Kompromissløs på kvalitet

  •  

Sverre Orm Øverland er daglig leder for Nøgne Ø i Aust-Agder, en av Sparebanken Sørs kunder på bedriftsmarkedet.

Fra den spede starten i 2002 til nybygg og storsatsning internasjonalt, har Nøgne Ø posisjonert seg blant de 100 beste bryggeriene i verden. Takket være Sparebanken Sør kan vi fortsette å sette oss nye mål.

Nøgne Ø er Norges ledende og største leverandør av lokalbrygget håndverksøl. Vi startet opp produksjonen vinteren 2002 på Bergemoen i Grimstad, men flyttet inn i de gamle lokalene til Rygene kraftstasjon tre år senere.

Vi eksporterer i dag øl og selger til mer enn 20 land, og omkring 20 prosent av produksjonen vår blir i dag eksportert. Vi var også den første produsenten av sake i Europa.

Navnet Nøgne Ø betyr «naken øy», en poetisk betegnelse brukt av Henrik Ibsen for å beskrive noen av de utallige skarpe klippene som er synlige i havet utenfor Norges sørlandskyst. Navnet står som et sterkt symbol på hva de to gründerne Gunnar Wiig og Kjetil Jikiun hadde som drivkraft da de etablerte bryggeriet, med en lidenskap for å bringe mangfold og innovasjon til kommersiell brygging av ekte ale. Resultatet ble Nøgne Ø.

Sparebanken Sør trodde på oss, og ga oss muligheten til å realisere våre drømmer.

Etter et drøyt år som salgsleder, begynte jeg som daglig leder for Nøgne Ø i 2017. Dette var et år med store omveltninger og nyvinninger for bryggeriet. Vi gjennomførte det største løftet noensinne i vår 15 år lange historie da vi konsoliderte oss og bygget nye produksjonslokaler over 875 kvadratmeter.

Det nye bygget huser både tapperi og bryggeri, og gir oss et enda bedre utgangspunkt for å fortsette å utvikle innovative produkter i et tøft marked.

I en slik fase er det helt avgjørende å ha en bank i ryggen som ser potensialet i forretningsideen. Sparebanken Sør gir oss den tryggheten og forutsigbarheten vi trenger, og den lokale forankringen er alfa og omega for oss som sørlandsbedrift.

Rehabiliteringen av Gamle Rygene Kraftstasjon ble også satt i gang i 2017, og vi har etablert en langsiktig plan for å disponere kraftstasjonen til produksjon av fatlagrede øl, samt en omfattende omvisningsvirksomhet.

Det er spennende tider for bryggeriet vårt, vi vinner stadig priser og lanserer nye produkter. I 2016 så 40 nye sorter dagens lys, syv av dem brygget på den tradisjonsrike gjæren kveik.

Nøgne Øs Norsk Høst, som er brygget på Grimstad-vann, norsk malt fra Maltmons på Ringsaker, selvplukkede friske granskudd, pors, samt norsk tyttebær og kveik fra Sigmund Gjernes’ gård på Voss, ble i fjor kåret til «Årets Tradisjonsøl» av Det Norske Måltid.

Vi ble også tildelt Spesialitetsmerket fra Matmerk under Grüne Woche i Berlin i januar 2017.

Nøgne Øs fulle selskapsnavn, «Nøgne Ø, Det kompromissløse bryggeri», er en klar uttalelse av vår eksistens: Å lage ale av høyeste kvalitet, personlighet og individualitet.

Vi flytter aldri fra Grimstad og Sørlandet, og vi vil fortsette å jobbe hardt for å beholde vår unike posisjon som produsent av håndverksøl og sake, samtidig som vi skal strekke oss for å utvikle nye produkter.

Vi gleder oss til fortsettelsen, og er stolte og takknemlige over å ha Sparebanken Sør med oss på laget.

Gjesteblogg av
Sverre Orm Øverland, daglig leder i Nøgne Ø

Silhouette av gjesteblogger
Av: Gjesteforfatter Gjest
Blogg:
Ikke bare bank