Renten er på vei opp – hvordan skal du forholde deg til det?

  •  

Norges Bank har varslet at styringsrenten vil settes opp ytterligere i månedene fremover. Hva vil dette bety for din egen lommebok, og hvilke grep kan være smarte å ta?

Boliglånet ditt blir dyrere  

Har du boliglån betyr renteøkningen at du må betale mer for lånet enn du har vært vant til. Det er nemlig ti år siden forrige gang renten var på det nivået den er nå. Den har gått opp 1,75% på bare noen måneder, og det kan bety en stor endring i budsjettet. 

Et eksempel: Har du 3 millioner i boliglån som du skal nedbetale på 30 år betyr en renteøkning på 1,75% at du må betale 3 000 kroner mer hver måned før skatt. 

Bør du tåle renteoppgangen? 

Når banken gir deg boliglån, skal de vurdere økonomien din, og forsikre seg om at du klarer å betale lånet selv om renten skulle gå opp så mye som 5 prosentpoeng. Dette er vi ikke i nærheten av ennå, og det ser heller ikke Norges Bank for seg i sine fremtidsutsikter.  

Likevel har de lave rentene over tid gjort at mange har blitt vant til et høyere forbruk. Det er ikke nødvendigvis smertefritt å vende seg av med.  

Dyrere å leve 

I tillegg til renteøkningen betaler vi mer for det vi trenger i det daglige, som mat, strøm og drivstoff. Selv om du fortsatt klarer deg greit økonomisk hver måned, er det lurt å gjøre grep i økonomien allerede nå. Da står du står bedre rustet når renten settes opp ytterligere.  

Tips som kan gjøre høsten og vinteren til en fin økonomisk opplevelse for deg  

  • Bruk nett- eller mobilbanken din til å skaffe oversikt over hva du faktisk bruker penger på. Har du noen «lommetyver» du kan luke bort – mange små beløp som til sammen blir mye penger?
  • Betaler du på abonnementer eller andre avtaler du ikke bruker som du like gjerne kan si opp?  
  • Har du noen dyre avtaler som du kanskje bør reforhandle, som strøm, boligalarm eller andre ting? 
  • Er du forsikret gjennom jobb eller en forening? Sjekk ut at du ikke betaler selv i tillegg. Dobbel dekning betyr ikke dobbel utbetaling ved skade.   
  • Lag et månedsbudsjett som du klarer å leve etter. Det skal vise inntekt og hva du skal bruke på de ulike utgiftene. 
  • Deaktiver varsler fra nettbutikker. Rabatterte ting er fortsatt en utgift. 
  • Spar litt penger hver måned, hvis du ikke har forbruksgjeld som må betales ned. Selv om du bare klarer en liten sum, vil det bli en god buffer over tid. Hvis du kan, spar langsiktig i fond i tillegg.  

Husk: Sparing er utsatt forbruk og noe du garantert vil få glede av senere. 

Avslutningsvis: Jeg tror mange kan ha glede av å ta et økonomisk oppvaskmøte med seg selv i disse tider. Resultatet vil bli en fin høst og vinter, selv om boliglånsrenten stiger.

Ønsker du to ekstra øyne til å se på økonomien din, kan du kontakte rådgiveren din i Sparebanken Sør. 

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank