Kryptovaluta og digitale sentralbankpenger

  •  

Tom Staavi gjester denne episoden av Næringspodden hvor temaet er Bitcoin, kryptovaluta, en desentralisert økonomi og digitale sentralbankpenger..

Hva er egentlig kryptovaluta og digitale sentralbankpenger? Hva kan det bety for bedriften du jobber i? Og hvordan vil denne teknologien forme fremtidige forretningsmodeller? Dette er noe av det informasjonsdirektør i Finans Norge, Tom Staavi, deler i denne episoden av Næringspodden.

Du kan også lytte og abonnere på Næringspodden via iPhone, iPad og andre Apple-produkter

Apple Podcaster   aCast   Google Podcasts   Pocket Casts

Tom Staavi oppdaget Bitcoin som skrivende journalist etter finanskrisen. Når dette fenomenet oppstod begynte han samtidig å studere hvordan pengevesenet i landet fungerer.

– Dette fant jeg dypt fascinerende. Jeg stilte den gang spørsmål om det den vanlige mann i gata kanskje tar for gitt. For hvem er det egentilg som lager pengene i samfunnet? Hvilken rolle har bankene? Hvilken rolle har sentralbanken? Og hvordan kontrollerer myndighetene dette? I dag er Bitcoin en av 8.300 kryptovalutaer, og samlet utfordrer disse statsmonopolet av pengemarkedet i Norge og resten av verden, sier Tom.

Det sås liten tvil om at det finnes mange initiativ, private som statlige, hva gjelder kryptovaluta. Men hvor store verdier snakker vi egentlig om? 

– Samlet representerer alle de forskjellige kryptovalutaene i verden en verdi på 7.000 milliarder norske kroner, hvilket ikke er langt unna det norske oljefondet i verdi. Dette gjør at verdens sentralbanker nå har fått øynene opp for dette markedet, og hvordan det vil endre pengevesenet, sier han.

Det vi kan si med sikkerhet, er at vi har kommet til en tid hvor eksisterende pengevesen blir utfordret. Det gjør at sentralbanker rundt om i verden nå gjør forsøk på hvordan digitale sentralbankpenger vil fungere i samfunnet. 

Tom Staavi

Når vi spør hva dette har å si for økonomien og hvordan det hele henger sammen, setter Tom seg godt frem på stolen.

– Vi bør starte med hvordan det hele henger sammen i dag. I utgangspunktet har man to pengeprodusenter i Norge. Bankene som utsteder penger i form av kreditt og penger på konto, og sentralbanken som utsteder kontanter i samfunnet. I Norge har vi veldig lite kontantbruk, men også i andre land ser man at kontantbruken har vært fallende under pandemien. Når kontantene i verden forsvinner, står samfunnet kun igjen med banker som produsent av penger. For at myndighetene skal ha en viss kontroll på pengemarkedet, må det derfor gjøres grep når kontantene i samfunnet forsvinner. De store sentralbankene ser derfor nå på digitale sentralbankpenger som en løsning. Kino er nok en av de som har kommet lengst, forklarer Tom.

Synes du temaer som Bitcoin, digitale sentralbankpenger, stablecoin, Diem og en desentralisert økonomi er interessant? Lytt til denne episoden av Næringspodden.

Du kan også lytte og abonnere på Næringspodden via iPhone, iPad og andre Apple-produkter

Apple Podcaster   aCast   Google Podcasts   Pocket Casts


Ønsker du å gi tilbakemelding?

Vi setter stor pris på både ris eller ros, og tips til andre vi kan intervjue i podkasten for næringslivet i sør. 

Send e-post

Vil du ha beskjed når nye podkaster er klare?

Det er bare å melde deg på Næringspoddens nyhetsbrev, så får du e-post når vi legger ut nye episoder. Husk å bekrefte i lenken vi sender på e-post, da!

Meld deg på nyhetsbrev her

 

Tom Staavi

Informasjonsdirektør. Har et helhetlig ansvar for Finans Norges kommunikasjon i det offentlige rom.

Han har tidligere jobbet som kommentator i VG og som daglig leder i Dine Penger.

Tom er også podkast-host i Finans Norge gjennom Finanslunsj

Blogg:
Ikke bare bank