#21. Innovasjon skjer i de små selskapene

  •  

Svein Olaf Olsen i Anzyz Technologies om kunstig intelligens i Næringspodden til Sparebanken Sør.

Hadde Svein Olaf Olsen visst hva han endte opp med å gjøre store deler av sin karriere, ville han trolig startet med entreprenørskap tidligere. Svein Olaf er seriegründer og nå daglig leder for Anzyz Technologies. 

Du kan også lytte og abonnere på Næringspodden via iPhone, iPad og andre Apple-produkter

Apple Podcaster   aCast   Google Podcasts   Pocket Casts

Sammen med professor Ole-Christoffer Granmo har Svein Olaf utviklet teknologi som på en helt unik måte kan lese og forstå tekst på alle verdens språk. Dette ved hjelp av selvlærende kunstig intelligens.

Hele idéen om Anzyz startet da Svein Olafs datter opplevde 22. juli fra bryggekanten på Utøya. I etterkant av terrorangrepet fulgte Svein Olaf rettsprosessen og fikk et inntrykk av at hendelsen kunne vært unngått ved hjelp av riktige verktøy.

Med det som utgangspunkt dannet han og professor Ole-Christoffer Granmo selskapet Anzyz Technologies. Selskapet selger teknologi som evner å lese og tolke tekst på alle verdens språk. Et eksempel er samarbeidet selskapet har med Sørlandet Sykehus, hvor teknologien benyttes til å lese og tolke pasientjournaler på få sekunder. 

- Det unike med vår teknologi er at vi har algoritmer som lærer av seg selv. De fleste andre som driver med kunstig intelligens benytter mennesker for å lære opp maskinene. Det er svært ressurskrevende å involvere mennesker i læring av kunstig intelligens.

Innovasjonen skjer i de små selskapene. I større selskaper blir friksjonen for stor og idéene tar for lang tid å gjennomføre.

Svein Olaf Olsen

Internasjonal interesse

Svein Olaf er en seriegründer som tidlig så potensialet for å selge de tekniske løsningene til Anzyz Technologies langt utover Agder-fylkene. Selskapet har nå samarbeid med Microsoft. Med mål om å forhindre hatprat på nett, har deres løsning fått en helt sentral funksjon for å opprettholde fred i Sri Lanka. Og går det som de håper, vil også Facebook være en av deres kunder i fremtiden. 

Lokalt opplever han derimot at man på Sørlandet helst vil unngå å kjøpe av naboen. Kan samme type teknologi kjøpes utenfor fylket, gjør man gjerne det. Dette mener han er usunt for utviklingen av landsdelen.

- Ser man til Bergen, Oslo og Stavanger, har de en helt annen tilnærming til dette. Her hjelper man hverandre opp og frem for å skape en vinn-vinn-situasjon. Det bør vi gjøre noe med på Sørlandet også.

Med teknologi fra Anzyz leser de og tolker nå pasientjournaler på 2 sekunder. Til sammenligning bruker leger i gjennomsnitt 4 timer på samme oppgave for å trekke ut essensen fra en pasientjournal. Anzyz vant Innovasjonsprisen til Sparebanken Sør for få år siden grunnet denne selvlærende algoritmen som leser og tolker tekst.

Hvordan lykkes som gründer?

Svein Olaf startet sitt første selskap i 1986. Siden den gang har han startet over 10 nye selskaper. Når vi spør Svein Olaf om hva som må til for å lykkes som gründer, trekker han frem 3 punkter:

  1. Behovsanalyse. Finn ut om det er behov for det du skal selge. Og finn ut om det er noen som faktisk er villige til å betale for produktet eller tjenesten din.

  2. Økonomi. Hva koster det å produsere? Hvor mye kan du ta betalt? Og hvor lang tid tar det før du vil tjene penger? Dette er viktige spørsmål å stille seg for bærekraften i forretningsmodellen din.

  3. Utholdenhet. Er du villig til å bruke tiden og kreftene som skal til for å lykkes? I starten er det som regel gøy, deretter er det et spørsmål om evnen til å holde ut.

En av de viktigste suksessfaktorene for Svein Olaf har vært erfaringen fra de mange ulike gründervirksomhetene han har startet. Og av den grunn kunne han gjerne ønsket å starte med entreprenørskap enda tidligere i karrieren.

- Dette har ikke vært noe 9-16-jobb. Enten er du entreprenør, eller så er du ikke. Det er en livsstil, og du har sjeldent fri. 

Vinner av Innovasjonsprisen i 2015

Anzyz Technologies vant Innovasjonsprisen i 2015 med sin nyskapende teknologi. Innovasjonsprisen på Sørlandet er en pris fra Digin og Sparebanken Sør som skal bidra til å synliggjøre spennende, framoverlente, digitale nyskapninger på Sørlandet.

- Her er Anzyz Technologies et glimrende eksempel, i følge Elisabeth Asser Austad fra Sparebanken Sør.

 

Du kan også lytte og abonnere på Næringspodden via iPhone, iPad og andre Apple-produkter

Apple Podcaster   aCast   Google Podcasts   Pocket Casts


Ønsker du å gi tilbakemelding?

Vi setter stor pris på både ris eller ros, og tips til andre vi kan intervjue i podkasten for næringslivet i sør. 

Send e-post

Vil du ha beskjed når nye podkaster er klare?

Det er bare å melde deg på Næringspoddens nyhetsbrev, så får du e-post når vi legger ut nye episoder. Husk å bekrefte i lenken vi sender på e-post, da!

Meld deg på nyhetsbrev her

Svein Olaf Olsen

Selskap: Anzyz Technologies AS

Rolle: Daglig leder

Utdanning: Spesialpedagog

Bakgrunn: Entreprenør og seriegründer

Lenke til Svein Olafs Linkedin-profil
Blogg:
Ikke bare bank