Er du smart?

  •  

Når lånerentene er lave er det lurt å tenke gjennom hva du bruker "ekstrakronene" til.

Rentenivået er Norge er rekordlavt. Hva gjør du med det?

Her hjemme på berget har vi i flere år vært vitner til ekstremt lave renter så vel på innskudd som på utlån. Rentenivået er historisk lavt.

Med overskriften mener jeg å spørre om du har et bevisst forhold til denne situasjonen og gjør noe med det?

Vi eier egen bolig

I Norge er det veldig vanlig å eie sin egen bolig, ja faktisk mye mer vanlig enn det vi ser ute i Europa.

Det at Ola Nordmann eier sin egen bolig gjør også at de aller fleste av oss må låne noen kroner i banken for å finansiere boligkjøpet.

Mange har nedbetalingstid på både 20, 25 og 30 år på boliglånet sitt. I løpet av en lang løpetid vil renten på boliglånet variere, det har historien også vist oss.

Renteforkjellen

Si at du har et boliglån på 2 millioner kroner som skal nedbetales over 25 år. Nå for tiden, med lave renter har du kanskje en rente på 2,50 %, og ved et annuitetslån gir dette et månedlig rente- og avdragsbeløp på kroner 8 988.

Når renten stiger til det dobbelte vil det månedlige beløpet øke til kroner 11 712. All historie viser at renten går i sykluser, og mens den er lav nå vil den bli høyere senere, vi vet bare ikke når. Eksempelet viser at du slipper unna med 2 724 kr mindre til boliglånet per måned nå, enn om renten dobles.

Gjør du noe smart med disse pengene?

Reelt sett har du tre muligheter:

  • Betale mer ned på boliglånet
  • Spare mer
  • Øke forbruket

Mange bruker den ekstra likviditeten hver måned til forbruk, og det er ikke slik at det nødvendigvis ikke er smart, men det kan være nyttig å ha et bevisst forhold til det.

Har du lån «til pipa», kan det kanskje være en bedre løsning å benytte muligheten til å nedbetale litt ekstraordinært.

Kanskje har du få eller ingen oppsparte midler, da har du muligheten til å spare deg opp en buffer for å slippe å gå til banken for å låne penger neste gang det kommer noen uforutsette utgifter. Kanskje dette også er din gylne mulighet til å komme i gang med langsiktig sparing for eksempel til pensjonen din.

Lærer selvdisiplin

For mange gir månedlig sparing også en viss selvdisiplin fordi du venner deg til at sparing er en del av de faste «utgiftene». Samtidig er det ikke flaut å måtte redusere sparingen når renten stiger og det blir mer å betale på boliglånet igjen. Ofte oppleves det enklere og mindre smertefullt å redusere sparing enn å redusere forbruket!

Min oppfordring er å tenke gjennom hvordan du kan bruke den lave renten på boliglånet ditt til noe positivt, kanskje til og med en kombinasjon av de tre mulighetene.

Trenger du en sparringspartner, så tar du kontakt med din rådgiver i banken!

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank