Tåler taket all snøen?

  •  

MYE SNØ: Slik ser det ut på mange hytter og hus i indre Agder.

Sjelden har vi sett så mye snømåking på hus- og hyttetak som de siste ukene.

Med enorme snømengder i fjellet, kan det være dumt å la være.

De siste ukene har snøen lavet ned i indre strøk av Sørlandet. Og det snakkes om rekordmye snø mange steder. I tillegg har den kraftige vinden ført til store fonner og opphopning av snø på terrasser og snølommer på yttertak.

Mange har allerede vært på taket for å fjerne mengdene.

Sparebanken Sør og Frende Forsikring oppfordrer de som ikke har gjort det, til å måke takene sine.

En tommelfingerregel, er at du bør ta en titt på taket når snødybden nærmer seg en halvmeter, spesielt på eldre hus og hytter. Og den grensen er passert mange steder for lenge siden.

Tung snø

Mange sprengfyrer idet de kommer til hytten for å få levelig innetemperatur. Utfordringen da er at snøen på taket blir våtere og tyngre, og med ekstreme snømengder, risikerer du rett og slett at bygningen raser sammen.

Skulle det komme omslag til mildvær og regn, blir også snøen våt og svært tung.

En kubikkmeter med tørr nysnø veier et sted mellom 30 og 150 kilo. Våt snø kan imidlertid veie rundt 400 kilo per kubikkmeter. Da blir det raskt snakk om mye tyngde på tak og terrasser.

Det er det viktig å tenke over om taket ditt tåler belastningen av den tunge snøen. Det kan rett og slett bli for mye for mange konstruksjoner.

Er dørene trege?

SINTEF Byggforsk råder deg til å følge med på om huset endrer seg, det er ofte slik du merker at det begynner å bli for mye snø på taket. Når dører og vinduer går tregt, eller du kan se nedbøyninger eller andre endringer i bygningen, er det et varsel om at belastningen er betydelig.

Noen ganger vil du også kunne høre knirk og smell i konstruksjonen. Da kan det være fare på ferde

En del skader

Basert på tidligere års erfaringer vil det nå komme skader på terrasser og yttertak. Når den tunge, våte snøen raser fra tak, river den ofte med seg snøfangere og river ut innfestning til terrasser fra vegger.

En slik snittskade kommer ofte på 30-35.000 kroner.

Langt dyrere blir det om selve taket og konstruksjonen på hytta eller huset skades.

Bestill forsikring her!

Heidi Tofterå Slettemoen
kommunikasjonsansvarlig i Frende Forsikring

 

Silhouette av gjesteblogger
Av: Gjesteforfatter Gjest
Blogg:
Ikke bare bank