Tåler taket den tunge, våte snøen?

  •  

TUNG SNØ: Slik gikk det med en butikk, da hele taket kollapset under snømengdene. Foto: Frende forsikring/Dag Skeivoll

Nå har det kommet så mye snø at det kan være lurt å ta en titt på taket.

De siste ukene har snøen lavet ned over oss. I tillegg har den kraftige vinden ført til store fonner og opphopning av snø på terrasser og snølommer på yttertak.

Nå har vi også fått et lite væromslag. I alle fall langs kysten. Kvikksølvet har krøpet over nullpunktet i mange termometre, og nedbøren har blitt til regn og sludd.

Tung snø

Da er det viktig å tenke over om taket ditt tåler belastningen av tung, våt snø. Det kan rett og slett bli for mye for mange konstruksjoner.

Basert på tidligere års erfaringer vil det nå komme en del skader på terrasser og tak.

Store snøfall skaper ofte bekymring for om det er nødvendig å måke tak på hytter og hus. Når snødybden nærmer seg en halvmeter, er det mange som bør ta en titt på taket, spesielt på eldre hus og hytter.

Er dørene trege?

Følg med på om huset endrer seg, ofte kan du merke at det begynner å bli for mye snø på taket, melder SINTEF Byggforsk.

Når dører og vinduer går tregt, eller du kan se nedbøyninger eller andre endringer i bygningen, er det et varsel om at belastningen er betydelig. Noen ganger vil du også kunne høre knirk og smell i konstruksjonen. Da kan det være fare på ferde.

Bestill forsikring her!

En kubikkmeter med tørr nysnø veier et sted mellom 30 og 150 kilo. Våt snø kan imidlertid veie rundt 400 kilo per kubikkmeter. Da blir det raskt snakk om mye tyngde på tak og terrasser.

Skader

Hos Frendes takstmann Dag Skeivoll i Kristiansand, har de allerede mottatt de første snøtyngdeskadene for året.

- Omslag til mildvær fører til tung snø som raser fra tak. Dette river ofte med seg snøfangere og river ut innfestning til terrasser fra vegger, sier Slettemoen. 

Husk at taket bør måkes jevnt. Med de mengdene som ligger nå, kan skjeve belastninger være mer kritisk enn en større og jevn belastning.

Ser det ut som du må ta en tur opp på taket med skuffa? Husk i så fall å sikre deg ordentlig!

Lykke til!

Heidi Tofterå Slettemoen
kommunikasjonsansvarlig i Frende Forsikring

 

Silhouette av gjesteblogger
Av: Gjesteforfatter Gjest
Blogg:
Ikke bare bank