Hvordan bygge terrasse nesten på budsjett

  •  

Hvilket bilde er "før", og hvilket er "etter"? Les mer for avsløringen!

Både hus og bikkje er nå på plass. Neste ledd i “Nicholas blir endelig voksen”-serien ble selvfølgelig et byggeprosjekt med bratt læringskurve.

Det kommer mye sjarm og sjel med et hus fra 1974. Det kommer også råte og gammelt treverk. Jeg er ganske langt unna å være snekker, men selv jeg forstår at det ikke er meningen at vinterhagen skal synke ned gjennom terrasseplankene. 

Eller terrassebordene, som er den korrekte fagterminologien. 

Terrassebordene er plankene du går på oppå terrassen din.

Nicholas, nybakt terrassebordekspert.

Da var det bare én fornuftig ting å gjøre: kjøpe inn verktøy sommeren 2022, og starte riving i mars 2023. Hvis du gjør rivingen av terrassen skikkelig, bør du etter hvert sitte igjen med ingen terrasse... Nå går vi videre til den vanskelige delen: å gå fra null terrasse TILBAKE til en hel terrasse. Det er ganske viktig. 

Hus under oppussing, uten terrasse og veggplanker

Fase 1: Research & Development. 

Som alle som ikke kan snekre, ringte jeg først folk jeg kjenner som er gode på sånt. Svoger er superhandy og hadde mange gode tips om støping og bygging. I tillegg har jeg en kamerat i Grimstad som er utdanna tømrer. 

Etter et par konsultasjoner skjønte jeg fort at før det kan hamres og spikres, må det støpes. Terrassen må opp fra bakken for å holde den tørr og fin og forhindre ny råte. Det er også viktig å vite hva slags materialer du skal bruke, særlig når det kommer til de tjukke plankene i bunnen av terrassen. Eller dragere/bærebjelker, som det også kalles. 

Fase 2: Støp, in the name of Love 

Dette var en spennende del av prosjektet. Jeg kjøpte inn ferdigblandet betong, med styrkegrad B30 som er noe av det sterkere du finner i butikken. Jeg fikk egentlig beskjed om at det hadde holdt med B20, men jeg tenker liksom at ingen har noen gang klagd på “for solid betong”, så det føltes rett.  

Betongen kostet ca. 550 kroner, blandebøtte og murerspade kostet 100 kroner. Kameraten i Grimstad hadde en betongvisp jeg kunne låne, så det koster meg et par gode flytende enheter som konsumeres ved neste ledige kveld. Stolpesko til bjelkene kunne vi gjenbruke delvis fra den gamle terrassen, de jeg manglet kostet ca. 200 kroner til sammen.

Stolpe, nærbilde

Planker og sånn

Så var det planker, eller dragere og terrassebord. Totalen for dragere kom på omtrent 8000 kroner. det er jo litt penger, men det er også ganske standard nå om dagen, ble jeg fortalt av mannen i kassa.  

Den største forskjellen kommer fra hva slags terrassebord du velger. Vi valgte royalimpregnerte bord, som havnet på rundt 20 000 kroner. Og siden vi ville ha skjulte skruer lånte vi en Camo skrumal og kjøpte skruer for totalt 4000 kroner, men jeg frykter at før dette innlegget er ferdig må jeg kjøpe nye og da blir det brått 2000 kroner til. Skruer er dyrt og kjipt.

Siden jeg er helt ny på å bygge ting, brukte jeg også til sammen 2000 kroner på det snekkeren kalte “et vanvittig antall beslag som du egentlig ikke trenger”. Nåvel. Hvis jeg bruker de opp, så trengte jeg de vel likevel. 

Prislappen

Totalprisen på terrasse: i underkant av 40 000. Det blei ganske så fint, spør du meg. Og vi har planer om å bygge utekjøkken og spreke ting i tillegg. Det viktigste jeg lærte er at alt blir dyrere enn man tror. Send meg også en melding hvis du har lyst til å olje terrassen min uten betaling i 15 år med bindingstid og bruddgebyr. Takk for meg!

Skal du pusse opp? Prat med banken.

Dersom du tenker på å ta opp lån for å fikse terrasse, bygge garasje eller pusse opp badet, så ta en prat med banken din først. Det er smart å la en rådgiver se på mulighetene dine for å få utvidet lånet istedenfor å ta opp dyre lån. Det kalles refinansiering. Rådgiveren din kan se over hele økonomien og hjelpe deg til å få satt opp budsjett, ta smarte valg og velge trygge løsninger.

Les om refinansiering her

Ferdig terrasse og hus med bord og stoler i front

Blogg:
Ikke bare bank