Slik snur du hver krone - uten å snu om på livet

  •  

Hvordan spare penger i et aktivt studentliv?

Gode sparetips er gull verdt for fattige studenter. Her er Theas aller beste råd for å spare penger i hverdagen.

Vi studenter ønsker gjerne å delta.

Vi ønsker å være til stede, å spise mat som ikke får Hellstrøm til å ville fortære sine egne smaksløker, å kunne reise, trene og dra på kino.

Vi vil være sosiale og spontane.

Vi vil kunne avse en tier til kaffe i kantina om forelesninga føles som et livsløp i seg selv.

Vi vil ha en aktiv tilværelse, men vi vil helst ha den uten å måtte leve i skjul i et busskur for å ha råd til det.

Gode sparetips er til alles fordel, student eller ei. Her har du en håndfull (I alle fall bør de tas med en håndfull salt):

  • Når du er på vorspiel, bring en sekk – på denne måten kan du snike med deg tomflasker hjem fra dine berusede venner som ikke har annet enn neste barpils i sikte.
  • Aldri kjøp butikkøl i utlandet! Flaskene gir ikke pant i Norge.
  • Bruk kaffegruten i flere omganger! «Kaffen er ikke tynn før gruten trakter på sin femte generasjon», pleier jeg å si.
  • Sett deg alltid i baksetet når taxien ankommer festen! Det er en uskreven regel at den som sitter i forsetet betaler for taxien, så unngå for all del «the seat of the generous» og oppsøk heller «throne of the tight fisted»
  • Finn dårlige varer i butikken! Du får de kanskje gratis, eller sterkt rabattert, og litt mugg på brokkolien kan vel en vaskeekte student ofre for råvarer til gi bort-priser.
  • Når noen arrangerer tapassammenkomster, der alle skal ha med seg hver sin fingermat, ta med First Price-saltstenger! For det første er det billig, og for det andre er det ingen som liker saltstenger. Du får med andre ord stenger til overs som du kan ta med hjem og bringe til neste begivenhet av dette slaget.
  • Sov deg gjennom måneder med 31 dager i! I disse månedene må man fordele stipendet på enda en dag. Det kan potensielt klusse til hele økonomien.
  • Ta alltid det største pizzastykket!




Punktene over garanterer lommeboksuksess, det garanterer en fyldig sparekonto, det garanterer uknuste sparebøsser, og ikke minst så garanterer det fravær av venner.

Det finnes heldigvis alternativer. Vennebevarende, men likevel økonomiske sådanne. Alle studenter vet hvordan det er å ha trang økonomi som setter begrensninger i hverdagen, men likevel vil man nødig oppleves som gjerrig (om man ikke har noe imot et slikt stempel kan tipsene over selvfølgelig anvendes).

Det finnes likevel så mange gode tips at jeg kunne redegjort i det uendelige, men jeg er selektiv, så jeg gir dere noen utvalgte, i  den konservative tro om at indoktrinering gjør underverker:

1. Skriv budsjett! Beklager for verdens kjipeste oppfordring, men denne måtte komme. Er det noe som får hjernebarken til å flise seg, er det ordet «budsjett», så la oss bare bli ferdig med det. Til tross for at det er litt av et tiltak, vil du få stor nytte av å holde deg innenfor rammene.

Du kan lettere planlegge måneden så du slipper å spise barkebrød (laget på den som fliset av da du hørte ordet budsjett) siste halvdel av stipendmåneden.

Dette er ikke et godkjent studentbudsjett:

Jeg vil oppfordre til å skrive ned alt av faste utgifter, det være seg mat, leie, strøm, husholdningsartikler, internett, TV, streamingtjenester og andre abonnementer. Noter deretter forventet materialistisk bruk (klær, sko, interiør, frisørbesøk), eventuelle turer hjem til familien, og kanskje den hyppigste pengetyven for studenter; sosiale arrangementer. Og her er det viktig å være ærlig med seg selv, for det er kun deg selv du lyver til hvis ikke.

Budsjettet ditt er ikke til for at andre skal si «Jøye meg, skal si du er flink og fornuftig! Her er en femmer til is», det er utelukkende til for at du selv skal ha en plan å følge og motiveres av.

Tips: Rund beløpene oppover til nærmeste hundre, så blir du heller positivt overrasket ved månedslutt.

2. Del streamingabonnementer! Enkelte leverandører lar deg ha ulike brukere på samme abonnement, så hvorfor ikke dele med venner eller familie? Undersøk dette før du betaler for en måneds serietitting til fordel for den nye oppvaskkosten du så sårt har trengt i et halvt år.  

Husk for all del å sjekke om tjenesten godtar deling av abonnementer. Er det én ting som er dyrere enn å betale for et personlig abonnement, er det boten du risikerer om du trosser leverandøren og ikke gjør det.


3. Aktiver mobilbank slik at du enkelt kan sjekke kontobalansen din på farten. På denne måten unngår du å bruke penger du tror du har, og viktigst: Du unngår å stå i kassa på matbutikken og få «avvist» på kortterminalskjermen. Kø bak deg, blodstrømninger til ansiktet og klamme hender, finnes det noe verre?

4. Skriv ned ting du har veldig lyst på og innerst inne vet du kommer til å gi etter for.

Vi alle har kjent på følelsen som oppstår når du går på et kjøpesenter uten annet enn hybelkaniner i lommeboken og det er som at hver eneste mannequin, hver eneste hylle skriker «SE PÅ OSS – VI HADDE GJORT OSS GODT I KLESSKAPET DITT!». Når du omsider får penger inn på konto og skal unne deg noe nytt, finner du ikke noe som er verdt å bruke penger på.

Dyre fristelser kan føre til en primitiv virkelighetsforståelse og derav irrasjonelle handlinger. En liste gir deg bedre kontroll på hva du faktisk trenger, og du får tid til å fordøye hvorvidt punktene på lista er gode kjøp eller ei.

5. Handle mat i store mengder! Jeg har hørt at det er en greie å «spare det beste til sist», så jeg gjorde nettopp det. Dette punktet kommer til å gjøre underverker for økonomien din.

Jeg er nabo med Norges dyreste matvarekjede og kjøpte tidligere, utelukkende av latskap, middag der hver eneste dag. Da jeg ble student lot det seg rett og slett ikke gjøre, da én dags mathandel der kunne ta en så stor bit av månedsinntekten min at jeg kun hadde ni tiendedeler igjen av den.

Litt enkel hoderegning viser oss hvordan jeg da ville ha brukt opp pengene etter kun ti dager. Jeg måtte derfor ta et dypdykk i hva prisen egentlig lå på på ulike matvarer hos ulike matbutikker, og bestemte meg for å begynne å handle på den mest lønnsomme én gang i uken.

Ja, det føles mye å dra kortet på et så stort beløp om gangen.

Ja, du føler deg som et pakkesel med seks bæreposer og to sekker på vei hjem.

Og ja, du vil oppdage at du sparer uventet mye penger på det. «Det er småspisingen som gjør deg tykk», sier slankeekspertene. «Det er småhandlingen som gjør deg fattig», sier jeg.

/Thea

                                                                                          

Av: Tommy og Thea Tidligere studentbloggere
Blogg:
Ikke bare bank