Skjeggkre – hvordan bli kvitt dem?

  •  

Har du oppdaget disse krypene i huset ditt, er det sannsynligvis skjeggkre. Vi hjelper deg å håndtere invasjonen.

Har du oppdaget skjeggkre hjemme hos deg? De gjør liten skade på huset, men få av oss ønsker å ha dem krypende rundt oss. Dette gjør du for å bli kvitt dem.

Hvor kommer skjeggkre fra?

For å forebygge at skjeggkreene kommer inn i huset ditt, er det verd å vite hvor de kommer fra. De har for lengst kommet til Norge, så i prinsippet kan de komme fra hvor som helst:

  • Pappemballasje
  • Kofferten din på ferie
  • Bagen fra treningssenteret
  • Barnehagesekken eller skolesekken

Skjeggkre trives best i mørket, og er aktive på natten. Har du kofferten din stående åpen på hotellgulvet eller åpen sekk i et mørkt skap på treningssenteret, er det dermed større sannsynlighet for at de kryper oppi og blir med deg hjem.

Av samme grunn kan de være vanskelig å oppdage – de går og legger seg når du står opp og skrur på lyset. I tillegg tar det tre år før skjeggkreene blir voksne og synlige for et normalt øye, og de kan ha spredd seg uten at du har sett dem.

Bli kvitt skjeggkre med gift

En effektiv måte å bekjempe skjeggkre på er å legge ut skjeggkrefeller med giftig åte. De små krypene spiser alt, inkludert sine døde venner. Dermed vil de få i seg gift både ved å spise åten og andre døde skjeggkre.

Plasser giften langs gulvlistene, hvor de gjerne gjemmer seg om dagen. Når de kommer ut om kvelden vil den giftige åten ligge klart, og skjeggkreene vil raskt spise seg mette. Åten er ufarlig for kjæledyr og små barn.

Ta kontakt med forsikringen din

Mange forsikringer dekker sanering for bekjempelse av skadedyr som skjeggkre. Har du innboforsikring hos Frende, hjelper de deg med sanering.

Ta bilde av skjeggkreene for å dokumentere at det er nettopp skjeggkre du har. Sølvkre er nemlig veldig like, men ikke ansett som skadedyr, og dermed dekkes ikke sanering av forsikringen.

Skjeggkre eller sølvkre?

Den tydeligste synlige forskjellen er at skjeggkre har mer hår, og de glinser ikke like mye som sølvkre gjør. Skjeggkre kan i tillegg krype oppover langs veggene, noe sølvkre ikke kan.

Forebygg at de kommer tilbake

Etter sanering bør du støvsuge ofte. Det er nemlig vanskelig å bli fullstendig kvitt skjeggkre med sanering. Ved å holde det rent, fjerner du rester som de gjenlevende skjeggkreene kan livnære seg på.

Sørg for å holde sekker og bagger lukket når du er på jobb, trening eller overnatter hjemmefra. Plasser dem også oppe fra gulvet. Det gjelder spesielt på mørke steder, for eksempel i garderobeskap, hotell eller hvis du lar veska ligge på kontoret over natten. Da minsker du faren for at du får en ny runde med skjeggkreinvasjon.

Susanne Tollerød, profilbilde
Av: Susanne Tollerød Kommunikasjonsrådgiver
Blogg:
Ikke bare bank