Gjør bilen klar for vinteren

  •  

Det er sesong for glatte veier, så sørg for at bilen er godt skodd for føret.

Vinteren kan komme brått på, så sørg for at bilen din er klar for kaldere vær. Her får du en liste på seks punkter du bør sjekke. 

1. Sjekk mønsterdybden på dekkene

Det er et krav at vinterdekk skal ha en mønsterdybde på minst 3 mm. Det anbefales 5 mm, så hvis dekkene er slitt kan du vurdere å bytte dem. Du kan måle mønsterdybden med en tommestokk. Et dekk varer vanligvis tre til fire sesonger, avhengig av kjørestil og kjørelengde. Hvis forholdene tillater det kan du kjøre på sommerdekk om vinteren også, men mellom 1. november og 2. påskedag er det et krav at de må ha en mønsterdybde på minst 3 mm. 

2. Lufttrykk

Sjekk lufttrykket etter at du har skiftet dekk, og helst annenhver måned. Trykket skal sjekkes når dekkene er kalde. Hvis du kjører med 30 prosent for lite luft, halveres dekkets levetid. Vinterdekk skal ha 10 prosent mer luft enn sommerdekk. Korrekt lufttrykk står som oftest i bilens instruksjonsbok eller på innsiden av påfyllingslokket. 

Person som skifter dekk på bilen

3. Lys

Sjekk at alle lysene virker som de skal, og vask lyktene så de lyser opp med full effekt. Sjekk at innstillingene på nær- og langlys er i orden. 

Trenger du bilforsikring? Prøv forsikringskalkulatoren og bestill her. 

4. Vindusviskere

Hørsten er en fin anledning til å undersøke og vaske vindusviskerne, noe som for øvrig bør gjøres med jevne mellomrom. Se til at gummien på viskerne er hele og rene, og bytt dem ut hvis de er slitte.

5. Vask og rydd

Rydd bilen og fjern løse gjenstander. De kan skade deg og andre i bilen hvis du bråstopper. Vask alle vinduene på innsiden og gi bilen en runde i vaskehallen. Bilen bør vaskes jevnlig. Husk også å fjerne blader fra dreneringshullene på bilen. Hullene leder vann bort så det ikke ender i motorrommet eller andre steder det kan gjøre skade. 

6. Olje og frostvæske

Sjekk olje og oljefilter. Ofte er det nok å følge serviceintervallet, men det kan være en grei regel å bytte en gang i året. Sjekk også nivået på frostvæsken. Det gjør du ved å finne beholderen under panseret og ser til at nivået er mellom minimum og maksimum. Du bør også sjekke frysepunktet på frostvæsken, det kan du få hjelp til på en bensinstasjon eller et verksted. Bytt pollenfilteret en gang i året.

Kilde: Frende Forsikring

Av: Siril Reyes Aartun Sosiale medier-ansvarlig og innholdsprodusent
Blogg:
Ikke bare bank