Stiller opp for Regnskogfondet

  •  

KLARE TIL INNSATS: Anita Mørland (fylkesaksjonsleder), Jostein Aanonsen (Sørmegleren i Lillesand), Oddny Jørgensen (Sparebanken Sør i Arendal) og Bente Voie Skagestad (Sparebanken Sør i Kristiansand),

Søndag 18. oktober er det igjen tid for NRK sin store, årlige TV-aksjon, og både Sparebanken Sør og Sørmegleren samler troppene for å støtte Regnskogfondet.

- Sparebanken Sør stiller hele 18 filialer i Agder-fylkene til disposisjon som tellebanker, og vi er utrolig takknemlige for den fantastiske innsatsen som legges ned både av banken som bedrift og av de ansatte på frivillig basis, sier Anita Mørland, fylkesaksjonsleder for Aust- og Vest-Agder.

Viktig miljøsak

Verdens regnskoger er under et voldsomt press, og hvert eneste minutt forsvinner store områder for alltid. Mange mener dette er vår tids mest alvorlige og mest uopprettelige, globale miljøproblem.

- Regnskogen sørger for at varm og fuktig luft fra ekvator kommer opp til oss i det kalde nord, slik at vi får det klimaet vi kjenner. Den reduserer menneskeskapte klimaendringer ved å lagre milliarder av tonn karbon i vegetasjonen. Og den tar vare på over halvparten av alle dyre- og plantearter på jorda, som blant annet er avgjørende for utvikling av medisiner, forteller Mørland og legger til:

- I tillegg kommer det menneskelige aspektet. Hele samfunn faller bokstavelig talt i grus, og millioner av mennesker blir akutt fattige, når bulldosere meier ned regnskogsområder.

Grunnen til at regnskog raseres varierer fra land til land, men oljeutvinning, industriell tømmerhogst, palmeoljeplantasjer, soyaproduksjon, kvegdrift, gruvedrift og veiutbygging er noen av årsakene.

Kva kan vi gjøre?

Formålet med årets TV-aksjon er å bevare regnskogen for kommende generasjoner og for menneskene som bor der nå.

- Inntektene fra aksjonen vil kunne beskytte regnskogsområder på størrelse med Norge og Danmark til sammen. Dette innebærer at mer enn én million mennesker i Amazonas, Sentral-Afrika og Asia kan beholde sine hjem og fortsatt ta vare på dette miljømessige skattkammeret som vi alle nyter godt av, forklarer Anita Mørland, fylkesaksjonsleder for Aust- og Vest-Agder.

Engasjerte folk

Oddny Jørgensen, banksjef i Arendal, og Bente Voie Skagestad, assisterende banksjef i Kristiansand, ser frem til å ta i mot både bøssebærere og bøsser i banken søndag 18. oktober.

- Utover ettermiddagen og kvelden vil det strømme inn med folk som skal tømme bøssene hos oss i Sparebanken Sør Arendal. Stemningen pleier å være hektisk, men veldig positiv, og det er aldri vanskelig å få folk til å jobbe disse søndagene, sier Oddny Jørgensen.

Bankansatte som ikke sitter i kassene, oppfordres til å ta turen ut som bøssebærere.

- Det er ekstra hyggelig å gå i flokk, og vi er gjerne en gjeng med kollegaer som gjør dette sammen. Da kan vi motivere hverandre til å samle inn mest mulig, og alle har selvfølgelig lyst til å ende opp med den ”fulleste” bøssa, smiler Bente Voie Skagestad.

Også de ansatte i Sørmegleren er blitt utfordret som bøssebærere, og Jostein Aanonsen, avdelingsleder og eiendomsmegler i Lillesand, var ikke vanskelig å be.

- Da det gikk ut en mail som oppfordret oss til å stille som bøssebærere for Regnskogfondet, tenkte jeg med én gang at dette var noe jeg hadde lyst til. Jeg håper derfor at vi blir mange meglere som går rundt på dørene, og at folk husker å ta ut nok kontanter!, avslutter Jostein Aanonsen i Sørmegleren Lillesand.

Ta godt i mot bøssebærerne og husk å ta ut kontanter!

Fakta:

  • TV-aksjonen 2015 går til Regnskogfondet og bevaring av noen av verdens største, sammenhengende regnskogsområder i Peru, Brasil, DR Kongo og på øya Ny-Guinea.
  • Regnskogen forsyner verden med mat, vann, og medisiner, og bidrar til å regulere klimaet på kloden.
  • Regnskogen er hjemmet til ca. 260 millioner mennesker. Disse blir drevet ut i fattigdom hvis skogene raseres.
  • Ved å bevare regnskogene, bevarer vi også et biologisk skattkammer som rommer 50–80 prosent av landjordas arter.
  • Gjennom årets TV-aksjon skal vi bevare regnskogen for klodens klima, vår felles framtid og for 260 millioner mennesker som har regnskogen som sitt hjem.
Silhouette av gjesteblogger
Av: Gjesteforfatter Gjest
Blogg:
Ikke bare bank