Sør Cup – idrettsglede på skyhøyt nivå

  •  

I fjor deltok hele 600 fotballag. I år er dessverre fotballfestivalen avlyst grunnet koronakrisen.

Her fortelles historien bak cupen som gir idrettsglede både til deltakere i Norge og til barn i slummen i Ecuador.

Skal gi en totalopplevelse av Sørlandet

Sør Cup skulle være noe mer enn bare å spille morsomme og spennende fotballkamper. Den skulle gi en totalopplevelse av Sørlandet, med sommer og sol, mange aktiviteter både til lands og til vanns, cupshow, diskotek, ledertreff, besøk i Dyreparken, nye vennskap, og kanskje til og med en forelskelse. Cupen eies og arrangeres av klubbene Fløy, Vindbjart og Donn. Banken har, sammen med Dyreparken, vært generalsponsor helt fra cupen ble startet.

Målet var å lage en av Norges største og beste turneringer for barn og unge, både på og utenfor banen. Det har cupen virkelig blitt, ikke minst på grunn av en fantastisk innsats og dugnadsgjeng i de tre eierklubbene.

Over 1500 dugnadsarbeidere

I 2019 ble det nok en gang satt ny deltakerrekord, med nesten 600 lag og 7.500 deltakere. Flekkerøy, Vennesla og Kristiansand invaderes av ivrige fotballspillere, og mange av dem har med seg resten av familien som kombinerer cup med ferie på Sørlandet. Over 1500 dugnadsarbeidere jobbet over 16.000 dugnadstimer, nærmere 3500 deltakere ble innkvartert på skoler og forsamlingshus, og over 1.400 kamper ble spilt i løpet av fem hektiske junidager. De tilreisende lagene bor i nærheten av der de spiller kamper og spiser, og det er en viktig suksessfaktor for cupen.

Show på Sør Cup

Idrettsglede på skyhøyt nivå

Finalekampene spilles på flotte Sparebanken Sør Arena, og det funkler i øynene på spillerne når de løper ut på banen gjennom spillertunnelen mens eliteseriehymnen dundrer gjennom høyttalerne. Et øyeblikk de aldri kommer til å glemme! For mange er finalen i «Stjerneklassen» ett av cupens absolutte høydepunkt. Det er sunn idrettsglede på skyhøyt nivå, en idrettsglede vi har mye å lære av.

Tilbakemeldingene fra deltakerne har vært svært gode, og de som får mest skryt er dugnadsarbeiderne for måten deltakerne blir tatt imot på. Et førsteinntrykk får man kun én gang, og cupen har hatt fokus på at deltakerne skal bli behandlet med respekt fra begynnelse til slutt. 

Fakta om Sør Cup

  • Fotballfestivalen ble arrangert for første gang i 2008, for jenter og gutter i alderen 8-19 år
  • Cupen har «Stjerneklassen» - tilrettelagt fotball for spillere med funksjonsnedsettelser
  • Cupen støtter «Fotball krysser grenser» som blant annet bygger og rehabiliterer grusbaner i slummen i Ecuador. Siden 2008 har Sør Cup bidratt med 5 millioner kroner til dette arbeidet
  • Sør Cup eies og arrangeres av klubbene Fløy, Vindbjart og Donn
  • Sparebanken Sør har sammen med Dyreparken vært generalsponsor helt fra starten
  • Til sammen ti ulike nasjonaliteter har deltatt i Sør Cup

Bygger grusbaner i Ecuador

Ved opprettelsen av cupen, ble det bestemt å gjøre en innsats for noen som ikke var så heldig som oss å bli født i Norge. Valget falt på «Fotball Krysser Grenser», et prosjekt som Misjonsalliansen driver i slummen i storbyen Guayaquil i Ecuador. Prosjektet bygger og rehabiliterer grusbaner, driver holdningsskapende arbeid blant barn og unge, og arrangerer fotballskoler i svært belastede områder med mye kriminalitet og narkotikabruk.

