Meny

Dempet optimisme i befolkningen

Finans Norges forventningsbarometer for 4. kvartal viser at folk har stor tro på landets økonomi – men også at de ikke lenger er like trygge på egen privatøkonomi i året som kommer.

Privatøkonom Kenneth Sjåvåg, foto

Kenneth Sjåvåg (bildet) er privatøkonom i Sparebanken Sør. Han forstår godt at mange kjenner på en liten usikkerhet rundt egen økonomi akkurat nå.

– Etter økt optimisme gjennom sommeren og åpning av landet, ser vi nå at smitten igjen har tiltatt, og at det innføres lokale tiltak flere steder. Da er det menneskelig at det gjør noe med den økonomiske optimismen til nordmenn.

Han tror også renteøkningen i oktober og de høye strømprisene har satt spor.

– Norges Bank satte opp styringsrenta med 0,25 prosentpoeng, og bankene fulgte opp med å varsle renteoppgang på boliglånene. Det ga oss en realitetsorientering etter månedsvis med historisk lav rente. Høye strømpriser kan også skape usikkerhet knyttet til egen økonomiske situasjon.

Ingen kjøpefest i vente

Forventningsbarometeret viser at de fleste har en avventende holdning til å bruke ekstra penger på reise, oppussing og andre større innkjøp.

– Det er naturlig at vi holder litt igjen nå. Det er usikkerhet rundt både smittesituasjonen, fremtidige rentehevinger, strømpriser og hva slags konsekvenser ny regjering vil få for privatøkonomien, sier Sjåvåg.

Undersøkelsen forteller at folks spareintensjon nå har gått noe ned, men privatøkonomen kan fortelle om en gledelig utvikling over tid.

– Gjennom hele pandemien registrerte vi i Sparebanken Sør en økning – både i antall spareavtaler og i gjennomsnittlig sparebeløp. Det var nok fordi mange brukte mindre penger, blant annet på å reise, men jeg tror også vi fikk oss en slags realitetsorientering om at det kan skje ting i livet som gjør det smart å ha penger i bakhånd.

Her finner du hele forventningsbarometeret (åpnes i nytt vindu). 

Helene Drange sitter i sofaen

Slik takler Helene renteoppgangen

Helene Drange er nylig blitt boligeier og deler gode tips til hvordan du kan forberede deg på renteoppgangen som venter. Med små grep har hun og mannen innarbeidet gode sparevaner som gir henne et stødig grunnlag.

Kenneth Sjåvåg portrettbilde

Slik handler du smart på Black Friday

Det som før var Black Friday, har blitt til Black Week og Cyber Monday. Med andre ord står tilbudene i kø, så tenk smart før du handler.