Trenger du mer enn boliglån, egentlig?

  •  

Du har funnet drømmeboligen, og søker om boliglån.  Hva annet kan være viktig?

Tenk deg at du har funnet drømmeboligen, og tar kontakt med banken for å søke boliglån. Det som er aller viktigst for deg akkurat nå er å få boliglånet slik at du kan få kjøpt den boligen du har så lyst på. Kan et boliglån også skape behov for andre banktjenester?

Du bør ha penger til overs

Før banken gir deg boliglån, ser den blant annet på om du vil klare å betjene lånet ved en viss renteoppgang. Vi lever i en tid med hyggelig lave utlånsrenter, men slik er det ikke alltid. Si at banken gir deg et lån hvor den har tatt høyde for at du skal klare en renteoppgang på 5 prosentpoeng. Gjør du noe med disse pengene som du nå bør ha til overs? Det er fort at disse pengene går til forbruk så lenge renten er lav, noe som gjerne er vondt å vende når renta stiger. All historie viser at renten går opp og ned over tid, og nå har den vært nede lenge.

Spar mens lånerenten er lav

For mange kan det være smart å spare den såkalte renterisikoen. Slik venner du deg til ikke å bruke disse pengene og står bedre rustet når lånerenten stiger. Kanskje kan det til og med være lurt å spare pengene i noe som gir en høyere forventet avkastning over tid enn lånerenten. Benytt anledningen til å gå gjennom temaet når du er hos rådgiver i banken.

Livsforsikring gir trygghet i vanskelig tid

Kjøper du bolig og tar opp boliglån sammen med samboer eller ektefelle tas begges inntekt i betraktning av banken før lånet gis. I gode tider vil dere etter stor sannsynlighet klare å sitte med boligen og betjene lånet helt fint. Men hva skjer hvis en av dere skulle bli ufør og ikke kunne jobbe mer?  Eller hva om en av dere skulle falle fra? 

Er det viktig for dere at dere fortsatt skal kunne sitte med boligen selv om en av dere blir ufør, da kan det være lurt å sjekke ut dette med livsforsikring med uføredekning. Ønsker dere også at gjenlevende skal kunne fortsette å sitte med boligen om en av dere faller fra, bør dere sjekke ut muligheten for livsforsikring med dødsrisikodekning.

Tenk på eventualiteter

Det jeg her har forsøkt å fortelle er at i rusen av boligkjøpelyst kan det være fort å glemme at det kan være smart å tenke på en totalpakke slik at ev. fremtidige scenario kan løses på best mulig måte. Jeg vet at bankens rådgivere sitter klare til å ta opp temaet med deg, og det kan også være meget vel anvendt tid for deg!

Se oversikt over våre kontorer og ta kontakt

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank