Nettbank

Vanlige spørsmål om nettbank - velg tema for å se spørsmål og svar

Nettbank
BankID
BankID på mobil
Betaling
Pålogging
Avtalegiro-eFaktura
Arkiv
Konto
Jeg har glemt eller blokkert passordet til nettbanken - hva gjør jeg?

Om du har glemt passordet til nettbanken, eller fått blokkert passordet, så kan du klikke på Glemt passord-lenken under valgene BankID eller Logg inn uten BankID i påloggingsvinduet. Det er kun mulig å bestille nytt BankID-passord her dersom BankID-en din er utstedt av Sparebanken Sør.

Slik lager du gode passord.

Identifisering med BankID på mobil kan kun gjøres der BankID på mobil er utstedt av Sparebanken Sør.

Husk at du kan bruke informasjon fra mobilbanken eller kortkompis for å svare på noen av spørsmålene som stilles.

Glemt passord til pålogging med BankID

Dersom du vet at du trenger nytt passord til BankID-pålogging, kan du bruke denne lenken for å bekrefte at du er du, og få tilsendt nytt passord.

Lag nytt BankID-passord

Glemt passord til pålogging uten BankID

Dersom du vet at du trenger nytt passord til pålogging uten BankID, kan du bruke denne lenken for å bekrefte at du er du, og få tilsendt nytt passord.

Lag nytt passord til pålogging uten BankID

Her finner du andre ofte stilte spørsmål om nettbanken

Hvordan bestiller jeg kodebrikke?

Dersom du har BankID på mobil, kan du logge deg inn i nettbanken og sende oss en melding om å sende deg ny kodebrikke. Du kan også sende oss en melding fra mobilbanken, eller ringe oss på telefon 38 10 92 00, så hjelper vi deg.

Tips: Nå kan du laste ned en BankID-app som kan brukes istedenfor kodebrikken din.

Hvordan bestiller jeg BankID på mobil?

Det er dessverre ikke lenger mulig å bestille BankID på mobil, tjenesten er på vei til å fases ut. Vi anbefaler at du laster ned BankID-appen for å kunne logge inn og signere med BankID ved bruk av mobilen.

Kan man få BankID når man er under 18 år?

Ungdom fra 13-17 år kan få BankID dersom de har godkjenning fra forelder/verge. Les mer om BankID for ungdom her.

Hvordan logger jeg på med BankID?

Enten du er student som trenger BankID for å motta lån og stipend fra Lånekassen, eller du bare ønsker BankID, så kan du bestille bankID på følgende måte:

Logg inn i nettbanken med kodebrikke, alternativ Uten BankID. Velg BankID i menyen og følg bestillingsprosessen, husk å åpne dokument om hva BankID er, lese og så bekrefte at det er lest. Bekreft bestilling av BankID og logg ut av nettbanken.

Du mottar en e-post som må åpnes for å finne det nye passordet. Logg inn i nettbanken via alternativ Med BankID. Denne påloggingen krever en relativt ny nettleser. Tast inn brukernavn og kode fra kodebrikken. Neste vindu ber om passord, tast inn det du fikk på e-post, og velg Nytt passord, slik at du kan lage ditt eget personlige passord her.

Nå er din BankID registrert, og du kan benytte denne påloggingsmetoden til å logge inn med BankID på andre nettsider som hos Lånekassen og Skatteetaten. Benytt innlogging med BankID i nettbanken fra nå av, da dette er den sikreste påloggingsmetoden til nettbank.

PS: Dersom kontoen din er opprettet etter 1. mars 2007, må passet ditt være registrert i banken som legitimasjon. Ellers får du ikke bestilt BankID. Kunder registrert før denne datoen kan bestille BankID uten at pass er registrert i banken.

Logg inn og bestill BankID her.

Jeg har ikke mottatt BankID-passordet på e-post?

Enkelte e-postklienter, som f.eks. Gmail, sorterer passord-e-post til søppelpost/spamfilteret, du vil finne passordet der.

Kan jeg bekrefte betaling i mobilappen med BankID på mobil?

Ja, det kan du. Når du er i betalingsbildet, så velger du BankID på mobil som betalingsbekreftelse i bunnen av betalingen.

Hvor finner jeg kontoutskrifter i nettbanken?