Mange hundre barn får gleden av å spille på banene og oppleve tilhørighet og samhold. I tillegg har cupen hvert eneste år, ved hjelp av samarbeidspartnere, fått besøk av et lag fra Guayaquil, jenter og gutter annethvert år. Fra hver deltaker i Sør Cup går 25 kroner til prosjektet, og ved hjelp av samarbeidspartnere har cupen siden 2008 overført nærmere 5 millioner kroner til Ecuador.

Det er fantastisk hva noen enkle grusbaner, som ingen norske barn ville ha trent på, har betydd for miljøet og for familier som bor der. De har fått eierskap til prosjektet, og driver nå mesteparten av arbeidet selv med en utrolig stolthet.

«Fotball Krysser Grenser». Kun tre ord som sier så mye, og som betyr så mye for så mange. Uansett hvor du er i verden, uansett om det er en tøyball eller VM-ball, uansett om det er på Sparebanken Sør Arena eller på en humpete grusbane, uansett om du spiller barbeint eller med de aller dyreste fotballskoene, uansett om du spiller i ei fillete t-skjorte eller i den flotteste drakta, så snakker fotballen et enkelt språk som alle kan og som alle forstår.

 Åpning av en fotballbane i Ecuador

Personlig engasjement

Undertegnede jobber nå i Sparebanken Sør, men var turneringsleder i Sør Cup i nesten 10 år, og har derfor selv hatt gleden av å oppleve fotballens betydning i slummen i Guayaquil i Ecuador. Fotballen er et stort lysglimt i en tøff og svært utfordrende hverdag, og samhold, vennskap, mestringsfølelse og fellesskap er mye viktigere enn tre poeng, opprykk og nedrykk. Fotball er rett og slett grensesprengende, og et besøk der setter varige spor. I skrivende stund er forholdene ekstremt krevende i Guayaquils fattige områder, for byen er blant de byene i verden som er aller hardest rammet av koronapandemien.

Lagbilde!

Det var utrolig lærerikt å jobbe i Sør Cup, ikke minst det å jobbe i tre ulike klubbmiljøer med en blanding av ansatte og dugnadsarbeidere. Klubbene er til vanlig harde konkurrenter på fotballbanen, men samarbeider knirkefritt for å kunne arrangere en best mulig fotballfestival. Det er flott, og i fotballens ånd å skape noe sammen. I min tid som Start-spiller, var jeg så heldig å ha Brede Skistad som trener. Han sa ofte at å behandle alle likt er urettferdig, fordi alle er forskjellige. Jeg har erfart at det er helt sant.

Det koker i perioden før cupstart, og natta før cupstart sov jeg aldri godt. Midt i det verste stresset på åpningsdagen, fikk jeg en god melding fra en god venn av meg. Det eneste som sto var: «Tenk på hvor mange dere gleder». Og Sør Cup gleder virkelig mange, og gir mange store og uforglemmelige opplevelser. Den setter Sørlandet på kartet, genererer store inntekter både til eierklubbene og til næringslivet, og sist, men ikke minst støtter den «Fotball Krysser Grenser» i Guayaquil i Ecuador - vår aller viktigste bane.

Årets festival er avlyst

Årets cup skulle vært arrangert 20. - 24. juni, men som så mye annet måtte den dessverre avlyses på grunn av koronapandemien. Jeg synes mest synd på alle barn og ungdom som har gledet seg og jobbet dugnad for å få nok penger i lagkassa til å reise på Sør Cup, og ikke minst på jentelaget fra Guayaquil som skulle deltatt. Jentene har i lang tid gått rundt med store sommerfugler i magen, og vært spente på sin aller første flytur og sin første tur til et annet land.

Sør Cup har blitt en suksess, og jeg er overbevist om at det vil fortsette. Sammen med Geir Åge Olsen og Gustav Steimler i administrasjonen, eierklubbene, Dyreparken og alle andre gode og viktige samarbeidspartnere, skal vi arrangere tidenes Sør Cup i 2021!

 

Av: Paul Richardsen Markedssjef BM
Blogg:
Ikke bare bank