Nå kommer skattepengene

  •  

Hiv- o- hoi! Skatt i sikte! Nå er det lurt å ikke svi av alt med en gang som en gammel sjømann. Vokt skatten din for pirater, tilbud og fristelser. 

Når kommer penga?

Skatteetaten opplyser på sine nettsider at første mulige dato for å få igjen skatten du betalte for mye i fjor er 20. juni. Etaten kan imidlertid ikke gi noen eksakt dato på når akkurat du får dine penger. Er du elektronisk bruker ligger du imidlertid godt an til å stille langt fremme i køen.

Skulle du være blant dem som har betalt for lite skatt i fjor vil du måtte betale restskatt. Pengene tilbakebetales i to rater; første forfall 20.august og andre forfall 24. september. Dette for dem som har fått skatteoppgjøret i juni.

Penger til besvær?

Tallene viser at majoriteten av skattebetalende nordmenn betalte for mye skatt i fjor, og at de sånn sett har brukt dette som en sparebøsse. Dette riktignok til en beskjeden rente. Det er dog hyggeligere å få penger tilbake enn å måtte betale restskatt.

Gitt at du får penger tilbake, hva tenker du å gjøre med dem? Kanskje får du også en større månedlig utbetaling fra arbeidsgiveren din i disse dager i form av feriepenger? Gjennom tretten år i bank har jeg sett at disse ekstra pengene brenner litt i lomma, for en del nordmenn. Dette er ikke nødvendigvis feil! Her gjelder det bare å ha en viss grad av bevissthet rundt egen økonomi og hva som kan være lurt for deg i en slik situasjon.

Bort med dyr gjeld

Har du kredittkortgjeld eller annen dyr gjeld som forbrukslån får du nå en gyllen mulighet til å nedbetale på dette eller aller helst innfri hele beløpet du skylder. Et slikt grep vil kunne gi deg en mer romslig hverdagsøkonomi i tiden som kommer.

Har du ikke noen konto for uforutsette utgifter, en såkalt bufferkonto får du kanskje nå sjansen til å sette av noen kroner til det. Dette er utrolig greit å ha om vaskemaskinen ryker samtidig som skittentøyhaugen nettopp har nådd nye høyder.

Optimalt bør nedbetaling av dyr gjeld og avsetting til buffer komme foran kjøp av nye utemøbler og oppgradering av utenlandsferien. Det vil du ikke angre på.

Andre måter å benytte den ekstra slanten med penger på kan være å endelig få startet den langsiktige sparingen i fondsmarkedet som du har tenkt på så lenge, men aldri fått samlet deg til å komme i gang med. Du kan også nedbetale ekstra på boliglånet ditt for å få ned lånebeløpet før det kommer en renteoppgang, og lånet blir dyrere å ha.

Prøv vår sparekalkulator >

Ha en vanntett plan

Det er ikke noe fasitsvar på hva som er riktig å gjøre. Folk og folks økonomiske situasjon er forskjellig og derfor kan det være vel anvendt tid å tenke gjennom hva du i din situasjon bør gjøre.

Personlig tror jeg det er lett for mange å bruke de pengene man får inn hver måned samme hva beløpet er. Og det er lett at det sløses i litt for stor grad. Kanskje det beste er å klare og være både litt fornuftig og litt ufornuftig samtidig, kanskje er det da man får mest glede av de ekstra pengene man får inn i juni måned.

Riktig god ferie, landkrabber!

Av: Kenneth Sjåvåg Privatøkonom
Blogg:
Ikke bare bank