Du har tilgang på både kontoutskrifter og andre bankbilag 10 år tilbake i tid i dokumentarkivet i nettbanken og mobilbanken din, også for kontoer du er disponent på. Etter du har logget inn i nettbanken, klikk på kontoutskrift (se bilde).

Viser menypunktet arkiv, avtaler og kontoutskrift

Velg dokumenttype du er ute etter, for eksempel Kontoutskrifter. Du må også velge periode og hvilken konto det gjelder. Gå til dokumentarkivet i nettbanken her.

For å lagre kontoutskrift lokalt på maskinen din, klikk på Vis slik at kontoutskrift vises i nettleseren din, og lagre siden som pdf.

Du kan finne kontoutskrift for avsluttede kontoer også. La dokumenttype stå på kontoutskrifter, velg periode og på velg konto lar du den stå på Vis alle.

Du kan maks søke på ett år om gangen, f. eks. 01.01.2019-31.12.2019.

Dersom du fremdeles mottar kontoutskrifter i posten, kan du sende en melding til banken for å få dem i nettbanken i stedet.

Hvordan oppretter jeg avtalegiro?

Etter du har logget inn i nettbanken, klikk på Meny og deretter eFaktura/AvtaleGiro:

Menypunktet eFaktura og AvtaleGiro

I det neste bildet velger du ny betalingsavtale og klikker på søk etter tilbyder.

Illustrasjon | Opprett ny betalingsavtale

Logg inn og gå til betalingsavtaler her.

Hva om jeg får feil på nettleseren min?

Nettleseren er programmet som brukes til å vise innhold fra internett som f.eks. nettbank eller aviser. Leserloggen lagrer informasjon fra nettleseren din, noen ganger kan dette føre til at nettleseren din blir «full» og treg. Dette kan igjen gjøre at du ikke kommer inn på nettbanken eller får brukt BankID. Da må du enten bytte nettleser eller slette leserloggen - les hvordan du gjør det på forskjellige nettlesere (åpnes i nytt vindu).

Får du feilmelding som starter med BID eller C?

Det finnes flere meldinger som starter med BID og C, se forklaring på disse under BankID og BankID på mobil.

Hvordan oppretter jeg eFaktura?

Dersom du har krysset av for "Jeg ønsker å motta regninger elektronisk" i nett- eller mobilbanken, så vil neste og fremtidige fakturaer fra alle selskap komme elektronisk til deg. Logg inn i nett- eller mobilbanken og velg eFaktura/AvtaleGiro i menyen.

Har du ikke krysset av for "Jeg ønsker å motta regninger elektronisk", vil du ikke lenger få regninger elektronisk. Les mer om bakgrunnen her.

Logg inn og gå til betalingsavtaler her.

Hvordan endrer jeg beløpsgrensen i nettbanken eller mobilbanken?

Etter du har logget inn i nettbanken, klikk på MENY og deretter klikk på Betalingsinnstillinger.

Illustrasjonsfoto | Betalingsinntillinger i nettbanken

Sett så beløpsgrensen du ønsker (se bilde) og avslutt med å klikke på Lagre endringer.

Illustrasjonsfoto | Endre beløpsgrense

Du kan endre selv opptil 1 million kroner, og ønsker du å øke beløpet mer enn det, må du sende banken en melding via nettbanken eller mobilbanken. Gå til betalingsinnstillinger i nettbanken.

I mobilbanken velger du Innstillinger i menyen, velg Om deg/innstillinger, og velg Endre betalingsinnstillinger. Husk å lagre.

Hvordan oppretter jeg ny konto i nettbanken?

Du kan opprette ny konto i nettbanken og mobilbanken. Velg Ny konto i menyen og velg den typen konto du ønsker deg.

Bilde fra nettbanken:

Illustrasjonsfoto | Ny konto

Dersom du oppretter en SmartSpar-konto, må du også sette i gang fast overføring til SmartSpar-kontoen du oppretter.

Logg inn og gå til Ny konto i nettbanken her.

Hvordan kommer jeg i gang med nettbank?

Første gang på www.sor.no og i nettbanken? Slik logger du inn i nettbanken.

Se hvordan du får deg nettbankavtale og kodebrikke her.

Når kjøres betalinger i privat nettbank?

