Vipps under 15 år

  •  

Vipps for de under 15 gjør hverdagen enda enklere for både barna og foreldrene.

Familien vår testet Vipps under 15 da sønnen var 13 år, og fant allerede etter én dag praktisk nytte av appen også for ungdommen.

Bestill kodebrikke for å kunne bruke Vipps

Bestill mobilbank til barn/ungdom i nett- eller mobilbanken din for å få tilsendt kodebrikke til barnet. I mobilbanken finner du det under "Andre tjenester" i menyen, i nettbanken finner du det under "Ditt kundeforhold".

Enkelt å installere og sette opp

Vipps henter informasjon fra Folkeregisteret for å finne ut om du har registrert barn under 15 år der. Du legger inn telefonnummeret til barnet, og registrerer kontonummeret som barnet skal koble på Vipps. Barnet laster også ned appen, og aktiverer den som vanlig med kodebrikken som dere har fått tilsendt.

Vipps penger, be om penger

Nå kan barnet vippse til dere foreldre, og dere kan vippse til barnet. Det går an å vippse med melding, men det går ikke an å sende melding uten penger – dette fordi Vipps ikke ønsker at det skal være en chattekanal for de yngre.

Du som forelder kan velge å godkjenne at barnet kan vippse til privatpersoner generelt. Det gjør det mulig å vippse til venner om man låner penger fra dem, eller til damen som selger vafler ved inngangen til butikken, for eksempel. Men det er ikke mulig for de under 15 å vippse til butikker med denne løsningen. Så på julegaveshopping må han huske bankkortet sitt.

Jeg vippser deg bare pengene, pappa

Ett døgn etter han fikk installert appen, satt vi og så på film i sofaen. 13-åringen hadde akkurat bestemt seg for at han ville kjøpe en ting i Fortnite, et spill han spilte. Siden han ikke kunne handle på nettet selv enda, så måtte det gjøres av pappaen, så de avtalte summen som skulle gå fra sønnens konto. Og så kan jeg bare vippse deg pengene, pappa. Det tok ikke lang tid før Vipps var i bruk for 13-åringen i huset, med andre ord.

Vi så også raskt at Vipps gjorde det lettere å la ham legge ut for bussturer eller frisørbesøk. Han betalte med kortet sitt, og ba om penger med en gang på Vipps etterpå. Betaling i Vipps er jo enda enklere enn mobilbanken, så det er like greit for barna å gjøre det i Vipps. Og om det er noe som er viktig for barna, så er det jo at vi betaler tilbake det vi skylder dem, så de passer nok på å be om penger. Og de lærer seg å ta ansvar selv, det liker jeg!

Låne penger til kantina?

Det hender av og til at ungdommen kommer hjem og har lånt bort noen kroner til en kamerat i kantina, eller har lånt penger selv for å kjøpe seg en Litago eller tacobaguette. Da byr det ofte på litt problemer med å skaffe 10 kroner som han skal huske å betale tilbake neste dag, for eksempel. Med Vipps kan han gjøre det når han tar opp telefonen etter skoletid, og vippse kameraten de 10 kronene med en gang.

Vi foreldre er disponenter på kontoen hans og ser hva som går ut og inn, så vi har mer oversikt over det som går digitalt enn de kronene som veksles frem og tilbake i spisefri. Og vi slipper å lete etter kronestykker i lommer og bildører.

Sikkerhet

Selv om barnet ikke trenger BankID for å bruke Vipps under 15, må foreldrene godkjenne digitale tjenester for barnet ved å inngå en nettbankavtale på barnets vegne. Begge foreldrene må også ha en aktiv vippsprofil for å kunne legge barnet til i appen sin. Videre er det viktig at barna får hjelp av foreldrene til å opprette en sikker PIN-kode. Det er viktig at barna forstår at koden er hemmelig og ikke skal deles med andre.

Tips for en trygg PIN-kode

  • En sikker PIN-kode består av fire tilfeldige sifre
  • Unngå årstall, fødselsdag, postnummer eller andre tall som kan være lett å gjette
  • Unngå like sifre eller enkle kombinasjoner som 1111 eller 1212
  • Finn en god måte å memorere og huske koden på, for eksempel med tastemønster
  • Ikke skriv ned, si eller gi bort koden din til noen.

Du får svar på flere spørsmål om Vipps under 15 på Vipps sin nettside. Gå til spørsmål og svar her (åpnes i eget vindu).

Bloggfoto av Ann-Kristin Robstad Jørgensen
Av: Ann-Kristin R. Jørgensen Webredaktør og blogger
Blogg:
Ikke bare bank