Tips inn i en kontantløs fremtid

  •  

Har du dette symbolet på kortet ditt, kan du bruke det kontaktløst.

Vi går mot en kontantløs tilværelse. Lurer du på hvordan du skal betale i håndballkiosken, eller gi gave i naboens konfirmasjon? Her får du smarte forbrukertips.

Betal med bankkortet ditt over alt og få kontroll over hvor du bruker penger. Når du betaler med kort, kan du mye enklere få oversikt over hvor mye penger du bruker på kjøpekaffe hver måned, eller hvor ofte du spiser ute på favorittkafeen. Søkefunksjonen i nettbanken lar deg søke på både butikknavn og type betalinger, blant annet, noe som gjør deg i stand til å ha bedre kontroll på utgiftene dine enn om du betaler kontant. Slik blir det også lettere å spare penger på å redusere når du vet hvor pengene gikk.

Dessuten er det tryggere å betale med kort - kontanter kan brukes av alle, kortet ditt har pinkode og kan sperres om du mister det eller det blir stjålet.

Betal med straksbetaling når du handler brukt

Kjøper du møbler, barneutstyr eller bil brukt? Nå slipper du risikoen ved å ta med deg mye kontanter, du kan betale med straksbetaling, og pengene blir disponible på mottakers konto straks betalingen er gjennomført. Dette er mulig på summer opp til 500 000, til kontoer i banker som har åpnet for mottak av straksbetaling.

Betal med Vipps i kiosken

Du kan nå betale med Vipps i kiosken til håndballaget, i kantina eller på fotballstadion nesten over alt i landet. Dersom syforeningen selger munker utenfor Rema 1000, kan du også betale med Vipps, og nå begynner til og med driftige barn å sette opp saftboder langs turstiene på søndager – og tilbyr vippsbetaling.

Huskeliste inn i en kontantløs fremtid

  • betal med kort
  • bruk straksbetaling
  • bruk Vipps
  • bruk mobilbank og nettbank
  • gi bort noe du har laget selv

Bruk Vipps for å dele regningen når du er ute med venner

Man kan bruke oppgjørsfunksjonen i Vipps, og fordele rettferdig etter hva hver og en har brukt. Vipps foretar utregningen og ordner slik at alle får betalt det de skylder og får igjen det de skal ha igjen fra resten. Eller dere kan bare dele likt, la en legge ut for hele summen, og alle vippser sin del – dette kan gjøres ved bordet, og er ferdig på et blunk.

Hva med gaver?

Kjøp gaver i butikkene – det er hyggelig, og du støtter lokalt næringsliv. Kjøp gavekort om du synes det er vanskelig å velge gave, eller pass på at gaven du kjøper kan byttes. Dersom du vil gi bort penger, kan du bruke Vipps – selv de under 15 år kan nå ha Vipps, og det er blitt veldig vanlig å vippse i Norge. De unge er glade for hver krone de får, uansett hvordan de får dem, og får de penger på kortet sitt, er det tryggere enn kontanter som de kan miste.

Om pengegaven er en overraskelse kan du vippse etter at konfirmanten eller bursdagsbarnet har fått gratulasjonskortet, for eksempel. Du kan selvfølgelig fremdeles overføre penger på konto – enten via nettbanken eller mobilbanken. Med mobilbanken kan du ordne det like før du ringer på døra til jubilanten, så lett og raskt er det gjort!

Lag gaver selv – eller gi bort noe du har som du vet noen vil sette pris på. Fokuset på gjenbruk er stort også av miljøhensyn, ikke bare på grunn av økonomiske behov. Antikvariater og andre bruktutsalg finnes over hele landet, og det er en grunn til det. Hva med å gi bort forårets fineste bok du leste, eller du kan bake et deilig hjemmebakt brød til den som har alt?

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank