- Hva får jeg i pensjon?

  •  

Hanne Pedersen (18) vil gjerne vite hvor mye hun må spare og hvor lenge hun må jobbe for å få den pensjonstilværelsen hun ønsker seg.

Det er et spørsmål mange lurer på, og svaret kan du selv påvirke.
Kanskje tiden nå er inne for å starte sparingen?

Feriepenger og skattepenger tikker i disse dager inn på kontoen til mange.

Selvsagt skal feriepengene gå til ferie. I tillegg fins det alltid et hull eller to som skriker etter å bli fylt.

I år kan det imidlertid se ut som både evne og lyst til å spare deler av ekstrakronene er større enn noen gang. Og da vil vi gjerne stille opp og gi råd om hvordan du bør spare for å oppnå det du ønsker.

Spare til pensjon

Noe flere og flere ser behov for, er å sikre alderdommen med en god pensjon. Men før vi kommer nærmere inn på dette, har jeg lyst til å presentere to ekte sørlendinger.

La oss høre hva en russepresident anno 2014 svarer når hun blir spurt om tema pensjon.

Da tenker jeg at jeg slutter å jobbe. Og om jeg vil klare meg med det jeg får og det jeg har spart, sier 18-åringen Hanne Pedersen.

Der fikk undertegnede nesten hakeslepp. Så enkelt kan det altså sies. Vi prøver igjen. Det må da være noe vi kan lære henne.

Hva vet du om pensjon?

Jeg vet ikke mye. Men jeg vil gjerne vite hvor mye jeg trenger og hvor lenge jeg må jobbe.

Startet sparing på øvelse

Mens vi undres på hvem som belærer hvem, lar vi pensjonisten John Thomas komme med sin historie.  

Da jeg i en alder av 39 år var på min siste repetisjonsøvelse, delte jeg knappetelt med en forsikringsagent fra Kristiansand. Hver dag i tre uker forsøkte han å få meg til å tegne en avtale om sparing til pensjon. Den siste dagen sa jeg: «Kom med det hersens papiret!!» Den beslutningen har jeg aldri angret på. Hvert år fra jeg fylte 67 år har jeg fått utbetalt like mye per måned som jeg i sin tid betalte inn per år! Og fortsatt er der penger på kontoen slik at jeg får ekstra pensjon noen år til, forteller han.

John Thomas har spart til pensjon siden han var 39 år. Nå nyter han godt av sparingen.

Start pensjonssparing i dag

Her står vi altså med en ung dame og en tilårskommen herre – det skiller nøyaktig 60 år – og får vårt livs lærdom.

Oppsummert

Det er i grunnen bare tre ting det handler om, slik disse to ser det, og vi er faktisk enig:

  • Hvor lenge må jeg jobbe for å ha tjent opp full pensjon - og hvor mye blir det? 
  • Hvor mye trenger jeg for å få det slik jeg ønsker som pensjonist?
  • Hvor mye må jeg spare for å dekke opp det jeg mangler?

Det kan være greit å ha noen fakta i bunnen.

Under ser du hvordan pensjonsformuen er bygd opp. Vårt råd er å bruke mest energi på den delen av pensjonsformuen du selv kan påvirke.

Hva består pensjonen av – og hvem bestemmer hvor stor den blir?Illustrasjon av hva du får i pensjon

HVA?  

Egen sparing

Tjenestepensjon

Folketrygd                                                    

HVEM?

Deg selv

Arbeidsgiver

Myndighetene

Folketrygden har innført nye regler for blant annet opptjening av pensjon. Endringen innebærer at dagens unge må stå lenger i arbeid enn sine foreldre. Egentlig ganske naturlig siden dagens unge kommer senere ut i arbeidslivet.

Beregn pensjonen din

Vi har gjort en liten beregning på dette for våre to fotomodeller.

Hvor mye lenger må Hanne jobbe for å få samme pensjon fra Folketrygden som John Thomas får?

Svaret på det er cirka fem år. Hanne må altså regne med å jobbe til hun blir 72 år. Det syns hun ikke er så ille – forutsatt god helse og en jobb hun liker. Hun syns egentlig det ser ut som dagens pensjonister har det litt… hm, kjedelig. Kanskje savner de jobben?

Lev godt - nå og senere

Pensjonssparing handler ikke om å utsette all moro til man er gammel. Det handler mer om å være bevisst på at alderdommen sannsynligvis kommer. Og om du setter av noen kroner mens du er ung, har du kanskje mulighet til å leve godt både nå og i fremtiden.

Jeg vet ingen som har sagt det bedre enn Henry Ford: "Man blir ikke rik av de pengene man tjener, men av dem man ikke bruker".

Så kanskje en slump feriepenger eller skattepenger, eller i beste fall litt fra begge, kan være starten på en spareplan som fører til en romslig pensjonstilværelse. Høres det bra ut?

Les mer om pensjonssparing under sparing, eller snakk med rådgiveren din for å få gode råd om sparing til pensjon.

Lykke til!

Av: Johan Songe Pensjonsekspert og nå pensjonist
Blogg:
Ikke bare bank