Slik sikrer du boligen mot innbrudd

  •  

Enkelte grep gjøre boligen din mindre attraktiv for innbruddstyven.

Det er mange enkle grep du selv kan gjøre for å sikre boligen din mot innbrudd.

Med jevne mellomrom hører vi om boliginnbrudd i nærområdet, og tyvene blir stadig mer profesjonelle. Årlig får politi og forsikringsselskap melding om rundt 30.000 innbrudd.

Vårt forsikringsselskap Frende Forsikring har samlet noen gode råd for sikring av hjemmet ditt.

Lukk og lås

Dørene og låsene er det beste stedet å starte. Husk at alle ytterdørene må sikres, også kjøkken- og terrassedør. Ytterdørene bør ha to låser. Minst en av låsene bør være FG-godkjent. 

Ha lys på

Et mørkt hus er tegn på at det ikke er noen hjemme. La gjerne et par lamper være tent i huset når du forlater det. Du kan også la radioen stå på. En god løsning kan være å montere tidsur på noen av lampene så de slår seg på og av mens du ikke er hjemme.

Utendørsbelysning som slår seg på automatisk når noen beveger seg nær huset, kan skremme tyven. Når utendørslyset slås på, er det også enklere for naboer og forbipasserende å oppdage et innbrudd i tide.

Lat som du er hjemme

Du kan gjerne gi inntrykk av at du er hjemme og la huset se bebodd ut. La det daglige smårotet ligge fremme.

Viderekoble eventuell fasttelefon til mobiltelefonen.

Står det en bil parkert foran huset, tror sannsynligvis tyven at det er noen hjemme. Om du er borte i flere dager, kan du for eksempel spørre naboen eller noen som jobber i nærheten om å parkere foran huset ditt når du ikke er hjemme. 

Gjør det vanskelig

Fysiske hindringer gjør at tyvene bruker lengre tid og lager mer støy.

Spesielt utsatte vinduer, som vinduer til kjeller eller lav etasje bør sikres med vinduslås. I tillegg bør vinduslistene sikres med enveisskruer for å hindre at rutene kan vippes ut.

Ikke la hageredskapene dine eller stigen stå framme så tyven kan benytte dem til å bryte seg inn i huset ditt. Lås redskapene inn i kjeller eller uthus og lås fast stigen.

Pass ekstra på vinduer og dører hvor det ikke er innsyn fra naboer. Her kan tyvene jobbe i fred og ta seg god tid.

Vurder å oppbevare de mest verdifulle gjenstandene i bankboks eller lignende.

Installer alarm

En alarm kan være et godt supplement til husets øvrige sikring, både for å forebygge innbrudd, for å varsle om at noe har skjedd og for å begrense skadene.

Ta kontakt med et FG-godkjent firma for montering av alarm. Det er svært sjelden innbrudd i boliger med alarm.

På innbo- og boligforsikringene i Frende kan du selv velge egenandel fra 2.000 og 4.000 til 30.000 kroner.

Det trekkes ikke egenandel ved tyveri der tyverialarm tilknyttet vaktsentral var i bruk på skadetidspunktet, og heller ikke på skade som alene rammer overspenningsvern, brannalarm eller innbruddsalarm.

Les mer om innboforsikring her

Av: Hans Jacob Brekke Tidligere blogger
Blogg:
Ikke bare bank