Slik spiser du gratis (eller billigere)

  •  

Det er mulig å spare mye i matbudsjettet om du går inn for det.

Maten er en av de største utgiftspostene i hverdagen. Men det gir også store sparemuligheter!

Her er mine beste "mat-tips" fra studentlivet.

Jeg er en «i pose og sekk»-type. Jeg vil ha hele studentopplevelsen, samtidig som jeg gjerne vil unnslippe betalingsanmerkninger.

Etter å ha sett på "Luksusfellen" har jeg innsett at de to ikke nødvendigvis lar seg kombinere.

Man må i alle fall ha et sted å bo og mat. Klær er en selvsagt en fordel. Og bøker. Kanskje man må kjøpe ny datamaskin. Og så har man selvsagt telefonregning. Mange har TV-lisens og strømregning også.

For en student skal alt dette skal betales med studielån, og kanskje en deltidsjobb. Er det i det hele tatt mulig å kunne leve uten å måtte velge bort den ene eller andre?

Jepp, men du må spare kontinuerlig!

Det som er så bra med matinnkjøpene, er at en liten innsparing her kan gjøre store forskjeller i lengden. Klarer du å spare inn fem kroner dagen utgjør det 1825 kroner i løpet av ett år. Klarer du å spare inn tjue kroner dagen blir det 7300 kroner. Klarer du å spare inn tretti kroner dagen snakker vi om en sum på 10950 kroner. Med andre ord: Mye penger!

Hvor mange kroner du kan spare inn er selvsagt situasjonelt. Noen klarer kanskje ti, mens andre kan spare inn tretti. Uavhengig din situasjon skal jeg gi deg noen tips som kan hjelpe deg langt på vei. Noen av de gir deg sågar gratis mat!

Gratismat på arrangementer

På campus, i alle fall her i Kristiansand, er det ofte arrangementer.

Arrangementer av typen hvor det tilbys mat (gjerne pizza eller tilsvarende) til deltakerne. Og ja, det er helt gratis. Det eneste du trenger å gjøre er å melde deg på arrangementet, og vips har du spart middagsbudsjettet den dagen!

Men, og her er et stort men, det er ikke sikkert at arrangementene er åpent for alle. Og, dette er egentlig et enda større men, det stor sannsynlighet for at du må lide deg gjennom noe som ikke trenger å være… aktuelt. Du kan potensielt sitte igjen med full mage og full innsikt i Napoleons gjøren og laden. I det minste blir du en veldig interessant samtalepartner. Og antageligvis veldig god i quiz.

Lokale organisasjoner og foreninger har også arrangementer, men de kan kreve en medlemskontingent. Flere tilbyr dog en studentkontingent som sjeldent koster all verden. På studenttorgets hjemmesider finner du en oversikt over hvem som tilbyr dette i nærheten av deg.

Utnytt naturen

En potensiell gullgruve finner du ute i naturen. Sopp, bær, fisk. Ting du ellers tar med deg hjem fra butikken, bare at det er fullstendig gratis ute i naturen.

Fiskestang er riktignok ikke gratis, men kan betale seg selv gjennom fiskesesongen. De fleste vet nok hvilke bær som er spiselige, og for de som ikke kan mye om sopp får du lånt soppbøker på biblioteket. Det siste anbefales på det sterkeste, så du slipper å få i deg noe som gjør at du vil erobre Storbritannia.

Dessuten kan naturen være et veldig trivelig avbrekk fra den monotone studiehverdagen!

Dumpsterdiving

Dumpsterdiving har vært i vinden de siste årene. Du vet, å gå grundig gjennom søppelcontaineren til din lokale kolonial etter stengetid for å finne matvarer som fortsatt er spiselige. 

Dumpsterdiving er helt gratis. Ingen medlemskontingent eller noe. Hva du finner og hvor ofte du finner noe varierer nok veldig, men om du satser på et liv med minst mulige utgifter på mat er nok dumpsterdiving din beste mulighet. Så hvorfor ikke prøve?

