvendig for å bestille legetime og for å kjøpe bussbilletter med mobilapper, forklarer Grete Raknes, kunderådgiver i Sparebanken Sør Arendal.

Håvard synes det er stas at han nå kan bruke sitt eget bankkort til å handle på nett.

– Det blir enklere når jeg ikke må låne mammas kort for å betale, sier han.

Håvard Brerg får BankID

Dette må ungdom gjøre for å få BankID

  1. Ha egen bankkonto og opprette nettbank

  2. Legitimere seg med gyldig pass i banken. Det må leses optisk, så det holder ikke å sende et bilde.

  3. For alle under 18 år, må også foreldrene gi samtykke ved å fylle ut en fullmakt. Dette kan gjøres elektronisk Her finner du fullmaktsskjema for BankID for ungdom

  4. Når dette er gjort kan du logge inn i nettbanken og bestille BankID og BankID på mobil under «Ditt kundeforhold» i menyen. Følg bestillingsdialogen mens du har mobilen foran deg.

Disse trinnene er nødvendige for å ivareta barnets sikkerhet og identitet, og du behøver kun å gjøre dem én gang.

Legitimering med pass

Det er et krav fra BankID Norge at man må legitimere seg med pass for å kunne få BankID.

Håvard legitimerer seg med pass hos rådgiver Grete.

– BankID krever at passet leses optisk i banken for å se at det har en RFID-brikke, som er den biometriske informasjonen som ligger lagret i nyere pass. Denne informasjonen brukes for å bekrefte kundens identitet, sier Grete.

Hjelp fra kunderådgiver

Håvard synes det var fint å gå i banken og få hjelp av kunderådgiveren sin, og forteller at hun kunne hjelpe ham med alt.

– Det var fint å få hjelp av Grete som kunne det, og som forklarte meg hva BankID er. Hun hjalp meg også med å få BankID på mobil, så nå har jeg det alltid med meg når jeg trenger det, forteller Håvard. 

Av: Anine Bentsen Tidligere trainee i marked og kommunikasjonsavdelingen
Blogg:
Ikke bare bank