Bryllup på budsjett

  •  

Elise Dølemo gir deg sine beste tips til å gjennomføre et bryllup på budsjett.

Bryllupsindustrien har vokst betraktelig de siste årene. Det finnes en jungel blant hvite slør, fotografer og fancy bryllupslokaler å komme seg gjennom før den store dagen. Utgiftene kan fort øke betraktelig dersom dere ikke har en plan for hvordan dere ønsker å feire.

Elise Dølemo og samboeren Mats Åteigen forlovet seg i november i fjor. 10. september skal de gi hverandre sitt ja i Frikstad kirke. Hun gir deg her sine beste tips til hvordan du kan holde utgiftene nede, uten at det går på bekostning av festen:

Legg en plan og sett opp et budsjett

– Vi prøver å holde kostnadene nede så langt det lar seg gjøre. Gjestelista rommer ca. 100 mennesker, så vi har satset på et budsjett på rundt 130 000 kroner, forteller Elise.

Hennes beste tips før planleggingen kan starte for alvor, er å finne ut hvor mange gjester dere ønsker å ha i bryllupet.

– Antall gjester gir en pekepinn på hvor store kostnader dere kommer til å ha per hode med tanke på mat, drikke og hvor stort festlokalet må være. Selv skulle vi gjerne invitert flere, men for å holde kostnadene nede har vi valgt et lokale med begrensninger, forteller Elise videre.

Elise råder folk til å legge en god plan rundt hva de ønsker ut av dagen.

– Har man en god plan, pluss et budsjett å gå ut ifra, vil det være enklere å kartlegge hvilke utgifter som er viktigst for dere og hva man kan kutte ut senere i prosessen.

DIY og gode hjelpere er viktig

Et annet tips for å holde kostnadene nede er å gjøre så mye som mulig selv.

– Jeg sverger ved DIY (do it yourself). Om man er kreativ, kan man lett lage egne invitasjoner og dekorasjoner. Elise råder folk til å bli inspirert ved å bruke Pinterest, YouTube og Instagram og la kreativiteten løpe fritt.

– Dessuten kan det være utrolig hyggelig å be venner og familie hjelpe dere med forskjellige prosjekter. Selv har jeg for eksempel en kreativ svigerinne som tok fine bilder til invitasjonen, så der er jeg utrolig heldig.

Valg av lokale har også mye å si for totalbudsjettet.

– Vi har valgt et lokale der vi rigger, pynter og ordner med mat og drikke selv. Her får vi hjelp av familie og venner før selve dagen. Velger man et lokale med pakkepris på mat og drikke, slipper man å gjøre like mye selv, men kostnadene per hode øker betraktelig.

Mat og drikke

– Husk at det er deres bryllup, derfor er det viktig å bruke penger på hva dere faktisk ønsker, ikke på hva dere føler er forventet av dere. Vi har for eksempel valgt bort den klassiske 3-retteren og bestiller tapas til middag fra et cateringbyrå.

– Drikkevarene kjøper vi også inn selv. Skal du ha alkohol i bryllupet, koster dette selvsagt mer enn kun mineralvann. Jeg har også hørt at man kan levere tilbake uåpnede flasker tilbake til polet og få pengene igjen, forteller Elise.

Vinmonopolet kan bekrefte at ryktet stemmer. Man kan levere tilbake alt unntatt brennevin til polet etter bryllupet og få tilbake pengene. I alle fall så lenge man leverer tilbake flaskene innen rimelighetens tid for å unngå skade på drikkevarene. Lag gjerne en avtale med ditt nærmeste vinmonopol når du handler inn til bryllupet, om returdato av uåpnede drikkevarer.

Kjolen som sier ja må ikke være den dyreste

– Jeg har valgt å kjøpe ny kjole, så her har jeg ikke senket utgiftene, forteller Elise.

Hennes beste tips for å unngå å ruinere seg ved kjolevalget, er å ikke prøve de dyreste kjolene.

– Oppgi et budsjett før du begynner kjoleprøving, slik at brudesalongen kun trekker frem kjoler i din prisklasse. Slik forsikrer du deg om at kjolen du sier ja til ikke sprenger budsjettet.

Mange velger også å leie brudekjole.

Nyt dagen og senk forventningene

Elise sitt beste tips er å senke skuldrene og forventningene til seg selv på den store dagen.

– Det er viktig å huske på at det er menneskene som gjør bryllupsdagen minneverdig og ikke de dyreste serviettene, den mest fancy kjolen eller de flotteste blomstene.

Nyt bryllupsdagen, det fortjener du!

Karuna Fagerstrøm er ansvarlig for bloggen vår en periode
Av: Karuna Fagerstrøm Tidligere sosiale medier-ansvarlig og innholdsprodusent (vikar)
Blogg:
Ikke bare bank