Hva skjer hvis du blir forsinket på reisen?

  •  

Lite er så kjedelig som å tilbringe halve ferien på en flyplass.

I vinterferien kommer mange for sent frem, mister neste fly og bagasjen forsvinner. Frende får ekstra mange skademeldinger på de store utfartsdagene i ferien.

Nordmenn reiser i vinterferien, både korte og lange turer. Langt fra alle kommer frem når de skal. Skal du ut og reise, er sannsynligheten stor for at du må regne med forsinkelser.

Typiske skademeldinger til Sparebanken Sørs forsikringsselskap, Frende, går på forsinket ankomst, innhenting av reiserute og forsinket bagasje.

Mange fortviler over en traurig start på ferien de har gledet seg sånn til. Lite er så kjedelig som å tilbringe halve ferien på en flyplass.

Skyldes forsinkelsen værforhold eller tekniske feil kan du ha krav på erstatning fra reiseforsikringen din. Forsikringsselskapene ber vanligvis om at dette dokumenteres skriftlig av transportør, reisearrangør eller trafikkselskap.

Ikke alle er klar over at reiseforsikringen kan dekke inntil 6000 kroner per reisende til innkjøp av det nødvendigste, om bagasjen din blir forsinket i over fire timer.

Rekorderstatning

De årlige var reiseerstatningene er på rundt to milliarder kroner, viser tall fra Finans Norge.

Blir avgangen så forsinket at du får merutgifter til overnatting dekkes fra 2500 hos enkelte selskaper til 6000 kroner hos Frende, eller 500 kroner per døgn om du er mer enn åtte timer forsinket. Mister du flyforbindelsen din på grunn av forsinkelser kan reiseforsikringen dekke innhenting av videretransport.

Utgifter som dekkes av reisearrangør, trafikkselskap, flyselskap eller andre dekkes ikke av reiseforsikringen. Det gjør heller ikke utgifter ved flyforsinkelse, kansellering eller overbooking som flyselskapet selv har erstatningsansvar for. 

Spør flyselskapet først

En EU-domstol har slått fast at dersom reisen blir forsinket med mer enn tre timer, har du rett til samme standardkompensasjon som ved innstilte flyginger.

Om flyet er overbooket, vesentlig forsinket eller innstilt, har du krav på erstatning fra flyselskapet, basert på hvor lang flyreisen skulle vært. Spør alltid flyselskapet hva de dekker, og be om dokumentasjon på forsinkelsen.

Forbrukerrådet har en egen kalkulator på sine hjemmesider, som viser hvilke rettigheter du har om flyet er overbooket, innstilt, forsinket eller dersom bagasjen forsvinner.

Silhouette av gjesteblogger
Av: Gjesteforfatter Gjest
Blogg:
Ikke bare bank