Slik sparer du penger i matbutikken
Går du systematisk til verks i innkjøpene kan du spare mye penger.
Å spise godt og sunt kan være utfordrende på et stramt budsjett. Her er noen gode sparetips for å gjøre det enklere.
Det er en utfordring å leve på et stramt studentbudsjett, og samtidig leve godt og sunt. Dette gjelder selvsagt ikke bare for studenter, men for alle som er interessert i å kutte litt ned på matutgiftene.
Det finnes ingen fasit på dette, siden vi lever veldig forskjellig. Noen trenger mye mat, mens andre klarer seg fint på et minimum.
Så billig som mulig
Jeg befinner meg mest i kategorien med høyt matbudsjett. Mesteparten av pengene mine, utenom faste boutgifter, går til mat. Da er det viktig å vite hvordan jeg kan gjøre det så billig som mulig. Sagt med andre ord: Jeg må forsøke å bli mett for minst mulig penger.
Samtidig er det viktig å ha et sunt kosthold. Dessverre er det slik at sunn mat ofte er dyrere enn usunn mat, og det er lett å falle for fristelsen og gå for det usunne, billigere alternativet.
Ta med matpakke
Det aller første tipset jeg vil gi er sikkert en selvfølge for mange, men jeg vil likevel understreke det. Smør niste! Å kjøpe mat i kantina på skolen eller jobben er en utrolig dyr uvane.
Regn ut hvor mye penger du bruker i kantina i løpet av en måned og spør deg selv: Er det verdt det?, Selv om studentkantinene er subsidiert, vil det alltid være mye billigere å ta med mat hjemmefra.
Om du ikke er så glad i brød, er det mange gode alternativer å variere med. Knekkebrød, wraps, omelett, havregrøt, yoghurt, frukt og middagsrester er noen forslag.
Planlegg
Når jeg nevner middagsrester, tenker jeg også på middagsplanlegging. Å planlegge både innkjøp og middag er både tids- og pengebesparende. Gå i butikken én gang i uken, skriv handleliste og planlegg middager.
Husk på å lage ekstra store porsjoner slik at du kan spise rester til lunsj eller middag neste dag.
App for sparing
Min redning denne høsten har vært «Mattilbud»-appen. Denne appen samler tilbudskatalogene til alle butikkene i nærområdet ditt, og oppdateres jevnlig etter hvert som nye kataloger legges ut. Å følge med på tilbud og sammenligne ulike butikker er veldig lurt når du skal være økonomisk.
Bor du i en by er sjansen stor for at du har tre ulike matbutikker innenfor en radius på 1 km. Skriv en handleliste med de beste tilbudene fra hver butikk, og gå innom hver enkelt på vei hjem fra skole eller jobb. Pass på at du kjøper basisvarene på den billigste av butikkene.
Selv om det er veldig lurt å kjøpe mat på tilbud, er det en ting til å huske på. Pass på at du bare kjøper det du trenger, og ting som kan fryses ned eller oppbevares lenge. Det er dumt å måtte kaste mye mat, og ende opp med å tape penger istedenfor å spare. Visste du at norske husholdninger kaster 300 000 tonn spisbar mat i løpet av et år? (kilde: forskning.no)
Se på kiloprisen
Noen ting er «old news» for mange, men noe kan ikke nevnes mange nok ganger. En slik ting er å se på kiloprisen og literprisen i butikken, istedenfor stykkpris. Noen varer kan se superbillige ut, men kan ha en mye høyere kilopris enn andre varer som ser dyre ut. Det er lett å bli lurt!
Tenk også på å kjøpe i store kvanta, spesielt av tørrvarer og ting som ikke går fort ut på dato. Det er utrolig hvor mye du kan spare på for eksempel å kjøpe 5 kg ris istedenfor en liten pakke. Se på kiloprisen - du kommer til å bli veldig positivt overrasket!
Frys ned
Et annet godt tips er å kjøpe produkter som selges til halv pris fordi den går ut på dato samme eller neste dag.
Sleng det i fryseren og ta det opp igjen den dagen du skal bruke det! Det er mange varer som egner seg godt for nedfrysing.
Spar med måte
Jeg må understreke at selv om det er veldig lurt å tenke over hvor mye penger man bruker på mat, er det verdt å bruke en del penger på ordentlig og god mat.
Det er viktig å ikke leve kun på havregryn, knekkebrød, nudler og tomatbønner. Poenget mitt er at det er veldig mange snarveier du kan ta for å spare mye penger, uten at det trenger å gå utover kvaliteten på maten eller mengden du spiser.
Studenter som leser mye og skal prestere på skolen må ha en god og sunn kost for å fungere optimalt gjennom studiehverdagen.
Under 34 år? Da får du bankens beste renter!
Sparetips:
- Ta med deg medbrakt mat til skolen/jobben
- Bak brød
- Lag store middagsporsjoner og spis restene til lunsj eller middag neste dag
- Ta i bruk «Mattilbud»-appen
- Gå i forskjellige butikker og benytt deg av de beste tilbudene
- Ta fryseren flittig i bruk!
- Skriv handleliste for å unngå unødvendige impulskjøp
- Se på kilo- og literpris istedenfor stykkpris
- Kjøp store pakker - spar mer over tid
- Kutt ned på kjøtt! Kjøtt er dyrt og det finnes mange gode vegetarretter
- Unngå å kjøpe 3 for 2, hvis du ikke vet at du kommer til å bruke alle tre – ofte får du da mat du senere må kaste
- Prøv å ta handleturen når du ikke er sulten