Kjøringstidspunktene i nett- og mobilbanken, altså når oppgjør sendes, gjøres fem ganger daglig. Pengene er på mottakers konto enten klokken 0600, 1000, 1200, 1400 eller 1600. Som en hovedregel sendes pengene et kvarter før disse tidspunktene.

Det kan i tillegg være verdt å merke seg at betalinger mellom to som har konto i samme bank gjør at mottaker får pengene med én gang betalingen er gjennomført. Det er ingen kjøringer mellom bankene på helligdager og i helgene, og innbetalinger blir heller ikke registrert før neste virkedag.

Dersom du trenger å betale noen med én gang, kan det være mulig med straksbetaling - les mer om straksbetaling her.

Disse tidspunktene gjelder privatkundene våre som bruker nett- og mobilbanken. Egne kjøringstidspunkter gjelder for bedriftskunder som foretar utbetalinger i nettbedrift. Les mer om dette her.

Om jeg er kunde fra før og vil opprette nettbank, hva gjør jeg?

Dersom du vil opprette nettbank i Sparebanken Sør, kan du uavhengig om du er kunde fra før eller ikke, bli kunde med BankID fra annen bank og automatisk få nettbank hos oss. Bli kunde her.

Hvordan finner jeg en eFaktura i nettbanken før den er betalt?

I nettbanken finner du eFakturaer før de er betalt ved å klikke på Forfall-snarveien (se bildet).

Forfall er en snarvei i nettbanken

Dersom du har godkjent eFakturaen vil du finne den i Betalinger til forfall, og hvis du ikke har godkjent den ser du den under Må godkjennes.

eFakturaer finner du her

Hvordan avslutter jeg en bankkonto?

Du kan enkelt avslutte kontoer i nettbanken eller mobilbanken din. Velg Meny / Dine kontoer / Avslutt konto. Du må legge inn den kontoen som du ønsker å overføre til dersom du har ev. penger på kontoen.

Husk på dette før du avslutter kontoen

• Du kan kun avslutte kontoer som du er eier av
  • Du må først avslutte ev. avtaler som er knyttet til kontoen (f.eks. AvtaleGiro, kort, faste betalinger)
  • Du må slette ev. betalinger som ligger til forfall med denne kontoen som belastningskonto.

Kontoen du skal avslutte kan ikke ha uttaksbegrensninger.

Hvordan endrer jeg belastningskonto på avtalegiro?

Velg AvtaleGiro/eFaktura i menyen og finn den avtalen du vil endre. Klikk på den og velg 'Endre'. Endre belastningskontoen og lagre endringen.

Hvordan avslutter jeg AvtaleGiro?

Du kan avslutte AvtaleGiro selv i nettbanken. Velg eFaktura/AvtaleGiro i menyen under Arkiv og avtaler. Klikk på den avtalen du ønsker å endre, og en rekke valg dukker opp for deg under avtalen. Her velger du å stoppe avtale, eller slette avtale, alt etter hva du ønsker å gjøre.

Hvordan reservere seg mot eFaktura?

Du kan reservere deg mot eFakturaregninger fra virksomheter som tidligere har sendt deg eFaktura. Dette gjør du selv i mobil- eller nettbanken. Velg eFaktura/AvtaleGiro i menyen, og gå til fanen Reservasjoner. Der finner du lenke til å reservere deg mot fremtidige eFakturaregninger fra spesifikke virksomheter.

Reserver deg mot fremtidige eFakturaregninger i nettbanken
Hva er straksbetaling?

Straksbetaling er en betalingstjeneste der pengene blir disponible på mottakers konto straks betalingen er gjennomført. Den automatiske beløpsgrensen for straksbetaling er på 15 000 kroner. Denne grensen kan endres om du kontakter banken i kundesenterets åpningstid.

Slik kontakter du oss

Straksbetaling er nyttig dersom du for eksempel skal kjøpe en bruktbil i helgen. Mottaker kan med straksbetaling få pengene disponibelt på konto med én gang.

Du får opp valget om straksbetaling når du betaler en regning i nett- eller mobilbanken. Straksbetaling er ikke tenkt brukt til vanlig regningsbetaling, da vanlig betalingsinformasjon ikke følger med betalingen.

Straksbetaling er mulig på summer opp til 500 000 kroner, til kontoer i banker som har åpnet for mottak av straksbetaling.

