Sør Cup - med hjertet utenpå drakta

  •  

Samhold, vennskap, mestringsfølelse og fellesskap på Sør Cup.

Fotball Krysser Grenser. Uansett hvor du er i verden, uansett om det er en tøyball eller VM-ball, om det er på Sparebanken Sør Arena eller på en humpete grusbane, om du spiller barbeint eller med de aller dyreste fotballskoene, så snakker fotballen et enkelt språk som alle kan og som alle forstår. 

I min tid som Start-spiller, var jeg så heldig å ha Brede Skistad som trener. Han sa ofte at å behandle alle likt er urettferdig, fordi mennesker er så forskjellige. Jeg har erfart at det er helt sant, og jeg er takknemlig for at jeg fikk lov til å være leder av Sør Cup i over 10 år. I år skal jeg være dugnadsarbeider, og ha i bakhodet at et førsteinntrykk får man kun én gang.

Stolt av å jobbe i Sparebanken Sør

Banken har vært hovedsponsor fra dag én, og uten banken hadde ikke cupen eksistert. Jeg er så stolt av å jobbe i denne banken! Målet i 2008 var å lage en av Norges største og beste turneringer for barn og unge. Både på og utenfor banen.  De tre eierklubbene, Fløy, Vindbjart og Donn, er til vanlig som hund og katt på fotballbanen, men samarbeider knirkefritt for å kunne arrangere en best mulig fotballcup. Jeg synes det er flott, og i fotballens ånd å skape noe sammen.

600 lag, 40 000 måltider!

Et førsteinntrykk får man kun én gang, og vi har hatt fokus på at deltakerne skal få en god mottakelse når de ankommer cupen. I år blir det nok en gang ny deltakerrekord, med 600 lag og 7.500 deltakere. Over 1.500 dugnadsarbeidere kommer til å jobbe over 15.000 dugnadstimer, og  3.500 deltakere skal innkvarteres på skoler og forsamlingshus. Det skal tilberedes 40.000 måltider. Hoteller fylles opp av familie som vil se på. Mer enn 1.400 kamper skal spilles i Kristiansand, i Vennesla og på Flekkerøy i løpet av noen få junidager. 

Fotball krysser grenser

Ved opprettelsen av cupen, ble det bestemt å gjøre en innsats for noen som ikke var så heldig som oss å bli født i Norge. Valget falt på prosjektet «Fotball Krysser Grenser», et prosjekt som Misjonsalliansen driver i slummen i storbyen Guayaquil i Ecuador.

Prosjektet bygger og rehabiliterer grusbaner, driver holdningsskapende arbeid og arrangerer fotballskoler i svært belastede områder med mye kriminalitet og narkotikabruk. Det er fantastisk hva noen enkle grusbaner, som ingen norske barn ville ha trent på, har betydd for miljøet og for familier som bor der. De har fått eierskap til prosjektet, og driver nå mesteparten av arbeidet selv med en utrolig stolthet.

Besøk som har satt dype spor

Jeg har selv hatt gleden av å oppleve fotballens betydning i slummen i Guayaquil i Ecuador, og også i en iskald og elendig flyktningleir på Chios i Hellas. Fotballen er et stort lysglimt i en tøff og svært utfordrende hverdag, og samhold, vennskap, mestringsfølelse og fellesskap er mye viktigere enn tre poeng, opprykk og nedrykk. Fotball er rett og slett grensesprengende! Et besøk der setter varige spor, og vi har godt av å bli minnet på at vi ikke har så veldig mye å klage over. Da er det ikke verdens undergang om Norges Bank setter opp styringsrenta med 0,25 prosentpoeng, eller om el-biler om kort tid kanskje må betale halv bompengeavgift.

Vi har bygget 10 fotballbaner i Ecuador

Fra hver deltaker i Sør Cup går kr. 25 til prosjektet, og ved hjelp av sponsorer har vi i løpet av 11 år overført ca. 4,5 millioner kroner til Ecuador, bygget og rehabilitert over 10 fotballbaner, og det er opprettet over 10 fotballklubber. Ukentlig får mange hundre barn gleden av å spille på banene og oppleve tilhørighet og samhold. I tillegg får vi hvert eneste år, ved hjelp av sponsorer, besøk av et lag fra Guayaquil, jenter og gutter annethvert år. I år er det et guttelag i 13-årsklassen som akkurat nå går rundt med store sommerfugler i magen, og er spente på sin aller første flytur og sin første tur til et annet land. 

 

Årets cup arrangeres fra 22. - 26. juni, og jeg vil anbefale en cuptur for å oppleve festen som Sparebanken Sør er en svært viktig bidragsyter til. Hvis du spesielt ønsker å se på og heie på laget fra Ecuador, må du ta en tur til Vennesla.

Hilsen Paul Richardsen, markedskoordinator i Sparebanken Sør

Silhouette av gjesteblogger
Av: Gjesteforfatter Gjest
Blogg:
Ikke bare bank