Forventer oppgang i boligmarkedet

  •  

BEDRING: Boligsalgstatistikken på Sørlandet viser positive tendenser.

Aktiviteten i boligmarkedet på Sørlandet i juli lover godt for deg som skal selge hus til høsten.

Da gikk boligprisene "rett vei igjen". Nei, det var bare en liten promille i økning, men når vi vet at prisene vanligvis faller med nesten en prosent i juli, er dette faktisk bemerkelsesverdig.

For oss som jobber til daglig i boligmarkedet er dette hyggelig lesning. 

Kristiansand slår tilbake!

For første gang på lenge er Kristiansand på den positive siden av landssnittet. Fortsatt er årsveksten på minussiden (- 0,8 %), men nå forventer vi at dette snur i løpet av et par måneder.  

Kristiansand har jo lenge vært tema i media for tregt boligmarked, noe jeg mener har vært sterkt overdrevet. Nå tror vi at boligselgerne kan glede seg og boligkjøperne bør fort på "banen" også i Kristiansand!

Prøv Sparebanken Sørs boliglånskalkulator her!

Antall salg stabilt

Hittil i år er det omsatt omtrent samme antall boliger som i fjor, totalt ca 2.300 enheter fra januar til juli. I Vest Agder omsettes dobbelt så mange boliger som i Aust-Agder, og bare i Kristiansand er det solgt mer enn 1.000 boliger de første sju månedene.  

Jumboplass i omsetningstid

I Norge har tiden det tar å selge en bolig vært ganske stabil, men gjorde et lite hopp oppover i juli fra 30 til 50 dager. Det er betydelig!  I Bergen er det nok hyggeligst å være boligselger. Der tar det kun 23 dager i snitt å selge, mens i Aust-Agder tar det lengst tid med hele 112 dager.  Sørlandet har stort sett ligget på jumboplass over lengre tid,  og det "forverret seg" i juli. Men juli er juli og ferie er ferie! 

Vi i Sørmegleren kjenner oss faktisk litt igjen i disse tallene for juli, da vi har merket stor pågang av folk som skal flytte til Sørlandet.  De så med andre øyne på markedet enn oss Sørlendinger, og mange valgte å kjøpe boliger som hadde ligget lenge for salg. Når vi vet at mer enn hver fjerde bolig på Sørlandet selges via et Sørmegler-kontor, vil dette gi utslag på statistikken.  Mitt tips er at omsetningstiden går kraftig ned neste måned!

Forventer oppgang

Med det lave rentenivået vi har i dag og utsikter til fortsatt reallønnsvekst fremover, tror mange av oss på en hyggelig høst uten storm. Vi forventer lett bris i boligmarkedet og på en prisstigning på 2%. Litt kjedelig, kanskje, men veldig sunt!

Dag Thomassen
Markedssjef og motivator i Sørmegleren

Sørmegleren er et datterselskap i Sparebanken Sør.

Av: Sørmegleren Landsdelens ledende eiendomsmegler
Blogg:
Ikke bare bank