PS: Husk lommelykt… Og gardintrapp hvis du er liten av vekst.

Gratisprodukter og konkurranser på nett

Denne gjelder nok hovedsakelig ikke-spiselige ting, men man kan også få gratis matprodukter på nett. Antageligvis er det ikke sikkert det er snakk om store kvanta, men alle monner drar. Innimellom finner man også konkurranser som omhandler mat, gjerne i form av ett års forbruk av *settinnprodukther*.

Hvis du deltar i konkurranser på nett bør du sjekke om konkurransen er legitim før du melder deg på, for det har hendt at svindlere bruker falske konkurranser for å skaffe seg tilgang på privat informasjon. Vær obs!

Endre "verdien" av en krone

I innledningen viste jeg til hvor mye «lite» i hverdagen utgjør i lengden. En praktisk tankegang for å stimulere deg til å spare inn litt her og litt der er følgende: Neste gang du skal handle og det står mellom to produkter, ikke tenk: «Det er bare ti kroner dyrere da». Gitt at du tenker sånn, selvsagt.

Istedenfor kan du tenke: «Ti kroner er en kopp kaffe på skolen.» Hvis du ikke drikker kaffe på skolen bytter du det ut med noe som er viktig for deg. Kanskje du har et sparemål eller noe du virkelig ikke klarer deg uten i hverdagen?

På den måten motiverer du deg selv til å spare inn der du ikke trenger å bruke penger.

Skaff deg fryser!

(Eller bruk den for alt det er verdt om du allerede har)

På samme måte som det lønner seg å investere i et målebånd og handle klær på nett, lønner det seg å kjøpe mat i store kvanta. Det er mye penger å spare. Ikke bare mat heller for så vidt, men også toalettpapir og andre nødvendigheter man trenger i hverdagen.

For de av oss med underutviklet impulskontroll fjerner storhandelen daglige fristelser fra livet fordi man sjeldnere er innom butikken.

Jeg vet at mange studenter får mat når foreldrene deres er på besøk, og med en fryser kan man smiske til seg enda litt mer!

Tilbudshandel

Med tankegangen «en krone spart er en krone tjent» er tilbud noe man benytte seg av. En måte å finne de beste tilbudene på mat er å sjekke ut «mattilbud»-appen. Den gir deg ukens tilbudskatalog fra de aller fleste matbutikkene i ditt nærområde. Her sparer du både tid og penger.

Når du først er på tilbudshandel er det et par ting du bør legge merke til. At noe er på tilbud gjør det ikke billig. Du kan spare ti kroner på et produkt i forhold til hva det vanligvis koster, men det kan fortsatt være billigere å kjøpe i store kvanta.

Sjekk først og fremst stykkpris/kilopris før du legger det i kurven din. En tommelfingerregel er å sjekke nøye dersom tilbudsvaren er oppstykket, oppkuttet eller marinert. Disse er gjerne dyrere enn samme produktet…eh…uoppstykket, uoppkuttet eller umarinert.

Før du går i gang med tilbudshandelen bør du også skaffe deg trumf og coop-medlemskort. Det er faktisk ren profitt og du har ingen grunn til å la være.

SmåSpar

Før i tiden syntes jeg det var vanskelig å spare. For det første var det usikkert hvor mye jeg kunne sette av på sparekontoen uten at det ga store konsekvenser for resten av måneden.

For det andre var det sjeldent mye penger som kunne settes inn.

Etter at jeg startet å benytte meg av SmåSpar er det noe helt annet! SmåSpar er en tjeneste som trekker litt ekstra fra kontoen din hver gang du drar kortet og setter det direkte på sparekontoen din.

Du vil bli overrasket over hvor fort den vokser!

Håper du fikk inspirasjon til å spare deg til en bedre hverdag!

/Tommy

Av: Tommy og Thea Tidligere studentbloggere
Blogg:
Ikke bare bank