Får du penger igjen på skatten?

  •  

Det er alltid hyggelig når skattemeldingen viser at du får penger igjen, men tenk deg om en ekstra gang før du bruker opp pengene.

Skattepenger i sikte! Nå er det lurt å ikke svi av alt med en gang, og vær obs på tilbud og fristelser. Her får du noen råd om hva det kan være lurt å bruke pengene på. 

Når kommer pengene?

Tiden hvor stort sett alle som fikk penger tilbake på skatten fikk pengene på konto etter St. Hans er forbi. Skatteetaten opplyser at med den nye skattemeldingen vil alle få skatteoppgjøret mellom mars og oktober, men de fleste lønnstakere og pensjonister vil få oppgjøret i april, mai og juni.
Om du og eventuelt ektefelle leverer skattemeldingen hos Skatteetaten, vil du kunne få oppgjøret allerede etter to uker. 

Venter du med å levere skattemeldingen til det skjer automatisk 30. april, vil du tidligst få oppgjøret og penger på konto i juni. Noen blir også tatt ut til kontroll, og da blir oppgjøret noe forsinket. 

Hva skal pengene brukes til?

Er du blant de 75 prosentene som får igjen penger, så kan det være fornuftig å ha en plan for de ekstra pengene som tikker inn på konto i løpet av de nærmeste månedene.

  1. «Koronapenger»
    Er du blitt permittert, arbeidsledig eller på annet vis økonomisk berørt av den spesielle tiden vi lever i, kan skattepengene komme godt med til å dekke ubetalte regninger.

  2. Dyr gjeld
    Har du forbruksgjeld eller kredittkortgjeld, kan skattepengene gjøre det mulig å nedbetale eller aller helst innfri den dyre gjelden.

  3. Buffersparing
    Det er alltid fornuftig å ha en konto å ty til om det skulle komme noen uforutsette utgifter, for eksempel om bilen må på verksted eller om vaskemaskinen slutter å fungere. Eller, som det siste året har lært oss, om det skulle oppstå en eller annen krise som gir behov for en «krigskasse».

  4. Nedbetaling på boliglånet
    Har du høyt boliglån i forhold til boligverdien, kan det være fornuftig å bruke noe skattepenger på å nedbetale litt ekstra for å komme ned på en mer behagelig belåning.

  5. Langsiktig sparing
    Ønsker du deg større økonomisk handlefrihet i fremtiden, men aldri kommet i gang med langsiktig sparing i fondsmarkedet? Kanskje tiden nå er inne for å starte? Her kan du teste Sparebanken Sør sin sparerobot for å få et personlig tilpasset råd om hvordan du bør spare.

  6. Bidra på «koronadugnaden»
    Som følge av koronapandemien er det mange bedrifter som har meget tøffe tider økonomisk. Så lenge de strenge tiltakene råder er det en daglig kamp for mange bedrifter for å få hjulene til å gå rundt. Legger du igjen noen skattepenger hos de lokale butikkene eller restaurantene, bidrar du til at de kan klare seg gjennom krisen, og du kan få glede av dem også når samfunnet igjen blir «normalt». 

Ha en vanntett plan

Det er ikke noe fasitsvar på hva som er riktig å gjøre med skattepengene. Folks økonomiske situasjon er forskjellig, og nettopp derfor kan det være lurt å tenke gjennom hva du bør gjøre i din situasjon. 

Selv tror jeg det er lett for mange å bruke de pengene de får inn hver måned, samme hva beløpet er. Og det er lett at det sløses i litt for stor grad. Kanskje det beste er være både litt fornuftig og litt ufornuftig samtidig, kanskje er det da du får mest glede av de ekstra pengene du mottar.

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank