Lydløs: Elektrisk produktutvikling

  •  

Ida Salomonsen Thorrud fra Green Waves AS og Thor Inge Kristensen Thomic om produktutvikling og salg fra deres nye elektriske båt. Her under innspilling av Næringspodden live ved LYDLØS-arrangementet i Arendal sentrum.

Næringspodden ble arrangert live under LYDLØS-arrangementet i Arendal, et arrangement med formål om å elektrifisere båter på sjøen. I disse episodene har vi snakket med fem fremoverlente personer som alle jobber aktivt for å drive elektrifisert produktutvikling videre.

Vi snakker ofte om det grønne skiftet, men hvilke konkrete initiativer når oss forbrukere i form av produkter? Vi har sett det i bilindustrien med elektrifiserte biler, og nå er det på høy tid å elektrifisere flytende fartøy, i hvert fall ifølge Ida Salomonsen Thorrud, gründer og daglig leder i Green Waves AS. Produksjonen av denne båten er også tatt hjem, og Thomic med Thor Inge Kristensen har fått i oppdrag å lage den første serieproduserte aluminiumsbåten for Green Waves AS. 

Green Waves har i mange år erstattet gamle brenselmotorer med elektriske motorer i båtene, og nå tar de steget ut med sitt siste flaggskip som skal sette seil mot verdensmarkedet. I denne episoden snakker Ida Salomonsen Thorrud om hvordan bygge et helt nytt produkt, hva som må til for å stå i utfordringene dette byr på over tid, samt planene for hvordan ta båten fra Gjeving i Tvedestrand og ut til resten av verden.

Hør hele episoden her: Mer informasjon om selskapene og båten finner du på deres nettsider:

https://www.greenwaves.no/

https://thomic.no/

Opp og fly eller sakte fart på skjøen?

Petter Mørland Pedersen og Torgeir Bråtane i Næringspodden til Sparebanken Sør

Petter Mørland Pedersen (t.h.) har bakgrunn som mangeårig seiler, og vet hva som skal til for å komme opp i høyest mulig fart kun med vinden som fremdrift. Dette er også bakgrunnen for forretningsidéen til Lift Ocean – et selskap som skal hjelpe båtindustrien med å få sine båter opp på foil. Ifølge ham selv er dette løsningen for å redusere motstanden i høy hastighet i så stor grad at elektrifisering blir økonomisk bærekraftig. Lift Ocean utvikler hele hydrofoilsystemet som inkluderer fremdrift, kontrollsystem og foilene. Dette danner et "fundament" som andre kan bygge sine båtløsninger på. 

I samme episode snakker vi med Torgeir Bråtane (t.v.) fra Inventas om prosjektet "overgang til elbåt" - et forskningsprosjekt, der blant andre båtprodusentene Ibiza, Viknes og SeaDrive deltar.

Norges Forskningsråd har bevilget 14,3 millioner til et 4-årig forskningsprosjekt som skal bidra til at Norge kan nå sine bærekraftsmål som ivaretar en fremtidsrettet båtproduksjon og et rikt båtliv. Midlene går til forsknings- og utviklingsaktiviteter i prosjektet.

I denne episoden forteller de begge om sine prosjekter og hva de jobber for å oppnå:

Mer informasjon om Lift Ocean og prosjektet "Overgang til elbåt" finner du på lenken under.

https://www.liftocean.no/

“Smålekker” - elbåten alle kan kjøre

Arne Thomassen er en kjent skikkelse for mange. Som fylkesordfører og kjent person for mange i regionen, er temaet i denne episoden kanskje litt utenom det vanlige: nemlig hans tresjekte, “Smålekker”. Arne forklarer at båten smålekker litt, derav valg av navn. Vi snakker  om overgang til elektriske båter, et næringsliv fullt av muligheter, samt hvordan vi sikrer at morgendagens verdiskapere skal få relevant utdannelse i en verden i endring. 

Lytt til episoden her:

Om Lydløs

Logo til Lydløs
Lydløs handler om fremtidens båtliv. Et arrangement med formål om å skape nysgjerrighet og entusiasme om nullutslipp på sjøen.
Lydløs Arendal blir arrangert av foreningen Lydløs, stiftet av Innoventi og Greenstat Energy, i samarbeid med Norsk elbåtforening, Arendal kommune, Arendal Næringsforening og Arendal by.
Blogg:
Ikke bare bank