Råd for sikker mobilbruk
Bruk telefonen smart, så er smarttelefonen en nyttig hjelper for deg.
Smarttelefonen vår er hjertet i vår digitale hverdag. Vi bruker mobilen til innlogging, mobilbank, sosiale medier, kjøp av billetter og nettsurfing. Da er det lurt å tenke sikkerhet.
Svindlere og hackere lærer seg stadig nye metoder for å lure til seg dine personlige opplysninger. Mobiltelefonen er i utgangspunktet sikrere enn en datamaskin, men du bør likevel ta noen forholdsregler.
Tips for å gjøre mobilbruken sikrere
Lås telefonen!
Det stjeles tusenvis av mobiltelefoner i Norge hvert år. Har du ikke kodelås på telefonen, er det da fritt frem for tyven å komme seg inn til dine bilder, e-post, meldinger og andre private saker. Noen telefoner har mulighet for mønstergjenkjenning for å låse den opp. Da er det lurt å tørke av skjermen, ellers kan det være veldig lett å se mønsteret ditt.
Bruk sporingsverktøy
Skulle du miste telefonen eller den blir stjålet, vil du kunne bruke sporingsverktøy for å finne den igjen. Slike programmer finnes både til Android-, Apple- og Windows-telefoner. En del telefoner har denne funksjonen innebygd, men du må huske å skru det på.
For deg som ikke har dette som sporingsprogram som standard, finnes det flere tredjepartsløsninger du kan laste ned.
Bruk fjernslettingsverktøy
Dersom du mister mobilen, finnes det verktøy som kan fjernslette informasjonen du har på telefonen din. Mulighet for dette finnes som regel i sporingsverktøyene som er omtalt i forrige punkt.
Ta sikkerhetskopi av telefonen
Du har helt sikkert mye på telefonen som du ikke vil miste. Ved å ta jevnlige sikkerhetskopier av innholdet, reduserer du risikoen for at bilder, kontakter og annet går tapt. Det er flere måter å gjøre dette på. Du kan kopiere innholdet til en datamaskin eller bruke skytjenester som iCloud, Dropbox eller Google Drive.
Det som er spesielt viktig hvis du bruker skytjenester, er at du har et godt passord som ingen klarer å gjette. Det samme gjelder kontrollspørsmålene du får hvis du har glemt passordet.
Tenk deg om hvilke apper du laster ned
Du bør for det første ikke ha flere apper på telefonen enn du bruker. Når du laster ned en applikasjon, så får du informasjon om hvilke ressurser appen vil ha tilgang til.
Når du laster ned en app, så bør du spørre deg om du virkelig vil at dette programmet skal ha tilgang til kontaktlisten din, ringehistorikken din, plasseringen din og lignende.
Skru av det trådløse nettverket når du ikke bruker det
For det første bruker telefonen ekstra batteri når den søker etter trådløse nettverk. For det andre unngår du at telefonen kobler seg til trådløse nettverk som du ikke ønsker å koble deg til. Mange apper og e-postprogrammer begynner da å sende og motta data. Hvis dette går ukryptert, vil noen med onde hensikter kunne sette opp et slikt falskt trådløst nettverk og se all datatrafikken din.
Hold mobilen oppdatert
Dette gjelder både apper og operativsystem. Oppdateringene tetter som regel kjente sikkerhetshull i programmene.
Bruk mobilen din som om det var et bankkort
Ikke lån bort mobiltelefonen din uten at du har tilsyn med den. Ikke fortell noen pinkoden din. I en vanlig telefon i dag har du gjerne mobilbanken din, e-posten din, Facebook-kontoen din og mye annet. Noen har til og med mulighet for å låse opp bilen sin via telefonen, eller å slå av alarmen på huset. Da begynner vi å skjønne hva slags verdier vi går rundt med i lomma.
Kilde: Norsis
Svindel.no
Norske banker har gått sammen om en informasjonsside som kan lære deg selvforsvar mot svindel. Vi anbefaler at du bruker denne til å bli enda flinkere på sikkerhet.
Gå til svindel.no (åpnes i nytt vindu).