Vinneren av kunstnerprisen

  •  

Lasse Årikstad ble tildelt Sparebanken Sør Kunstnerpris 2014.

Sparebanken Sør Kunstnerpris 2014 ble tildelt  Lasse Årikstad fra Kristiansand.

Torsdag ettermiddag var høy puls og spent stemning på Sørlandets Kunstmuseum. Sparebanken Sørs Kunstnerpris skulle deles ut til en ung og lovende sørlandskunstner, som utmerker seg innenfor det visuelle kunstfeltet.

I tillegg til heder og ære, vinner kunstneren 150 000 kroner.

I år har fire kunstnere vært nominert:  Jonas Ib F. H. Jensen, Mirjam Raen Thomassen, Lasse Årikstad og Ellinor Aurora Aasgaard. 

Vinneren

Til slutt var det 30 år gamle Lasse Årikstad fra Kristiansand som ble plukket ut som vinner. 
(Les juryens begrunnelse nederst i innlegget)

- Dette er en veldig fin anerkjennelse, og det er fint å se at det jeg holder på med også appellerer til andre. Jeg synes Sparebanken Sør viser et kjempeflott engasjement ved å verdsette unge kunstnere fra landsdelen på denne måten, sier kunsteren etter at han har mottatt prisen.

- God motivasjon

Lasse Årikstad holder for tiden på å fullføre en Mastergrad ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen, samtidig som han stiller ut arbeidene sine på flere utstillinger.

- Denne prisen gir meg god motivasjon til å fortsette og økonomisk blir det også lettere å kunne holde på videre. Dette gir meg på en måte en "flying start" ut i kunstnerlivet, sier han.

Alle de nominerte til Kunstnerprisen har siden 14. mars vist frem sine arbeider i en egen utstilling ved Sørlandets Kunstmuseum. Og publikum har hatt anledning til å stemme frem sin favoritt. Vinneren av publikumsprisen, på 15 000 kroner, ble Jonas Ib F. H. Jensen.

Utstillingen vil være åpen frem til 27. april. Det anbefales å ta en tur innom.

Nedenfor ser du bilder fra prisutdelingen.

 Lasse Årikstad fikk overrakt prisen av Sparebanken Sørs styreleder Stein Hannevik. Årikstad ble overrakt prisen av Sparebanken Sørs styreleder, Stein Hannevik.

Dette er noen av Årikstads arbeider. Dette er noen av Årikstads verker, som nå er utstilt ved Sørlandets Kunstmuseum.

12 år gamle Lila og gitarist Øystein Aamodt opptrådte under prisutdelingen.Talentfulle Lila (12) sang under prisutdelingen.

Dansere fra Under Construction og Warning Skills underholdt også under prisutdelingen.Under Construction og Warning Skills danset.

 

Dette var juryens begrunnelse:

Lasse Årikstad (f. 1983) har en bred kunstnerisk praksis som favner både maleri, collage, tegning, skulptur og installasjon. Han arbeider også med video som medium, der ulike performative handlinger står sentralt. Videoarbeidet «Abstrakt tegning» (2013) som vises i utstillingen på SKMU er et eksempel på dette. Her ser vi kunstneren selv i det han spraymaler en «uendelighetslinje» langs veggene i Kunsthøyskolens trappeløp. Arbeidet er enkelt utført, i sort hvitt og med håndholdt kamera. Den enkle og upretensiøse tilnærmingen bærer likevel i seg et vell av referanser – til det å være kunstner, til kunstproduksjon, til kunstinstitusjonen og kunsthistorien for øvrig.
 
Nettopp dette synes å ligge som en sentral faktor i Årikstads arbeider, slik juryen ser det. Selv om det er stor bredde i materialene som tas i bruk, synes tilnærmingen til disse å ha noe av den samme karakteren. Årikstads arbeider er preget av en spontanitet og direkthet i uttrykket. Nærmest rebelsk. Enkelte av arbeidene spiller direkte opp mot kunsthistoriske forelegg, andre inndrar elementer fra massemedia og populærkultur. Han gjenbruker også eksisterende materialer - enten direkte, eller i bearbeidet form. Et unnselig plastobjekt får ny hovedrolle som kunstverk, en vakker tekstil annulleres og får et nytt liv som pop-art maleri. 
 
Denne lekne tilnærmingen til materialer og uttrykk fremholdes av juryen som en styrke, da den åpner for mange assosiasjoner. Noen av arbeidene er både underfundige og humørfylte, men bærer likevel ikke preg av å være noen lettvint gimmick. Det lekne og sjenerøse i arbeidene balanseres av en tydelig bevissthet om kunstkonteksten – om det å produsere og betrakte. Årikstad viser at han har flere gode ideer, og at en enkel og direkte fremgangsmåte kan gi spennende og interessante resultater. 

Av: Hans Jacob Brekke Tidligere blogger
Blogg:
Ikke bare bank