Reiseøkonomi for studenter

  •  

Billige flybilletter er gull verdt for fattige studenter.

Om du studerer langt hjemmefra kan det være en dyr fornøyelse å komme seg hjem i feriene. Her er noen flytips for fattige studenter.

Dersom du er 25 år eller yngre, og ikke bor med foreldrene dine, får du utbetalt et reisestipend i tillegg til vanlig stipend og lån. Reisestipendet skal være et tilskudd til to reiser hjem i løpet av studieåret ditt.

Kanskje du ikke var klar over dette stipendet? Det kan være fordi det blir automatisk beregnet i det du søker om vanlig stipend og lån. 

I løpet av studietiden din har du sikkert følt behov for å dra hjem en tur og få hjemmelaget middag, sove i din gamle seng og bli skjemt litt bort? Men så har du kanskje tenkt: Nei, det har jeg ikke råd til.

Da har du glemt reisestipendet!

Disse pengene er nemlig beregnet til en tur/retur-reise hjem hvert semester. Maksimalt reisestipend for et studieår er i overkant av 7600 kr, etter at en egenandel på 2197 kr er trukket fra.

Hvor mye du får utbetalt, kommer an på hvor dyrt det vil være for deg å reise hjem. Beløpet beregnes ut fra din folkeregistrerte adresse og lærestedet ditt.

Les mer hos Lånekassen (åpnes i nytt vindu).

Bor du i Oslo kan du enten bli hentet på flyplassen eller betale 85 kr for Flytoget. Bor du derimot som meg, nesten tre timer fra Kjevik og Torp, og fem timers kjøring fra Gardermoen, blir det ganske mye dyrere med utgifter til tog, buss og/eller bil. 

Billige flybilletter

Uansett om du bor nær eller langt fra en flyplass, er det viktig å følge godt med på flybillettprisene. Slik kan du unngå å bruke unødvendig mye penger på hjemturen. Av og til blir det nemlig lagt ut svært billige flybilletter, og både Norwegian og SAS legger ut egne ungdomsbilletter.

Følger du godt med kan du få billetter helt nede i kr. 199,-  hver vei. Norwegian, SAS og Widerøe har nyhetsbrev som det kan være lurt  å abonnere på. På den måten vil du få beskjed på mail hver gang de har salg, og flybillettene er ekstra billige. 

Når du tidligere har bestilt flybilletter har du kanskje lagt merke til at billettene ofte er mye billigere ved avganger tidlig på morgenen?

Det betyr at hvis du klarer å komme deg opp ekstra tidlig, kan det være mange kroner å spare. 

Vær ute i god tid

Husk også å bestille i god tid. Om du kan bestemme hvilken dato du skal reise hjem til påske, skaff deg billett så fort som mulig. Det blir dyrere jo nærmere påsken vi kommer (du er allerede litt sent ute om du ikke har bestilt!).

For studenter er det faktisk billigere å ta Flytoget enn ordinært NSB-tog mellom Gardermoen og Oslo. Flytoget gir 50% rabatt til studenter på billettprisen på kr. 170,-, mens NSB tar fast pris på kr. 90,- fra Gardermoen til Oslo, uten studentrabatt.

Oppsummert:

  • Abonner på nyhetsbrevene til SAS, Widerøe og Norwegian for å få med deg tilbudene
  • Vær raskt ute når billettene er billige!
  • Bestill i god tid - du vet når jule-, påske- og sommerferien begynner og slutter.
  • Ta de tidlige flyvningene - sove kan du gjøre på flyet!
  • Kjøp tur/retur-billett på flybussen/Flytoget om det er mulig. Det er nesten alltid billigere!
  • Bruk gjerne Flytoget til/fra Gardermoen, men husk studentrabatt. 
Av: Ragnhild Takle Nesland Tidligere studentblogger
Blogg:
Ikke bare bank