Studentvennlige julegaver

  •  

Førjulstida er koselig, men kan ofte føre til unødvendig mye stress og kaos.

Som student kan det være vanskelig å skulle kombinere eksamensperiode med julegavehandel. Hvordan skal man få tiden og økonomien til å strekke til?

De siste årene har jeg fått et veldig ambivalent forhold til hele jula. Jeg elsker at det er julelys og pynt over alt, men samtidig vet jeg at denne tiden betyr total isolasjon på lesesalen og intens eksamensøving.

Jeg gleder meg til jul, men samtidig skulle jeg ønske at tiden gikk saktere slik at jeg kunne hatt bedre tid til lesing. I tillegg er det vanskelig å skulle tenke på å fikse julegaver når hodet allerede er stappet fullt av bekymringer knyttet til eksamen. Det ender som regel opp med at jeg utsetter alt til siste liten og panikkhandler julegaver med en gang jeg er ferdig med siste eksamen.

Det kan fort ende opp med noen lite gjennomførte og dyre gaver.

I år har jeg satt meg noen mål for å få unna julehandelen på en litt mer fredelig måte, som jeg tenkte å dele dem med dere.

Lag en julegaveliste

Finn først ut hvem du skal gi julegaver til.

Jeg har med årene innsett at det er tullete å skulle kjøpe julegaver til hele verden. Da jeg var yngre pleide alle venninnene mine å kjøpe julegaver til hverandre. Det var selvfølgelig hyggelig, men jeg husker at jeg fikk masse dilldall som jeg overhode ikke trengte.

De siste årene har vi i stor grad droppet dette og skrevet koselige julekort til hverandre i stedet. Personlig synes jeg det er mye hyggeligere å få noen fine ord enn noe jeg aldri bruker.

Avtal dette på forhånd slik at du slipper å havne i en pinlig situasjon hvor noen gir deg gave og du ikke har noe å gi tilbake.

Når det kommer til familiemedlemmer er situasjonen for de fleste naturligvis annerledes. Det er mange, spesielt i nær familie, som det er en selvfølge å gi gave til. Det er jo dem de fleste feirer jul med, og det er hyggelig å ha noe å gi.

Undersøk hva personen ønsker seg

Jeg synes ofte det vanskeligste er å finne ut hva jeg skal gi til hver enkelt. Et godt tips er å forhøre seg på forhånd om hva alle ønsker seg slik at handelen blir enklere for deg selv, og personen blir glad for det den får.

Dersom personen ikke ønsker seg noe spesielt burde du tenke over hva han eller hun ville blitt glad for å få. Har personen noen spesielle interesser eller hobbyer? Kommer du på noe personen kunne hatt behov for?

Hvis du står fast er det alltid en god ide å gå for noe fint som du selv hadde blitt glad for, men ikke kjøp noe bare for å kjøpe noe.

Av erfaring blir det aldri en suksess. Når du vet hva du kan gi hver enkelt fører du det opp på julegavelista for å gjøre det enklest mulig for deg selv.

Vær kreativ

Vi har vel alle et familiemedlem som alltid bare ønsker seg “snille barn” eller sier “Jeg ønsker meg ikke noe fordi jeg har alt jeg trenger jeg.”?

Dette synes jeg ofte kan være litt håpløst, fordi man kan hverken gi snillhet eller fred på jord i gave. Heldigvis er dette mulig å snu til noe positivt, fordi det er lett å glede dem som ikke ønsker seg noe.

Her gjelder det å være litt kreativ. Teaterbilletter, et fotoalbum fra forrige ferietur eller et hjemmelaget “gavekort” på noe dere kan gjøre sammen blir alltid satt pris på.

I fjor ga jeg for eksempel brødrene mine noe så enkelt som en tur for å besøke meg i Oslo, inkludert kebabmiddag. Det endte opp med å bli en hyggelig helg for både meg og dem.

En gave trenger med andre ord ikke være noe veldig materialistisk. Fokuser på å gi noe personlig som personen faktisk blir glad for. En opplevelsesgave eller noe personlig pleier å funke.

Hjemmelagde julegaver      

Hvis du virkelig ikke har mye penger til overs til å bruke på julegaver kan det være en idé å lage noen av gavene selv.

Du kan for eksempel lage noe spiselig som du putter i fine glasskrukker, strikke sokker eller male et bilde.

Jeg tror kanskje ikke nødvendigvis broren min på 16 hadde blitt så glad for dette, men spesielt de eldre generasjoner pleier å bli glad for slike gaver.

En gave med mening?

De aller fleste hjelpeorganisasjoner selger “gaver med mening” hvor størstedelen av beløpet går til veldedighet.

Ofte innebærer disse at du får en liten gave eller et gavekort som skal symbolisere det resten av beløpet støtter. Dette er den perfekte gave for “dem som har alt”. Hvis du tar et kjapt søk på internett vil du finne denne typen gaver i alle mulige varianter som støtter forskjellige saker.

Det er fint å kunne tenke på at man gjør litt for å hjelpe noen andre enn seg selv der man sitter og fråtser i julemat.

Forsøk å finn den saken du tror personen selv ville blitt glad for å støtte.

Kjøp gaver på salg og på nett

Det er salg på de fleste butikker flere ganger i året, så dersom du klarer å planlegge julegavene i god tid burde det ikke være et problem å finne det du skal kjøpe på salg.

Er du derimot som meg, ute i siste liten, kan dette være litt vanskelig. Uansett så er det verdt å undersøke om det er tilbud på det du har tenkt å kjøpe et eller annet sted.

Heldigvis har det blitt enkelt å undersøke dette ved å søke på den aktuelle varen på nett. Ofte kan det også lønne seg å handle på nettbutikker. Det er mye enklere å sammenligne ulike varer elektronisk, og du slipper unna folkemengdene i butikkene.

Ikke stress

Jeg tror det er fort gjort å stresse unødvendig mye på denne tiden av året. Av og til savner vi vel alle å være små bekymringsløse barn som bare er fulle av forventninger?

Det vi egentlig burde gjøre er å se på disse barna som eksempler på hvordan vi burde tenke. Stress og følelsen av å ikke strekke til er jo som regel noe vi bare skaper oppe i våre egne hoder.

Forsøk å fokusere på det som er viktigst å få unnagjort først, så blir det mye enklere å gjøre alle småting senere. Har du mange eksamener de siste ukene før jul er det fullt forståelig at du må prioritere det.

Forsøk å gjøre hverdagen enklest mulig for deg selv og prøv å snu alt som har med jul å gjøre til noe positivt. I stedet for å se på det som et stressmoment kan du tenke på det som en hyggelig måte å ta pause fra lesingen.  

Håper du får en kjempefin og koselig førjulstid enten du har begynt på julegavehandelen eller ikke. Og til alle medstudenter: lykke til med eksamensinnspurten!  

Å skulle kombinere eksamenslesing og juleforberedelser kan være en stor utfordring.

Av: Kristine Vasland Flåt Tidligere studentblogger
Blogg:
Ikke bare bank