Priser straksbetaling

Dette koster straksbetaling
Straksbetaling 0-5000 kroner 0 kr
Straksbetaling over 5000 kroner  50 kr

Kobling til Vipps

Beløpsgrensen på 15 000 kroner påvirker også bruken av Vipps. Dersom du bruker du Vipps til for eksempel bilkjøp gjennom NAF eller FINN, trenger du også høyere beløpsgrense på bankkontoen din som er knyttet til Vipps.

Hvordan får jeg nettbankavtale?

Dersom du ønsker å ha nettbank eller mobilbank hos oss, må du legitimere deg med pass i banken og skrive under på en nettbankavtale. Etter det får du kodebrikken du trenger for å logge inn i nettbanken.

Du kan alternativt bli kunde med BankID fra en annen bank.

Under 18 år?
Det er mulig å få tilgang til nett- og mobilbank dersom forelder eller verge samtykker. Foresatte kan bestille mobilbank og Vipps til barn og ungdom via nett- eller mobilbanken. Barnet må legitimere deg med pass i banken om det ikke er gjort tidligere, og får kodebrikken tilsendt etter det.

Slik logger du inn i nettbanken første gang.

BankID for ungdom
Ungdom fra 13-17 år kan få BankID dersom foreldrene/vergene samtykker. Les mer om det her. Dersom dere sender inn fullmaktsskjema til BankID for ungdom, kan dere samtidig få nettbankavtalen til signering. Dette kan signeres med BankID i Signeringsportalen.

Do you have an English internet bank?

Yes, we have an English nettbank (private internet banking). Click on the Logg inn nettbank-button at the top right hand corner of our website. The log in page has a language selector on the top right side. Choose your language, and log in to your online bank.

Ja, vi har en engelsk nettbank-versjon. Når du klikker på Logg inn nettbank-knappen oppe til høyre på siden, vil du kunne velge mellom norsk eller engelsk språk oppe til høyre for logg inn-feltet.

Hvordan skille betalingsavtaler i nett- og mobilbanken?

Når du oppretter en ny betalingsavtale, kan det være greit å holde styr på hva avtalen gjelder. Dette kan spesielt være smart dersom du har flere avtaler til samme leverandør eller er disponent og kan se avtaler som gjelder andre enn deg også. Når du oppretter avtalen, kan du fylle inn hva avtalen gjelder eller hvem den gjelder for i feltet Avtalen gjelder.

Når du da ser i listen over avtalene dine, vil det stå hva avtalen gjelder ut fra hva du har fylt inn i feltet. Det vil også stå hvilken konto avtalen trekkes fra. Dersom du har navngitt kontoene dine, vil det stå navnet på kontoen.

Tips for deg som er disponent

Dersom du trenger å se alle avtalene for en du er disponent for, kan du for eksempel søke på hvem avtalen gjelder for, dersom det er det du har satt inn i feltet Avtalen gjelder. Så får du se listen over avtaler til den du er disponent for.

Navngi avtaler som allerede er opprettet

Dersom du vil legge til informasjon på avtaler du allerede har opprettet, kan du klikke på avtalen i listen og velge Vis detaljer/endre avtale. Deretter fyller du inn ønsket navn i feltet for avtalen gjelder, og lagrer.

Hva gjør jeg med en utbetalingsanvisning?

Har du mottatt en utbetalingsanvisning? Signer anvisningen og skriv på kontonummeret ditt hos oss før du sender den til:

Sparebanken Sør
Kundeprosesser PM
Postboks 782 Stoa
4809 Arendal

Vi setter inn pengene på kontoen din når vi mottar anvisningen.

Hvorfor du får utbetalingsanvisning

Hvis du får en utbetalingsanvisning, er det fordi avsender ikke har kontonummeret ditt eller har satt inn feil kontonummer. Ta gjerne kontakt med den du har fått utbetalingsanvisningen fra. Om du gir dem kontonummeret ditt, får du pengene rett inn på konto neste gang.

Pass på innsendelsesfristen

Husk å beregne tid til postgang. En utbetalingsanvisning er gyldig i to måneder fra den blir utstedt. Vi kan dessverre ikke gjennomføre utbetalingen dersom anvisningen er gått ut på dato. Da sender vi utbetalingsanvisningen tilbake til den som utstedte anvisningen.

Et annet navn på utbetalingsanvisning kan være giroutbetaling.

Melding blir sendt som e-post til nettredaksjonen